Foto: Shutterstock
Visi vecāki sapņo būt autoritātes sava bērna acīs. Tiesa, nebūt ne visām mammām un visiem tētiem izdodas saņemt no savām atvasēm to cieņas daudzumu, ko viņi sagaida.

Kā kļūt bērna acīs par cilvēku, ar kuru viņš lepojas un kurā ar prieku ieklausās? Izrādās, lai tas notiktu, nevajag nemaz daudz. Deviņus noteikumus, kas būtu jāievēro vecākiem, lai būtu autoritātes saviem bērniem, piedāvā "Adme" veidotāji.

Nesolīt to, ko nevari izpildīt

Šis noteikums attiecas ne tikai uz solījumiem, bet arī sodīšanu. Ja solījums ir izteikts, tam jābūt izpildītam.

Starp citu, šo var attiecināt arī uz stingra "nē" noteikumiem. Bērnam ir jāsaprot – ja reiz tu kaut ko esi atteicis, tad tava atbilde nemainīsies pat pēc tūkstoš lūgumiem.

  • Kā vecāku dotā solījuma nepildīšana ietekmē bērnu un par citām ar solījumu pildīšanu saistītām lietām, konsultē psihoterapeits Andis Užāns.

Nekaunēties palūgt piedošanu

Mēs neesam roboti un dažreiz nav mūsu spēkos savaldīt emocijas, tādēļ varam uzkliegt saviem bērniem. Tajā nav nekā laba, bet vēl sliktāk – par savu uzvedību neatvainoties.

Frāze: "Piedod man" itin nemaz nevēsta par vecāku vājumu. Tā vien bērnam parāda, ka viņu ciena un stimulē kā atbildi saņemt pretī to pašu – cieņu.

  • Šeit atradīsi rakstu, kurā psiholoģijas doktore Laura Markhama "Psychologytoday" skaidro, ko bērns iegūst, kad tam atvainojies, kā arī iemāca, kā to pareizi izdarīt.

Nedīkt pie auss

Bērna uzvedībā korekcijas ievies vien tajos gadījumos, kad viņš dara kaut ko bīstamu vai patiešām nepieļaujamu. Pārējos gadījumos klusē un pavēro.

Foto: Shutterstock

Ja instrukciju no vecāku puses ir pārāk daudz, bērnā attīstās tā dēvētais psiholoģiskais kurlums un visi tavi aizrādījumi bērnam kļūst par tukšām skaņām.

  • Kā bērnu audzināt bez kliegšanas un sodiem? 14 ieteikumus atradīsi šeit.

Izrunāties no sirds, neapberot ar jautājumiem

Esi vienmēr gatavs uzklausīt savu bērnu, bet nekad necenties izvilināt atklātību. Ja bērnam būs sajūta, ka ģimenē ar cieņu izturas pret viņa pārdzīvojumiem, viņš arī pats uzmanīgāk attieksies pret vecākiem.

  • Kā runāt ar bērnu un tapt sadzirdētam, lasi te, kur padomos dalās ārste-psihoterapeite Inita Goldšteina.

Nepāršauj pār strīpu ar mūsdienīgumu

Cenšoties būt uz viena viļņa ar pusaudzi, dari tikai to, kas tev šķiet dabiski. Nopērc sev modernu telefonu un piereģistrējies sociālajos tīklos, ja to vēlies.

Taču nedzenies pēc visām modes tendencēm, neko par tām patiesībā nesaprotot. Tā tikai tu liksi bērnam kaunēties, nevis cienīt tevi.

Foto: Shutterstock

Būt patiesam

Vai tev zūd cieņa pret cilvēku, ja uzzini, ka viņš ir melis un simulants? Droši vien, ka jā.

Bet bērni vēl asāk izjūt pieaugušo uzspēlētību un nepatiesumu. Tādēļ, ja esi satraukts un piekusis tik ļoti, ka nav tavos spēkos pat apskaut mazo, labāk paskaidro to un maiguma izpausmes pagaidīs.

  • Kā kļūt par tuvu draugu savam bērnam, lasi te.

Rūpējies par attiecībām ar laulāto

Cieņa pret vecākiem tiek zaudēta, ja bērns redz, ka viņi paši viens otru neciena. Un katrs aizskarošais vārds, ko viens no partneriem adresē otram, bērnā tikai nostiprina pārliecību, ka pret vecākiem nav jāizturas ar cieņu.

Foto: Shutterstock

Rādi piemēru

Ja tu bērnam saki, ka ir ļoti veselīgi no rītiem skriet, tad tev pašam arī nāksies kopā ar bērnu to darīt. Nē, piespiest bērnu paskriet tu varēsi arī bez personiskā piemēra, tikai cieņu gan tā nevairosi.

  • Šeit atradīsi 10 frāzes no mūsu bērnības, ko saviem bērniem gan nevajadzētu teikt.

Cieni sevi

Par kādu gan cieņu pret vecākiem var runāt, ja viņi paši sevi neciena?! Vienmēr atlicini laiku arī savām lietām.

Pilnveidojies, ja jūti tādu nepieciešamību, strādā pie savu mērķu sasniegšanas, kas, iespējams, nekādi nesaistās ar ģimeni, un atļauj sev vismaz dažreiz paslinkot. Tā bērns redzēs, ka ar viņu dzīvo nevis robots un kalps, bet parasts, dzīvs cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!