Foto: Shutterstock
To, kāda auguma būs tavs bērns, kad izaugs liels, nosaka ģenētika, tomēr tas nav vienīgais un noteicošais faktors. Pediatre Natālija Muta no kādas ASV Pediatrijas akadēmijas apgalvo, ka simtprocentīgi noteikt bērna augumu nav iespējams noteikt, taču pastāv formula, kas to var palīdzēt izdarīt.

Bērna mātes augums centimetros + bērna tēva augums centimetros + 13 centimetri un dalīts ar divi. Rezultātā vajadzētu sanākt aptuvenajam bērna augumam nākotnē. Protams, arī šī formula nav absolūti precīza, norādīts portālā Zdorovie.com

Citi augšanas procesu ietekmējoši faktori

Lai gan ārste Muta uzsver, ka bērna augumu lielā mērā diktē ģenētika, tomēr pastāv vēl atsevišķi faktori, kas var ietekmēt augšanas procesu.

Ārste piebilst, ka piemēram, vidējas noslodzes fiziski vingrinājumi var labvēlīgi ietekmēt bērna augšanu, turpretī paaugstināta fiziska slodze tieši pretēji – var aizkavēt augšanas procesu. Biežāk ar šādu efektu saskaras sportisti, kuri trenējas vairāk nekā 18 stundas nedēļā un ierobežo kaloriju uzņemšanu, piemēram, zēni, kuri trenējas vingrošanā.

Papildu "smagajiem" sporta veidiem, piemēram, meiteņu augšanas procesu negatīvi ietekmē liekais svars, kura ietekmē viņām ātrāk sākas pubertātes periods, kas, savukārt, palēlina augšanas procesu. Turpretī attiecībā uz zēniem šis faktors ietekmi neatstāj.

Kā bērna augšanu ietekmē pārtika? Uz šo jautājumu ārste atbild: "Dzer vai nedzer tavs bērns daudz piena, ēd vai neēd brokoļus – galvenais, lai viņa ēdienkarte būtu kalorijām un uzturvielām bagāta, lai bērns spētu veselīgi attīstīties. Vienlaikus diēta kā tāda bērna augšanas procesu, visticamāk, neietekmēs."

Speciāliste vēl piebilst, ka "veselīgs miegs, spēja izvairīties no aptaukošanās vai svara nepietiekamības, kā arī pilnvērtīga un sabalansēta ēdienkarte palīdzēs tavam bērnam sasniegt savu ģenētiski noteikto auguma potenciālu".

Seko līdzi augumam

Principā nav vērts sevišķi satraukties bērna auguma dēļ, tomēr katrā vizītē pie pediatra tomēr vajadzētu apspriest augšanas procesa attīstību. "Ja starp gaidīto un reālo bērna augumu tiek novērotas ievērojamas atšķirības, ārsts palīdzēs noteikt faktorus, kas var būt par iemeslu šādai neatbilstībai," saka Muta.

Par vēl citiem faktoriem, kas var ietekmēt bērna augšanu garumā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!