Foto: Shutterstock

Lai gan mūsdienās visi zina, ka smēķēt ir kaitīgi, reālajā dzīvē valda uzskats, ka pāris cigaretes dienā, jo īpaši "vieglās" vai "dārgās", nav nekas bīstams, un nekādu lielu ļaunumu veselībai nenodarīs. To, kādus riskus smēķēšana rada sievietei un gaidāmajam bērnam, jo īpaši – plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā, skaidro auglības klīnikas "Mama Rīga" reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.

Smēķēšanas riski, plānojot grūtniecību

"Plānojot grūtniecību, atteikšanās no smēķēšanas nepieciešama vismaz divus mēnešus pirms bērna ieņemšanas, jo sievietes organismam jāspēj attīrīties no uzkrātajiem toksīniem," uzsver reproduktoloģe.

Smēķēšana, plānojot grūtniecību, sievietei un gaidāmajam mazulim ir divkārt bīstama, jo indīgās vielas, kas smēķēšanas rezultātā nokļūst sievietes organismā, nokļūst bērna organismā, turklāt daudzreiz lielākā koncentrācijā. Tā rezultātā augošais organisms netiek galā ar to "indes bumbu", kas ietverta katrā cigaretē. Tikai dažas cigaretes sastāvdaļas: amonjaks (izmanto tualetes tīrīšanai), heksamīns (šķidrums ugunskura aizdedzināšanai), arsēns (vienkārši inde), toluols (tehniskais šķīdinātājs), nikotīns (lielisks līdzeklis kukaiņu atbaidīšanai), metanols (tehniskais spirts un degvielas sastāvdaļa), oglekļa monoksīds (tvana gāze), metāns (dabas gāzes sastāvdaļa), stāsta Zaļetova.

Smēķēšanas riski grūtniecei

Sievietei ievelkot dūmu, embrijam sāk trūkt elpas – sākas spazmas mazuļa asinsvados, kas noved pie skābekļa bada. Tāpat bērnam trūkst barības vielu, kas nepieciešamas normālai augšanai un attīstībai. Statistika rāda, ka smēķējošām sievietēm biežāk nekā nesmēķējošām, dzimst neiznēsāti bērni, kuri sver mazāk nekā 2,5 kg, un citi mazuļiem tiek novēroti negatīvi parametri, piemēram, galvas izmaiņas, augums, kas liecina par kavētu attīstību.

"Faktiski tieši pirmajās grūtniecības nedēļās ļoti spēcīgi izpaužas smēķēšanas negatīvā ietekme, jo šajā laikā vēl nav barjeras – placentas, kas nozīmē: auglis ir neaizsargāts no ārējās vides negatīvās ietekmes," skaidro reproduktoloģe.

Smēķēšana agrīnā grūtniecības posmā var novest pie slimībām, kuras parādās bērna augšanas laikā un ir saistītas ar sirds vai kaulu patoloģijām (nav ģenētiskas patoloģijas).

Negatīvas sekas var parādīties skolas laikā, atklājoties, ka bērnam grūti iemācīties no galvas pat vienkāršas dziesmiņas. Garīgās attīstības aizture var izpausties arī kā runas traucējumi, nespēja koncentrēties, nespēja izteikt savas domas atbilstoši vecumam.
Viktorija Zaļetova

Grūtniecības otrajā trimestrī sieviete parasti jūtas vislabāk. Taču smēķēšana grūtniecības otrajā trimestrī arī nav droša. Līdzās tam, ka tā var būt iemesls kavētai augļa attīstībai, ir iespējamas priekšlaicīgas dzemdības. Tas nozīmē, ka mazulis, nākot pasaulē, nebūs piemērojies patstāvīgai dzīvei un sākumā dzīvos slimnīcas inkubatorā.

Saskaņā ar zinātnieku pētījumiem, ja sieviete pēc grūtniecības 20. nedēļas izsmēķē piecas un vairāk cigaretes, pastāv augsta placentas atdalīšanās iespējamība – tā ir akūta pataloģija ar nopietnām komplikācijām, ko pavada spēcīga asiņošana, un apturēt to var tikai ķirurģiskas operācijas ceļā. Pēc tāda veida operācijas mazulis reti kad izdzīvo, jo pārtrūkst viņa barošana, un viņš izjūt akūtu skābekļa nepietiekamību.

Turklāt smēķēšana vēlīnā grūtniecības laikā, ko papildina infekcijas, var kļūt par vienu no iemesliem miruša bērna dzimšanai.

Sekas – arī ilgtermiņā

Lieki teikt, ka brīnumainā kārtā smēķējošām grūtniecēm izdzīvojušie bērni bieži ir ļoti slimīgi, cieš no biežas saaukstēšanās un dažādām alerģijas formām, norāda ārste.

Protams, kāds atcerēsies stāstu par draudzeni vai kaimiņieni, kas smēķēja visus deviņus mēnešus, un veiksmīgi dzemdēja veselu bērnu. Taču tas nebūt nenozīmē, ka smēķēšanas ļaunums grūtniecības laikā ir tikai "gudras runas".

Vai tiešām tāda ruletes spēle ir šī ieraduma vērta?
Viktorija Zaļetova

"Pirmkārt, runāt par to, vai grūtnieces smēķēšana ir atstājusi ietekmi uz bērnu tad, kad viņam ir 1 – 2 gadi, ir pāragri. Negatīvas sekas var parādīties skolas laikā, atklājoties, ka bērnam grūti iemācīties no galvas pat vienkāršas dziesmiņas. Garīgās attīstības aizture var izpausties arī kā runas traucējumi, nespēja koncentrēties, nespēja izteikt savas domas atbilstoši vecumam. Otrkārt, smēķēšana grūtniecības laikā jebkurā gadījumā ir risks, jo nav garantijas, ka tieši jums paveiksies. Un, vai tiešām tāda ruletes spēle ir šī ieraduma vērta?" retoriski vaicā Zaļetova.

"Vēl nereti sabiedrībā dzirdams mīts, ka mazināt smēķēšanas radīto ļaunumu var, pērkot dārgas un līdz ar to it kā kvalitatīvākas cigaretes. Ir pat anekdote: "Es pērku dārgas cigaretes, jo uz veselību taupīt nedrīkst!" Pārāk skarba ironija! "Dārgajās cigaretēs" spēcīgā tabakas garša tiek nomākta ar aromātiskām piedevām, smēķēt tās ir vieglāk, taču kaitīgais efekts ir tieši tāds pats vai pat lielāks. Ceru, ka pēc šo nepatikšanu uzskaitījuma sievietes pašsaglabāšanās instinkti apturēs vēlmi pēc smēķēšanas, jo īpaši, plānojot grūtniecību, un tās laikā," vēl reproduktoloģe Zaļetova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!