Foto: Shutterstock
Kādreiz valdīja uzskats, ka cilvēka smadzeņu darbību ietekmēt ir sarežģīti, bet tagad ir noskaidrots, ka prāta asumu ietekmē tas, ko tu ēd, domā un dari dažādos vecuma posmos. Viens no smadzenēm aizraujošākajiem dzīves periodiem ir pusaudžu vecums. Viss, kas notiek šajā laikā, būtiski ietekmē visu turpmāko dzīvi.

Lūk, četri "Woman's Day" ekspertu nosaukti faktori, kas būtiski ietekmē pusaudža smadzeņu attīstību.

Smadzeņu satricinājums

Ikvienam aktīvam bērnam, jaunietim vai pieaugušajam ir risks ciest no smadzeņu satricinājuma. Aizliedzot bērnam nodarboties ar sportu, garantēt pilnīgu drošību nav iespējams, jo viņš var sasisties, paslīdot uz ielas vai iekļūstot negadījumā. Lai smadzeņu satricinājums pēc iespējas mazāk kaitētu pusaudzim, ir ļoti svarīgi ievērot miera režīmu, kamēr jaunietis atlabs, kā arī konsultēties ar ārstu.

Ar speciālistu ieteikumiem dažādu traumu gadījumā tu vari iepazīties šeit.

Stress

Mūsdienās stress ir teju neizbēgams, un tas skar gan pieaugušos, gan pusaudžus. Kad jaunieti aizvaino klasesbiedrs vai viņam ir strīds ar skolotāju, pusaudzim tas šķiet tikpat nozīmīgi kā būt daļai no milzīga starptautiska konflikta. Ņem vērā, ka arī tuva cilvēka zaudējumu vai citas problēmas pusaudzis pārdzīvo daudz smagāk nekā pieaugušais. Lieli pārdzīvojumi tīņa gados palielina depresijas risku nākotnē. Sniedz savam bērnam atbalstu un palīdzi iemācīties to, kā kontrolēt savu dzīvi. Te var noderēt gan darbs vasarām, gan kāda aizraujoša aktivitāte, kas ļauj justies nobriedušam. Tā vietā, lai sūdzētos draugiem vai rakstītu sociālajos tīklos, iesaki bērnam savus pārdzīvojumus pārrunāt ar kādu pieaugušo, kas prot klausīties. Paturi gan prātā, ka viņš var izvēlēties citu sarunu biedru, nevis tevi, un cieni bērna izvēli.

Foto: Shutterstock

Narkotikas un alkohols

Pusaudža smadzenes ir ļoti aktīvas, tāpēc viņi spēj ātri apgūt jaunas lietas. Tomēr tai ir arī negatīvās puses – šajā laikā atkarības veidojas ātrāk, tās ir smagākas un ilgstošākas. Tāds atkarību izraisošo vielu daudzums, kas pieaugušajam nekaitē, pusaudža smadzenēs var veicināt būtiskas izmaiņas. Iemāci savam bērnam pateikt "nē" un izskaidro, kāpēc to nevajadzētu lietot pusaudža vecumā. Tas, protams, nav viegli izpildāms uzdevums. Vairāk par to, kā runāt ar pusaudzi par alkohola lietošanu, lasi šeit.

Miega trūkums

Miega daudzums un kvalitāte ir ļoti nozīmīgi faktori tam, lai pusaudzis varētu mācīties un apgūt jaunas lietas. Palīdzi savam bērnam gulēt labāk – pārliecinies, ka vismaz stundu pirms došanās pie miera, ir izslēgtas visas ekrānierīces. Turklāt naktī neļauj jaunietim datoru vai tālruni turēt savā istabā, jo citādāk viņš tās turpinās lietot. Uzlādēt pusaudža tālruni ir iespējams arī vecāku istabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!