Foto: Shutterstock
Mājas darbi var būt īstas mocības ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Kā pieaugušais saproti, ka tev ir jānodrošina tas, lai bērns akadēmiski progresētu, taču tas var būt stresa piepildīts piedzīvojums un atzīsim arī to, ka reizēm garlaicīgs process.

Bet mācīšanos mājās var padarīt interesantu. Lūk, te būs četri "Parenting" nosaukti veidi, kā skolēna mājasdarbu pildīšanas procesu padarīt kaut nedaudz interesantāku!

Izveido jautru un radošu telpu

Kā jau tu pats būsi ievērojis savā akadēmiskajā un profesionālajā dzīvē, strādāšana garlaicīgā vai traucējošā vidē var apgrūtināt progresu. Un tas nav atšķirīgi arī bērniem, tādēļ sāc visu ar pareizā ceļa izvēli. Izveido mājīgu un radošu telpu savam mazajam skolēnam, lai viņš varētu strādāt. Izvairies no vietām mājā, kur ir rosība, kas var traucēt, un, protams, televizoru un citas nevajadzīgas tehnoloģijas turi pa gabalu.

Ir svarīgi, ka bērnam patīk apkārtējā vide un, ka viņš tajā jūtas komfortabli, tāpēc piemeklē šai vietai atbilstošu krāsu, iedvesmojošus attēlus un dažādas akadēmiskas detaļas, kā piemēram, papīru un rakstāmpiederumus. Tāpat kā gulta ir domāta tikai lai tajā gulētu, tā tavs bērns šo mācību stūrīti asociēs tikai ar šo darba, mācīšanās un mājasdarbu pildīšanas procesu, nevis vietu, kur rotaļāties.

  • Šeit atradīsi piecus iemeslus, kāpēc tavs bērns var nevēlēties mācīties.

Seko līdzi bērna progresam

Atalgojuma sistēmas izveide liks mājasdarbus saredzēt pozitīvā gaismā un ļaus tos uzlūkot ne kā pienākumus. Nosaki dažādus mērķus kopā ar savu atvasi un novērtē to sasniegšanu ar balvām, lai bērns būtu ieinteresēts šos mērķus sasniegt. Piemēram, katru reizi, kad uzdevums ir paveikts laikā, bērns iegūst zvaigznīti vai ko citu, ko novietot savā darba vidē. Sakrājot noteiktu skaitu zvaigžņu, mazais skolēns tiek pie lielās balvas pēc paša izvēles, piemēram, kino apmeklējuma, saldējuma, jauna apģērba, jaunas spēles un daudz kā cita. Ir jārada bērnā izpratne par to, kā cītīga mācīšanās un labas sekmes spēj atalgot viņu nākotnē.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Spēlē izglītojošas spēles

Šī stratēģija var darboties vairākos virzienos. Tu vari pašu mājasdarbu izveidot par spēli. Piemēram, ja tavam skolēnam ir jāmācās vārdiņi, tu vari izveidot kartiņas vai spēli, kurā jāmeklē vienādi vārdi. Ja bērns mācās matemātiku, vari izmantot konfektes, lai palīdzētu tikt galā ar cipariem. Atņemšanas un dalīšanas darbības ir aizraujošākas, kad ir iespēja apēst dažas no konfektēm!

Ja tu nespēj izdomāt, kā mājasdarbu pārvērst par spēli, pamēģini uzspēlēt pirms tam šahu vai dambreti, vai bingo, lai iesildītu bērna smadzenes mācīšanās procesam.

Strādā blakus savam skolēnam

Veicot mājasdarbus, kamēr pārējie ģimenes locekļi atpūšas un izklaidējas, var likt bērnam justies izolētam. Tā vietā, lai atstātu savu skolēnu strādāt vienu pašu, pievienojies viņam un paveic kādu savu darbiņu. Vienalga, vai tev nepieciešams atbildēt uz e-pastiem, samaksāt rēķinus, izstrādāt budžetu vai izplānot ekskursiju, dari to blakus savam bērnam. Tas ne tikai liks viņam domāt, ka viņš nav vienīgais, kurš smagi strādā, bet parāda arī viņam piemēru, turklāt jūs pavadāt laiku kopā un neaizmirsti būt pieejams, ja bērnam radies kāds jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!