Foto: Shutterstock
Nepietiekams miega daudzums var skart ne tikai pieaugšos, bet arī bērnus. Miega trūkums var atstāt negatīvu ietekmi ne tikai uz tavas atvases prāta spējām, bet arī veselību. Bet, kā zināt, ka mazais miegam velta viņa vecumam atbilstoši daudz laika? Speciālisti skaidro, cik daudz stundas bērnam konkrētā vecumā ir jāpavada guļot.

Miega trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas un palielināt risku saslimt ar dažādām hroniskām slimībām, kā piemēram, diabētu, sirds slimībām, depresiju, insultu u.c. Balstoties uz "National Sleep Foundation" datiem, miegainība un nogurums ir divi no izplatītākajiem iemesliem auto negadījumiem un citiem ievainojumiem. 2016. gadā tieši šo divu iemeslu dēļ ASV tika izraisīti 100 000 satiksmes negadījumu.

"The American Academy of Sleep Medicine" vēsta, ka vidēji 18 līdz 60 gadu vecumā cilvēkam ir jāguļ vismaz septiņas stundas dienā, taču, pārsniedzot 60 gadu slieksni, gulēšanas ilgums var sasniegt pat deviņas stundas dienā.

Arī bērnam nepietiekams miegs var izraisīt dažādus veselības traucējumus. Viņa ķermenis un prāts aug un attīstās ik dienu, un miegs ir svarīga attīstības procesa daļa. Pietiekams miegs uzlabo bērna mentālo un fizisko veselību, kā arī attīsta prātu un domāšanu. Ja bērns ikdienā guļ pārāk maz stundu, tad viņa ķermenis nav pietiekami atpūties un nespēj pilnvērtīgi cīnīties ar dažādām slimībām. Īpaši tas attiecas uz bērniem, kuri ir sasnieguši skolas vecumu. Mācību iestādēs ir ļoti viegli "saķert" dažādas saslimšanas. Šī iemesla dēļ skolas vecuma bērniem miegs ir īpaši svarīgs.

Tāpat miega trūkums var izraisīt krasu garastāvokļa maiņu, kas var būt par traucēkli veidot kontaktu ar vienaudžiem un uzturēt veselīgas attiecības ar vecākiem. Neizgulējies bērns var būt problemātisks ne tikai vecāku, bet arī pasniedzēju acīs, jo šādam bērnam ir grūtības koncentrēties un pilnvērtīgi uztvert nepieciešamo informāciju. Tas, savukārt, var novest pie sliktām sekmēm skolā un citām problēmām.

Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ vecākiem ir svarīgi rūpēties par to, lai viņu atvase ik dienas guļ tik, cik daudz tas ir nepieciešams bērniem viņa vecumā. "American Academy of Sleep Medicine " iesaka vecumam atbilstošu gulēšanas grafiku:

  • Zīdaiņiem vecumā no četriem līdz 12 mēnešiem – 12 līdz 16 stundas dienā, ieskaitot gulēšanu pusdienlaika;
  • Mazuļiem vecumā no viena līdz diviem gadiem – 11 līdz 14 stundas dienā, ieskaitot gulēšanu pusdienlaikā;
  • Bērniem vecumā no trīs līdz pieciem gadiem – 10 līdz 13 stundas dienā, ieskaitot gulēšanu pusdienlaikā;
  • Bērniem vecumā no sešiem līdz 12 gadiem – deviņas līdz 12 stundas dienā;
  • Jauniešiem vecumā no 13 līdz 18 gadiem – astoņas līdz 10 stundas dienā.
Foto: Shutterstock

Ja tavs bērns ne labprāt iet gulēt, iesakām izlasīt kādu no padomiem, kā bērnu nolikt gulēt bez raudāšanas un jampadračiem. Taču ieteikumos dalās arī portāls "Verywellfamily".

Papildini gulētiešanu ar stāstu lasīšanu un citām nomierinošām nodarbēm

Iespējams, tavam bērnam aizmigt palīdzēs interesanta grāmata vai mūzika. Pirms gulētiešanas maigā un pieklusinātā balsī izlasi bērnam kādu nelielu stāstiņu vai ieslēdz nomierinošu mūziku. Maigās un relaksējošās skaņas palīdzēs bērnam iemigt.

Ja izvēlies bērnu iemidzināt ar mūzikas palīdzību, tad iesakām brīdī, kad ievēro, ka mazais ir cieši aizmidzis, mūziku izslēgt. Bērns nespēj pilnvērtīgi izgulēties, ja istabā ir kāda veida trokšņi. Kaut šķiet, ka mazais sen jau saldā miegā čuč, viņš tik un tā neapzināti uztver skaņas, kas šajā gadījumā ir mūzika.

Iekārto guļamistabu tā, lai tajā neatrastos ne dators, ne televizors

Dators, televizors un telefons ir trīs no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc bērni piedzīvo miega trūkumu. Tas vairāk attiecas uz tiem bērniem, kas savā ikdienā aktīvi izmanto telefonus un visas tā piedāvātās izklaides, ieskaitot saziņu sociālajos tīklos. Sarakstīšanās portālā "Facebook" vai bilžu skatīšanās "Instagram" traucē bēram aizmigt un pēcāk neļauj pienācīgi izgulēties. Tas pats attiecas arī uz televizoru un planšetdatoru. Šī iemesla dēļ centies bērna guļamistabu iekārtot tā, lai tajā neatrastos neviens no iepriekš minētajiem ekrāniem, kas bērnam novērstu uzmanību.

Kontrolē, lai bērns mājasdarbus izpilda laicīgi

Tagad skolotāji bērniem uzdod daudz vairāk mājasdarbu, nekā laikā, kad auga viņu vecāki un, iespējams, pat vecvecāki. Palīdzi bērnam iemācīties plānot dienu tā, lai mājasdarbi tiktu izpildīti uzreiz pēc skolas vai citā brīvā brīdī. Svarīgākais ir tas, lai darbi nav jāpilda vēlā nakts stundā vai tieši pirms gulētiešanas, kad bērna koncentrēšanās spējas krasi samazinās. Tāpat centies savai atvasei iemācīt neatstāt visu uz pēdējo brīdī un lielos projektus iesākt jau laicīgi. Šķiet, ka ieradums visu darīt pēdējā brīdī sākas jau skolas solā, līdz ar to, iemācot savu bērnu lietas darīt laicīgi, tu vari palīdzēt viņam nepieļaut tik populāro skolēnu un studentu kļūdu. Varam garantēt, ka vēlāk tavs bērns būs pateicīgs.

Ja šķiet, ka neviens no ieteikumiem nepalīdz, centies saprast, kāpēc tavs bērns nelabprāt dodas laicīgi gulēt, kā rezultātā viņš cieš no miega trūkuma. Iespējams, bērns ir pārslogots un noguris, tāpēc vakaros nevar aizmigt, vai pie vainas ir tas, ka viņam ir satraukums un stress. Centies aprunāties ar bērnu un noskaidrot problēmas patiesos iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!