Foto: PantherMedia/Scanpix

Grūtniecība ir skaists laiks, bet priecīgo mazuļa gaidīšanu daudzām sievietēm izjauc rīta nelabumi. Šis grūtniecības "pavadonis" parasti parādās laikā no sestās līdz 12. grūtniecības nedēļai, un nereti slikta dūša var pavadīt pat visas dienas garumā.

Tāpēc atbrīvoties no šī simptoma ir teju nepieciešamība. "Sheknows" autori uzskaitījuši astoņus vienkāršus un dabiskus līdzekļus, lai remdētu grūtniecības rīta nelabumu bez medikamentu lietošanas.

Pirmkārt, medicīnas eksperti stāsta, ka termins "rīta nelabums" netiek lietots nav īsti vietā. Aptuveni 70-85 procenti grūtnieču piedzīvo sliktu dūšu vai vemšanu, kas var ilgt no divām līdz pat sešām stundām, visbiežāk tas notiekot pēcpusdienā vai vakarpusē. Šajā rakstā iekļautie dabīgie līdzekļi palīdzēs ārstēt vai mazināt slikto pašsajūtu.

  • Ne tikai rīta nelabums, bet arī miegainība ir lieta, kas var tevi piemeklēt grūtniecības sākumā. Par miega peles sindromu plašāk lasi šeit.

Ingvers

Šī maģiskā sakne noteikti var kļūt par tavu labāko draugu, ja sastopies ar nelabumu grūtniecības laikā. Ir zināms, ka ingveru izmanto medicīnā jau vismaz 2000 gadus, tāpēc ingvera labās īpašības un spēks ir droša un jau pārbaudīta vērtība. Vairāki klīniskie pētījumi rāda, ka ingveram piemīt dabīgs nelabuma samazināšanas efekts. Ir izpētīts, ka ingvers ir ļoti labs un efektīvs līdzeklis arī, lai ārstētu jūras slimības izraisīto nelabumu un slikto dūšu, kas rodas pēc ķīmijterapijas. Dabiskās medicīnas ārsts Džošs Akss iesaka dzert ingvera tēju visas dienas garumā, lai cīnītos ar slikto dūšu grūtniecības laikā. To pagatavot ir gaužām vienkārši: ingvers ir jāsagriež šķēlītēs un jāieliek uz desmit minūtēm vārošā ūdenī.

Foto: Shutterstock

Piparmētra

Lai remdētu nelabumu ar piparmētru palīdzību, to var uzņemt, gan dzerot tēju, gan arī ēdot piparmētru konfektes. Piparmētru eļļa konfektēs var atvieglot nelabuma simptomus ar mentola un citu savienojumu palīdzību, šo vielu kopums atvieglo gremošanas traucējumus. Piparmētras arī atslābina muskuļus un atbrīvo no krampjiem. Tomēr ar piparmētrām nedrīkst pārāk aizrauties cilvēki, kuri lieto holesterīna līmeni pazeminošus medikamentus, atgādina "Livestrong" autori.

Foto: Shutterstock

Citrons

Arī citroni ir glābiņš, pie kura ķerties, kad moka nelabums. To vienkārši var pievienot ūdenim, izspiežot no citrona sulu, vai arī var pasmaržot svaigi grieztu citronu. Smaržojot citronu, ir svarīgi veikt dziļas ieelpas un izelpas, tad citrusa smarža ķermeni nomierinās.

Paēd, pirms jūties slikti

Lai gan ēdiens noteikti ir pēdējā lieta, par ko spēj domāt, kad jūties slikti, rīta nelabuma gadījumā tieši maltīte ir tas, kas nepieciešams organismam, lai nepatīkamo sajūtu samazinātu līdz minimumam. Ja piefiksē laiku, ap kuru tev vienmēr paliek slikti, tad mēģini paēst pirms tam, lai no tā izvairītos. Atrodi kaut ko, ko spēj ieēst, un mēģini to ēst mazās devās, bet bieži.

Foto: Shutterstock

Ogļhidrāti

Kad saskaries ar rīta nelabumu un tava apetīte ir zudusi, tad šī ir lieta, kas varētu palīdzēt. Ir ieteicams izvēlēties nomierinošu un vieglu pārtiku, piemēram, cepumus, sāļos krekerus, sausās brokastu pārslas un citus vieglos ogļhidrātus.

Vitamīns B6

Vitamīns B6 veic dažādas funkcijas organismā un ir ļoti daudzpusīgs, tas piedalās vairāk nekā simts fermentu reakcijās, galvenokārt saistītās ar proteīnu metabolismu, vēsta Amerikas Nacionālais veselības institūts. Viens no rīta nelabuma izraisītājiem var būt vitamīnu trūkums organismā. Vitamīna B6 uzņemšana trīs reizes dienā, grūtniecības laikā ierobežo nelabumu. Bet, pirms sākt lietot vitamīnus, obligāti ir jākonsultējas ar savu ārstu.

  • Te atradīsi ginekoloģes ieteikumus par vitamīnu un folskābes lietošanu.

Akupresūra

Ja ārsts ļauj, vari doties uz akupunktūras un akupresūras procedūrām, kas ir viegla un vienkārša alternatīva cīņā ar rīta nelabumu. Šīs procedūras izmanto PC6 spiediena punktus, kas spēj mazināt vieglu nelabumu un vemšanu.

Romija Taormina stāsta, ka, gaidot bērniņu, viņai nav bijis laika iet uz šādām procedūrām, turklāt tas ir arī finanšu jautājums. Bet, kā izrādās, pastāv rokas apsēji, kuri nospiež uz stimulē punktu, kas mazina rīta nelabumu grūtniecēm.

Foto: NY Times/Scanpix

Palutini sevi

Ārsti iesaka rīta nelabumu uztvert kā nelielu saaukstēšanos un attiecīgi arī izturēties pret to. Atpūties, paguli, iedzer tēju un mēģini uzņemt organismā cukuru. Iznēsāt bērniņu nav viegls darbs, tāpēc ir nepieciešams sev atļaut teju visu, ko sirds kāro.

  • Kā vīrieši lutina savas mīļotās, kad viņas gaida mazuli, lasi šeit. Pieredzē dalās mammas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!