Foto: Shutterstock

Līdz divu gadu vecumam bērnam vispār nevajadzētu ļaut lietot planšeti vai viedtālruni, bet jau vecākiem bērniem nekaitīgas būs viena vai divas stundas dienā, uzskata Bērnu slimnīcas mediķi, kuri sagatavojuši ceļvedi vecākiem, kas palīdzēs saprast, kas ir kaitīgi, kas ne un kā bērnam iemācīt atpūtināt acis.

Pēdējo gadu pētījumi par skārienjūtīgo telefonu un planšetdatoru ietekmi uz mazo bērnu attīstību liecina, ka veids, kādā tiek darbinātas šīs ierīces, ļoti slikti ietekmē veselību.

Proti, pēc Amerikas pediatrijas institūta apkopotās informācijas, bērni, kas lielāko dienas daļu pavada, ar pirkstu bakstot planešetniekos un viedtālruņos, neattīsta sīko rokas un pirkstu motoriku un ilgtermiņā tas negatīvi ietekmē rokas un pirkstu muskulatūras attīstību. Vēlāk tas vistiešākajā veidā samazina rakstītprasmes iemaņas un nepietiekami aktivizē valodu centrus smadzenēs.

Planšetnieku sniegtā iespēja zīmēt virtuālā vidē neaizstāj nepieciešamību zīmēt ar tradicionālajiem zīmuļiem un krītiņiem, jo tikai īsta rakstāmā satveršana formē pareizu rokas attīstību. Arvien pieaug to bērnu skaits, kas pie savas pirmās planšetes tiek līdz trīs gadu vecumam. Šis laiks ir pats svarīgākais periods rokas attīstības veicināšanā. Bet arī vecākiem bērniem nevajadzētu pavadīt vairāk par divām stundām dienā, rotaļājoties ar skārienjūtīgajām ierīcēm.

Lūk, pašmāju speciālistu skatījums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!