Foto: Shutterstock
Bērniem patīk eksperimentēt, tāpēc neliedz viņiem to prieku. Jā, dažiem ir iebildumi, ka šādos laboratorijas darbos tiek izmantota pārtika, kas pēc tam jāizmet, tomēr bērni tādā veidā iepazīst pasauli. Šajā darbiņā bērnam būs interesanti uzzināt, vai balonu, ko parasti piepūš mamma vai tētis, var uzpūst banāns. Kā? Mēģiniet paši!

Eksperimenta apraksts. Novērojam, kā banāns pamazām sadalās un piepūš balonu. Process nav redzams, taču efekts ir neapšaubāms. Vēlāk varat pārbaudīt, vai, sadaloties citiem augļiem, rezultāts ir tāds pats.

Zinātniskā koncepcija. Augi mirst, to zina visi. Banāns, kad nogatavojies un kļūst dzeltens, sākt iet bojā. Banānam pūstot, tajā iemitinās daudz baktēriju. Tās ir tik sīkas, ka nav redzamas. Taču tās atrodas banānā un vairojas, pārtiekot no banāna pārpalikumiem. Barības pārstrādes procesā tās izdala gāzi. Gāzes nav daudz, taču, ja baktēriju ir daudz, tās var piepūst balonu. Eksperimentam beidzoties, vari pārliecināties, vai ar citiem augļiem būs tādi paši rezultāti.

Kas būs nepieciešams? Pārgatavojies banāns, bļoda, plastmasas vai stikla pudele ar šauru kakliņu, balons.

Eksperimenta gaita. Nomizo banānu (pārliecinies, ka tas ir pārgatavojies) un saberz bļodā, līdz rodas viendabīga masa bez kunkuļiem.

Rūpīgi sabāz banāna masu pudelē. Tas nebūs sevišķi viegls un tīrs darbs, taču ar pacietību var paveikt visu. Piemēram, banāna masas iepildīšanai var izmantot plastmasas nazi, ar to būs vieglāk strādāt.

Uzmauc balonu uz pudeles kakliņa.

Novietoto pudeli siltā, saulainā vietā un vairākas dienas novēro.

Katru dienu izmēri balona lielumu un seko banāna pūšanai.

Pieraksti, pēc cik dienām balons tika piepūsts, Būs interesanti līdzīgu eksperimentu veikt ar citiem augļiem un datus salīdzināt.

Avots: Toms Robinsons "Aizraujoši eksperimenti bērniem" (izd. Apgāds "Kontinents").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!