Foto: Shutterstock
Mēs tik daudz enerģijas un laika veltām bērniem, ka, varētu padomāt, esam tiesīgi no viņiem pieprasīt simtprocentīgu atdevi. Ja vien būtu jārunā par ūdens glāzes padošanu sirmā vecumā, tad par to varētu arī nerakstīt, taču daudzi vecāki patiešām domā, ka ir tiesīgi regulēt sava bērna dzīvi jebkurā dzīves jomā, jo, redz, es tevi audzināju un laiku tērēju.

Portāls "Letidor.ru" ieskicē tipiskākās bērnu atbildes gadījumos, kad vecāki ir pārlieku uzstājīgi, pieprasot atdot sava veida parādu. Apkopojām arī dažus viedokļus no "Delfi" foruma.

'Es neprasīju mani laist pasaulē!'

Tā bērni mēdz paziņot vecākiem, un šis patiesi ir pats vienkāršākais un acīmredzamākais arguments par labu bērnam.

Kaut kā netaisnīgi sanāk: pieaugušie izplānojuši grūtniecību (bet, ja nav izplānojuši, tad vēl jo vairāk – bērns pie tā nav vainīgs), vadoties pēc kaut kādiem saviem motīviem, pateicoties mazulim atrisinājuši dažas problēmas, piemēram, nospirinājuši savas attiecības vai samazinājuši procentmaksājumus par hipotekāro kredītu, bet pēc tam visu atbildību novēluši uz bērnu.

Un mamma ik pa laikam atgādina par to, ka, ja ne grūtniecība, tad viņas karjera būtu daudz veiksmīgāka. Bet tēvs domīgi spriež par ģimenes izdevumiem, no kuriem ievērojamu daļu "apēd" bērns. Tieši ar to pašu bērnam netieši norāda, ka viņš varētu labāk uzvesties, ja reiz ir aplaimots ar pasaulē nākšanu.

Tā rezultātā bērnā veidojas bīstama situācija attiecībā pret paša dzīvi: viņš sāk pierast meklēt lietderības pamatojumu savas personības pastāvēšanai. Pat negribas domāt par to, kas var notikt, ja kādā dzīves krīzes periodā viņš to nespēj sevī atrast, norāda portāls "Letidor.ru".

'Tev jāattīsta savas spējas'

Foto: Shutterstock

'Es tevis dēļ naktis negulēju, bet tu…'

Foto: Shutterstock

'Mēs tevi barojam un apģērbjam!'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Es neesmu parādā

Foto: stock.xchng
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!