Foto: Shutterstock
Ja tu plāno doties ciemos kopā ar bērnu, protams, ka tu vēlies arī patīkami pavadīt laiku. Bet mazulim uz šo visu ir pavisam cits skatījums. Ko darīt, lai mammai un tētim būtu mierīgi un bērniem komfortabli?

Ģimenes un bērnu psiholoģe Irēna Pohomova portālam "Letidor" stāsta, ar kādām problēmām visbiežāk saskaras vecāki, ejot ciemos kopā ar savām atvasēm. Atradīsi arī speciālistes četrus galvenos ieteikumus, kas būtu jāievēro, lai izbēgtu no nepatīkamām situācijām.

Bērni neliek mierā pieaugušos

"Es nevaru iet ciemos ar bērnu! Tiklīdz mēs atnākam, bērns pastāvīgi sēž pie manis, un tātad, ar visiem pieaugušajiem. Nav nekādu iespēju mierīgi parunāt, apspriest kādas pieaugušo tēmas. Pat tēju normāli nevaru padzert. Varbūt vispār neiet ciemos?" pārdomās ir kāda mamma.

Psiholoģe sākotnēji ierosina tikt skaidrībā, kāpēc bērni bieži vien nevēlas spēlēties bērnistabā. Tāpēc, ka tas, kas notiek pie pieaugušajiem, viņiem ir daudz interesantāks. Atrodoties blakus pieaugušajiem, bērns aktīvi novēro viņu dzīvi: viņu reakciju uz notikumiem, viņu komentārus par kādiem notikumiem. Bērns tā uzzina, kā tas ir – būt pieaugušajam. Un saņem pirmo komunicēšanās pieredzi.

Viņš tā mācās būt pieaugušais, skatoties uz vecākiem un citiem. Tādēļ bērnam tas ir ļoti svarīgi, un nevajadzētu viņu atgrūst.

Protams, tu vari iebilst: "Ja ļoti gribas pasēdēt bez bērniem, bērnistabā var nodrošināt interesantas rotaļlietas!" Bet arī tad atradīsies sarežģījumi…

Bērni neprot komunicēt viens ar otru

"Mans bērns visiem sit un atņem mantas. Un ļoti ātri mierīga bērnu spēlēšanās pāriet kašķos un teritorijas dalīšanā. Labāk tad lai sēž ar pieaugušajiem!"

Foto: Shutterstock

Pirms doties ar mazuli ciemos, ir jāpaņem līdzi maiss ar mantām, ko bērns gatavs ņemt līdzi, un apmainīties ar mājas saimnieku atvasēm. Un vēl bērnam ir nepieciešams iemācīt spēju vienoties, palūgt un viegli attiekties pret gadījumiem, kad viņš saņem atteikumu.

Bērni prasa svešas lietas

"Tiklīdz mēs ierodamies ciemos, bērns sāk prasīt tās mantas, ko mājas saimniece nav gatava dot. Tā var būt kristāla pelīte un puķes podiņā. Vai sāk piemērīt visu pieaugušo apavus. Bet, ja atsaka – histērija."

Šāda situācija skaidri parāda, ka bērnam nav skaidras noteiktās robežas. Visticamāk, mājās viņš ir pieradis, ka viss ir atļauts. Bet, ja nedrīkst, tad "savu panākt var ar histēriju". Tādēļ mammai ir nepieciešams tikt skaidrībā par to, kas patiešām ir atļauts, bet kas aizliegts, un stingri noteikt pieļaujamās robežas.

Bērni nesaprot, ka mājās ir vieni noteikumi, bet ciemos – citi

"Es savai četrus gadus vecajai meitai nepērku čipsus un neļauju spēlēt datorspēles. Bet, kad mēs aizejam ciemos pie radinieka, tur viss ir atļauts, un milzīgos daudzumos! Mana meita nespēj atrauties no datora, un čipsus norij, pat nesakošļājot. Bet pēc tam to visu prasa mums mājās. Kā būt? Neiet ciemos pie radinieka es nevaru. Tad es viņus vienkārši aizvainošu. Bet arī diktēt savus noteikumus uzskatu par nekorektu rīcību."

Foto: Shutterstock

Esi gatavs tam, ka katram savā teritorijā ir savi noteikumi, kuri pilnībā var atšķirties no tavas ģimenes principiem. Piemēram, tu bērnam neļauj skatīties televizoru. Aizej ciemos, bet tur televizors ieslēgts ir visu laiku, un tavs mazulis burtiski tam pielīp. Vai arī tu konfektes dod tikai dozētās devās un tikai noteiktos brīžos (pēc ēšanas, piemēram). Bet ciemos konfektes stāv visiem pieejamā vietā, un tavs bērns tūliņ pat nosēdies blakus šim konfekšu traukam.

Četri mazi padomi tiem, kuri ciemos dodas ar maziem bērniem

  • Pastāsti mazulim jau iepriekš par mājas saimniekiem, pie kuriem dosieties, un pārējiem viesiem. Par viņu noteikumiem, kādi pastāv konkrētajā ģimenē. Sagatavo bērnu savlaicīgi, un tad viņam arī būs vieglāk adaptēties.
  • Paņem līdzi sava bērna rotaļlietas. Ja ciemos nebūs bērnu, viņš varēs nodarboties pats. Ja bērnu būs, tad šis ir labs iemesls, kā pamainīties rotaļlietām un iespējami izvairīties no strīdiem šajā sakarā.
  • Ja bērns atsakās biedroties ar citiem bērniem, nekādā gadījumā neuzstāj uz piespiestu komunikāciju. Dod viņam laiku sagatavoties tam, lai draudzētos ar citiem bērniem. Cieni viņa personību, un kad viņš būs gatavs, pats sāks sarunāties ar citiem bērniem ar prieku.
  • Jau iepriekš nāksies ar bērnu vienoties par to, ka ciemiņos būs savi noteikumi. Bet jums mājās ir savi. Un ka tu esi gatavs bērnam kaut ko atļaut, bet tikai, kamēr jūs esat ciemos, bet mājās pēc tam viss būs tāpat kā iepriekš. Piemēram, ja ciemos ir nolikts trauks ar konfektēm, tad aizliegt savam bērnam tās ēst tik daudz, cik citi bērni, nav vērts. Bet mājās šī "viesošanās atļauja" netiek atcelta.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!