Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmās sešas nedēļas pēc dzemdībām dēvē par pēcdzemdību periodu. Grūtniecības laikā tavs ķermenis ļoti izmainījās. Tas smagi strādāja, lai tu un bērns būtu veseli. Tagad, kad bērns ir piedzimis, tavs ķermenis atkal mainās, un, iespējams, tev ir daudz un dažādi jautājumi, uz kuriem īsti nezini atbildes.

Piemēram, kad atsāksies pirmās menstruācijas, kad var atsākt intīmo dzīvi… Īsumā par šo īpašo periodu stāsta speciālisti grāmatiņā "Gribu būt māmiņa", kuras autores ir Dace Rezeberga un Ilze Kreicberga.

Sešu nedēļu laikā jeb pēcdzemdību periodā savelkas dzemde, turpinās izdalījumi no dzimumceļiem (lohijas), kā arī sadzīst starpenes un pēcoperācijas rētas, ja tādas bijušas. Pirmajā dienā pēc dzemdībām izdalījumu būs daudz, asiņošana iespējama spēcīgāka nekā mēnešreižu laikā, taču ar katru dienu izdalījumu kļūs mazāk, tie būs gaišāki, līdz asiņošanas vietā būs gaišas gļotas niecīgā daudzumā. Reizēm izdalījumi parādīsies, reizēm ne, līdz izzudīs sešu nedēļu laikā pēc dzemdībām.

Aptuveni nedēļu bērniņa zīdīšanas laikā jutīsi velkošas sāpes vēdera lejasdaļā. Tās ir dzemdību atsāpes, to rašanos veicina hormons oksitocīns, kas izdalās bērna ēdināšanas laikā un kas veicina dzemdes muskulatūras savilkšanos. Agrīna bērniņa zīdīšana, kā arī bieža bērna zīdīšana pirmajās dienās pēc dzemdībām sekmēs tavas dzemdes savilkšanos. Uzreiz pēc dzemdībām dzemde ir apaļa un cieta un sver aptuveni 1200 g, bet sešas nedēļas pēc dzemdībām tā sver tikai aptuveni 60 g un ir atgriezusies pirmsdzemdību stāvoklī.

Ķermeņa higiēna

Kamēr ir pēcdzemdību izdalījumi, nav ieteicams mazgāties vannā, peldēties, karsēties pirtī. Mazgāties dušā, protams, var un vajag. Šajā periodā ir vēlams atturēties arī no dzimumattiecībām, bet, ja tas šķiet neiespējami, noteikti jālieto prezervatīvi, jo visas brūces vēl nav sadzijušas un var kļūt par ieejas vārtiem infekcijām un izraisīt nopietnas pēcdzemdību komplikācijas. Pēcdzemdību periodā būtiska ir higiēnas ievērošana. Ja ir dedzināšana vai sūrstēšana urinācijas laikā, apmazgājies pēc katras tualetes lietošanas reizes.

Mazgājies ar tīru ūdeni, lieto speciālās intīmās kopšanas ziepes, kas nopērkamas aptiekās. Mazgājoties un pēc tualetes noslaukoties roku virzi no priekšas uz mugurpusi. Slaukies ar tīru dvieli, kas paredzēts tikai šim nolūkam. Pirms un pēc tualetes apmeklējuma mazgā rokas. Ja tev ir liktas šuves, lai tās labi sadzītu, tām vienmēr jābūt tīrām un sausām, tāpēc jāapmazgājas ir vairākas reizes dienā un bieži jāmaina paketes.

Menstruāciju atsākšanās

Katrai sievietei tas ir atšķirīgi. Lielākajai daļai sieviešu, kamēr viņas baro bērnu ar krūti un krūts piens ir vienīgais bērniņa uzturprodukts (parasti sešus mēnešus pēc dzimšanas), menstruālais cikls neatjaunojas. Tomēr ir sievietes, kam menstruācijas atsākas pusotru mēnesi pēc dzemdībām. Atceries, ka krūts ēdināšana nav kontracepcijas metode un nākamās grūtniecības iestāšanās iespējama arī tad, ja menstruācijas nemaz nav bijušas.

Sekss pēc dzemdībām

Pēc dabiskām dzemdībām un arī pēc ķeizargrieziena paiet laiks, līdz dzimumorgānu brūces sadzīst – visilgāk dzīst placentārais lauks dzemdes iekšpusē. Droši vari sākt seksuālās attiecības sešas nedēļas pēc dzemdībām, tomēr, pirms tās sāc, apspriedies ar savu aprūpes speciālistu un vīru vai partneri par tev piemērotu kontracepciju. Pārrunā ar savu vīru vai partneri, kad jūs vēlētos nākamo bērniņu.

Ieteicams ārstu apmeklēt sešas nedēļas pēc dzemdībām. Kamēr neesi izvēlējusies savu kontracepcijas metodi, vienmēr lieto prezervatīvus. Izvēlies sev piemērotāko kontracepcijas metodi no šīm:

Foto: Shutterstock

Ja jūties ļoti nogurusi un sekss tev nemaz nav prātā, tomēr domā par savu vīru vai partneri un apliecini viņam, cik nozīmīgs viņš tev ir. Uzturi intīmas attiecības ar savu vīru vai partneri, velti viņam kaut īsu mirkli pēc pamošanās no rīta vai pirms gulētiešanas. Pirmās seksuālās attiecības pēc dzemdībām var būt sāpīgas – tavā organismā trūkst estrogēnu un gļotādas ir sausas, jutīgi ir tikko sadzijušie plīsumi. Vadi savu vīru vai partneri, lai viņš ir lēns un pacietīgs.

Kādos gadījumos pēcdzemdību periodā jāvēršas pie ārsta nekavējoties

  • Izdalījumiem no maksts ir nepatīkama smaka.
  • Paaugstinās ķermeņa temperatūra.
  • Sākas stipra asiņošana.
  • Jūti stipras sāpes vēderā.
  • Šuvju vai pēcoperācijas rētas vieta pietūkst, kļūst sarkana, cieta, sāpīga, izdalās duļķaini izdalījumi.
  • Bieža, dedzinoša urinācija.
  • Pietūkums, sacietējums, apsārtums krūtī vai kājā.
  • Asimetriska tūska uz kājām (viena kāja resnāka par otru).

Par to, kas ir pēcdzemdību skumjas un pēcdzemdību depresija, lasi šeit, bet te atradīsi vingrojumus pēcdzemdību periodam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!