Foto: Shutterstock

Ir labi un pareizi, ja topošie vecāki nopietni gatavojas lielajam notikumam – dzemdībām. Speciālisti iesaka gan apmeklēt pirmsdzemdību kursus, gan sagatavot savu dzemdību plānu, un, protams, jau savlaicīgi domāt par somas sakārtošanu, dodoties uz dzemdību iestādi.

Bez drēbītēm mazulim un mammai, bez higiēnas precēm un dokumentiem – kas vēl būtu "jāiemet" somā? Pareizi, noteikti ūdens! Bet viss pārējais jau ir vairāk vai mazāk mazsvarīgāks.

Portāla "Cālis" forumā izvērsusies visai plaša diskusija par to, ko no ēdiena būtu ieteicams paņemt līdzi, jo daža laba mamma apliecina, ka pēc dzemdībām bijusi izsalkusi kā vilks, turklāt, ja šis laiks ir nakts vidū, tad ēdiena pieejamība dzemdību iestādē praktiski nav iespējama. Dažas mammas citām iesaka nodrošināties ar karbonādēm, kotletēm un savu ievārījumu, ko pielikt pie dzemdību iestādē piedāvātās putras. Turpretim citas mammas saka, ka dzemdību norises laikā jutušās tik slikti, ka par ēdienu nemaz nav varējušas padomāt. Taču visas sievietes apliecina, ka bez ūdens nekādi, tas ir obligāts, turklāt daudz!

Par to, ko ieteicams paņemt līdzi, dodoties pasaulē laist mazuli, konsultē Rīgas Dzemdību nama uztura speciāliste Liene Sondore.

Dzemdību laikā ir liels enerģijas patēriņš. Apetīte šajā periodā sievietēm ir ļoti individuāla – kāda sieviete vēlas kaut ko uzkost kontrakciju starplaikos, cita vēlas iedzert tikai ūdeni, kādu sulu un apēst gabaliņu šokolādes. Nereti mēdz būt slikta dūša, dedzināšana, vemšana. Ļoti svarīgi sievietei ir uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu, uzsver Sondore. Laba izvēle vienmēr būs ūdens, minerālūdens, dabīgi gāzēts, kas nodrošinās nepieciešamo elektrolītu līdzsvaru organismā, dabīga sula, silta tēja, ja vēlas, ar nelielu cukura devu enerģijai, bet ne saldie, gāzētie dzērieni. Dzērieniem nav jābūt skābiem, lai lieki nekairinātu kuņģa zarnu traktu, bet, ja sieviete vēlas, var pievienot ūdenim nedaudz citrona sulas vai cidoniju sīrupu.

Arī labas kvalitātes šokolāde, vēlams rūgtā, sniegs enerģijas devu. Somā var paņemt līdzi kādus sausiņus, krekerus, rudzu maizes šķēli. Nereti sievietes vēlas apēst kādu graudu batoniņu, kas saturēs ogļhidrātus un olbaltumvielas. Var paņemt līdzi jogurtu, kefīru, paniņas. Laba uzkoda būs arī siers, siera nūjiņas, bet tas ir individuāli.

Somā var ielikt banānu – tas ir viegli sagremojams un vienlaikus sātīgs. Nebūtu ieteicami ļoti skābi augļi, kas atkal var ietekmēt kuņģa zarnu traktu – kad var tikt novērota dedzināšana, vemšana.

Enerģiju sniegs arī žāvēti augļi – tas ir mazs enerģijas lādiņš. Bet nebūtu ieteicami rieksti – to pārstrāde organismam prasa lielāku enerģiju.

Tieši riekstus min ļoti daudzas mammas, kas dalās pieredzē, ko uzkožamu paņemt līdzi uz dzemdību iestādi. Diskusijā vari iesaistīties vai vienkārši to palasīt šeit.

Savukārt informāciju, kam jāatrodas somā, ko ņemt līdzi, dodoties uz dzemdību nodaļu, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!