Foto: Shutterstock
Etiķete ir jāievēro ne tikai pie galda, arī spēļlaukumos tāda eksistē. Tā ir jāpārzina gan māmiņām, gan arī bērniem, un visiem jāzina, ko drīkst un ko ne.

Portāla "Parents" veidotāji sarunā ar etiķetes ekspertēm izspēlēja sešas populāras situācijas un dalījās ar ieteikumiem, kā tādās izturēties, ko darīt un ko teikt.

Paiet vien dažas minūtes, kad šūpo savu bērnu šūpolēs un aiz tevis izveidojas rinda. Vai nekavējoties palaist nākamo bērnu?

Kā rīkoties: nav nepieciešams uzreiz pārtraukt sava bērna priekus, taču tev nevajadzētu ļaut viņam šūpoties ilgāk par pāris minūtēm. "Šī ir lieliska situācija, lai iemācītu savam bērnam to, ka ir jāmainās," stāsta etiķetes eksperte un grāmatas autore Lea Ingrama. "Katru reizi, kad nokļuvu šādā situācijā ar savu meitu, es viņai teicu, ka viņai ir atlikušas vēl piecas minūtes."

Diemžēl ne visi vecāki ir tik delikāti. Ja paiet vismaz desmit minūtes un cita bērna mamma joprojām nelaiž nākamo bērnu pie atrakcijas, tad vari pieiet klāt un pieklājīgi pateikt, ka tavs bērns jau gaida rindā diezgan ilgi un apjautāties, vai viņam drīz pienāks kārta.

Tev tuvojas mazs bērns, jo tu savai atvasei dod cepumus. Vai tev vajadzētu piedāvāt svešajam bērnam kādu?

Kā rīkoties: nekad neko nedod svešam bērnam, kamēr neesi saņēmusi atļauju no viņa vecākiem. "Tas ir jauki, ka iedomājies padalīties ar kādu cepumu, bet tev jāpārliecinās, ka šim bērniņam nav kādas alerģijas vai vienkārši aizliegums no vecāku puses ēst kādus produktus," iesaka Ingrama. Un ja nu tu neesi paķērusi pietiekami daudz cepumu, bet visi bērni vēlas būt pacienāti? Tad vai nu iedod visiem pa mazumiņam, vai ieliec tos atpakaļ somā un iedod tos savam bērnam, kad neviena vairs nav apkārt.

Foto: Shutterstock

Tiklīdz kā esat nonākuši līdz spēļlaukumam, tavs bērns sāk spēlēties ar rotaļlietu, kas nav viņa. Vai ir pareizi viņam to ļaut darīt vai atdot rotaļlietu tās īpašniekam?

Kā rīkoties: lielākā daļa vecāku piekrīt, kamēr cits bērns nespēlējas ar novārtā atstāto rotaļlietu, cits bērns var to izmantot kādu brītiņu. Galu galā, ja lomas būtu mainītas, gan jau tev nebūtu nekas iebilstams, ja kāds cits bērns sāktu spēlēties ar tava bērna rotaļu mašīnu. Turklāt šī ir iespēja iemācīt bērnam dalīties. Bet, nonākot šādā situācijā, pie iespējas apjautājies, kam pieder rotaļlieta un vai tavs bērns drīkst ar to nedaudz paspēlēties.

Tomēr ir dažas rotaļlietas, ar kurām nebūtu ieteicams dalīties, it sevišķi tas attiecas uz lietām, kas pieder zīdainim.

Kāds sešgadnieks ieņem slidkalniņu un nelaiž klāt citus bērnus, grūžot tos prom, tai skaitā tavējo. Bērna mamma to neievēro, jo pļāpā pa telefonu. Kā vajadzētu risināt šādu situāciju?

Kā rīkoties: mierīgā, bet stingrā balsī pajautā šim bērnam vai viņam nebūtu nekas iebilstams palaist arī citus bērnus. "Galvenais – atceries, ka tas nav tavs pienākums un tiesības disciplinēt svešus bērnus," stāsta Džaklīna Vitmora, kura māca etiķeti gan bērniem, gan pieaugušajiem. "Viss, ko tu vari prasīt, ir sadarboties ar tevi." Ja viņs to dara, lieliski. Ja bērns tevi ignorē, tad dodies pie bērna mammas un palūdz viņai tikt galā ar situāciju. Un tev nav jāatvainojas, ka viņu iztraucēji. Tā nav tava vaina, ka viņas bērns neprot uzvesties.

Tu redzi, ka kāds savu mazuli sēdina lielākiem bērniem domātās atrakcijās. Vai tev vajadzētu ko teikt un, iespējams, sadusmot šos vecākus, vai klusēt un cerēt, ka bērns netiks traumēts?

Kā rīkoties: "Labāk ir pieklājīgi kaut ko pateikt, nekā riskēt ar to, ka bērns tiek traumēts," saka Vitmora. "Vienkārši centies būt maiga un nesaki neko ar pārmetumiem. Iesaku teikt, ko šādu: "Es atvainojos, bet baidos, ka jūsu bērns varētu savainoties. Esmu redzējusi daudz negadījumu uz šīs atrakcijas pat ar vecākiem bērniem.""

Kamēr neviena māte nevēlas, lai viņas audzināšanas spējas tiktu apšaubītas, tu varētu būs pārsteigta, ka viņa pat nenojauta briesmas, kurās pakļauj savu atvasi, un viņa novērtēs tavas rūpes un brīdinājumu.

Foto: Shutterstock

Ne viss spēļlaukumu ekipējums ir paredzēts visiem bērniem. Patiesībā lielākā daļa negadījumu notiek, jo mazāki bērni izmanto atrakcijas, kas domātas vecākiem bērniem. Šie raksturojumi tev palīdzēs pasargāt savu bērnu.

Bērni vecumā no pieciem līdz 12 gadiem var izmantot roku un muskuļu koordinācijas ekipējumu, spēlēties uz horizontāliem stieņiem, kāpšanas iekārtām, šūpolēm, kāpšļiem un slidkalniņiem.

Bērni vecumā no divu līdz piecu gadu vecumam ir vājāki un viņiem ir augstāks smaguma centrs nekā vecākiem bērniem, tāpēc meklē ekipējumu ar maziem pakāpieniem un zemākām margām. Pie drošas izvēles pieskaitāmi arī tuneļi, pa kuriem rāpot, piemērotas šūpoles un slidkalniņi, kas nav pārāk augsti.

Bērni, kuriem ir divi gadi un mazāk, īsti neiederas parastajos bērnu spēļlaukumos. Tā vietā meklē speciāli izstrādātu mazo bērnu rotaļu laukumu, kurš aprīkots ar drošām atrakcijām pašiem mazākajiem.

Tavs trīs gadus vecais bērniņš, kurš ir iemācīts iet uz podiņa, paziņo, ka viņam ir vajadzība, bet tuvākās labierīcības ir kafejnīcā, kas nav pārāk tuvu. Vai tev ļaut to darīt turpat ārā?

Kā rīkoties: lai gan saprotat, ka ar šādu rīcību tu vari kādu aizskart, šis ir gadījums, kad ir jāaizmirst etiķete. "Nav daudz variantu, ko tu vari darīt, kā tikai paņemt savu bērnu tālāk no visiem un nokārtot bērna vajadzību," rekomendē Vitmora. Ejot uz spēļlaukumiem, sagatavo un vienmēr ņem līdzi salvetes, maiņas drēbītes, ja sanāk negadījums. Ja tu regulāri apmeklē spēļlaukumu, kura tuvumā nav labierīcības, tad iegādājies pārvietojamu podiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!