Foto: Shutterstock
Šķiet, ka Latvijā vasaras nav iedomājamas bez pilsētu svētkiem, gadatirgiem un dažādiem festivāliem. Šie pasākumi pulcē lielus cilvēku pūļus, tāpēc, apmeklējot tos ar bērniem, ir svarīgi savlaicīgi padomāt, kā novērst iespējamos drošības riskus.

Mobilo sakaru operators "BITE", sadarbojoties ar dažādu jomu ekspertiem, ir apkopojis piecus praktiskus padomus, kā parūpēties par bērnu drošību masu pasākumos.

Viens no galvenajiem drošības riskiem, kas raksturo masu pasākumus, ir bērnu noklīšana. Apmaldīšanās pat šķietami pazīstamā vietā rada bērniem lielu stresu, tāpēc viņu rīcība kļūst neprognozējama. Tāpēc, lai izvairītos no liekiem pārdzīvojumiem, pirms doties uz masu pasākumiem, ir svarīgi ne tikai pārrunāt ar atvasēm aktuālos ar drošību saistītos jautājumus, bet arī parūpēties par praktiskiem risinājumiem papildu drošībai.

Pārrunā ar bērniem personīgās drošības jautājumus

Runājot ar atvasēm par personīgās drošības jautājumiem, ir gan jāizskaidro iespējamie drošības riski, gan arī atbilstošākā rīcība vienā vai otrā situācijā. Turklāt, ņemot vērā, ka bērni vislabāk uztver īsu, kodolīgu, skaidrā un viņiem saprotamā valodā atspoguļotu informāciju, ar viņiem ir jārunā vienkārši, izmantojot asociācijas un praktiskus piemērus.

Eksperti uzsver, ka ir ļoti svarīgi bērniem atgādināt, lai publiskos pasākumos vienmēr:

  • Patur redzeslokā mammu un tēti;
  • Ja kur dodas, piemēram, pēc saldējuma vai uz rotaļu laukumu, ir jābrīdina vecāki;
  • Nerunā ar nepazīstamiem cilvēkiem, neņem no viņiem dāvanas, piemēram, konfektes, un nedodas viņiem līdzi arī tad, ja šie cilvēki apgalvo, ka viņus sūtīja mamma vai tētis u.tml.

Tāpat ar bērniem, kuri jau ir sasnieguši piecu gadu vecumu, ir ieteicams vienoties par konkrētu tikšanās vietu, ja sanāk vienam otru pazaudēt.

Iemāci, kur vērsties pēc palīdzības

Pārrunājot ar bērniem personīgās drošības jautājumus, vecākiem ir jāpārliecinās, ka atvases zina, kur vērsties, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu palīdzību. Piemēram, kā sazvanīt glābšanas dienestus un kāda informācija ir jāsniedz šo dienestu pārstāvjiem. Tāpat bērniem ir jāatgādina, ka, nokļūstot nelaimē, nevajag baidīties lūgt palīdzību līdzcilvēkiem, bet īpaši – cilvēkiem uniformās: policistiem, ārstiem, ugunsdzēsējiem, apsargiem u.c.

Foto: F64

Sagatavo aksesuārus ar savu kontaktinformāciju

Dodoties uz masu pasākumiem, papildu drošībai var izmantot dažādus aksesuārus, piemēram, aproces un piekariņus, kuros iestrādāts bērna vārds, vecāku tālruņu numuri un cita nozīmīga informācija, kas lieti noder situācijās, kad atvase noklīst. Jo pat tad, ja bērns šo informāciju ir iemācījies no galvas, stresa situācijā viņš to var aizmirst.

Ja piemēroti aksesuāri nav pieejami, šo informāciju var uzrakstīt arī uz lapas un ielikt bērnam kabatā vai somā. Tāpat to var uzrakstīt bērnam uz rokas.

Izmanto risinājumus bērnu attālinātai uzraudzībai

Rūpējoties par savu atvašu drošību gan ikdienā, gan apmeklējot masu pasākumus, var efektīvi izmantot modernās tehnoloģijas. Mazākiem bērniem vairāk piemēroti piekariņi ar GPS funkciju, kurus var uzkārt kaklā vai ielikt kabatā, kā arī bērnu drošības pulksteņi. Tie nodrošina ne vien savstarpēju saziņu, bet arī iespēju vecākiem jebkurā brīdī ieskatīties mobilās aplikācijas kartē un uzzināt, kur tieši atvase atrodas. Tāpat šajos pulksteņos iestrādāta trauksmes poga, kas bērnam ļauj ātri informēt vecākus par to, ka viņš iekļuvis nelaimē un viņam nepieciešama palīdzība.

Savukārt pusaudžu uzraudzībai piemērotākas ir citas mobilās aplikācijas, kas nosaka bērna mobilā telefona atrašanās vietu, kā arī nodrošina saziņas iespējas tiešsaistē. Turklāt šajās aplikācijās bērni arī var redzēt, kur konkrētajā brīdī atrodas viņu vecāki.

Nodrošinies ar brīvdabas lādētājiem jeb "powerbank"

Gadījumos, kad bērni pazūd no mūsu redzesloka, kas parasti notiek ļoti ātri – burtiski pāris sekunžu laikā, iespējai ar viņiem sazināties ir būtiska nozīme. Tiesa, gan mobilie telefoni, gan bērnu drošības pulksteņi var izlādēties brīžos, kad gaidām to vismazāk. Lai nepaliktu bez sakariem, ir vērts ne vien kārtīgi uzlādēt ierīču akumulatorus pirms pasākumiem, bet arī nodrošināt sevi un savas atvases ar tā dēvētajiem brīvdabas lādētājiem. Brīvdabas pasākumu cienītājiem piemērotāki būs tādi lādētāji, kuri ļauj uzlādēt tukšu ierīces akumulatoru vismaz divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!