Foto: Shutterstock
Viens no skaistākajiem periodiem sievietes dzīvē nenoliedzami ir bērniņa gaidīšanas laiks. Tas pildīts ar prieku, nepacietību, saviļņojumu, bet diemžēl reizēm līdzi tam nāk arī dažādas veselības problēmas. Kā piemēram, jauno māmiņu vidū bieži novērojams redzes asuma samazinājums – acis vairāk nogurst. Nereti minētās pazīmes ir plašāks simptomu kopums, ko dēvē par sauso aci.

Par topošo māmiņu biedu – "sausās acs" sindromu stāsta Aiga Ozoliņa-Saveļjeva, "OptiO" optikas tīkla optometriste, sausās acs speciāliste.

Dators, televizors, mobilais tālrunis, gaisa kondicionieris, pat centrālā apkure ir tikai daži no cilvēka radītiem risinājumiem, lai padarītu mūsu ikdienu ērtāku un patīkamāku, bet visiem šiem uzlabojumiem ir arī sava negatīvā puse, proti, ietekme, ko tie atstāj uz cilvēka veselību. Redze ir viena no svarīgākajām cilvēka maņām – caur to iegūstam aptuveni 80 procentus no informācijas par apkārtējo vidi, orientējamies telpā, saskatām smalkas detaļas, atpūšamies vērojot kādu TV pārraidi. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mūsdienu vidē, kas ir izteikti agresīva cilvēka acij, mēs zinātu, kādi ir riski un kā parūpēties par savu redzes veselību.

Ja runā par gaidību laiku, nereti minētās pazīmes – acu noguršana – ir plašāks simptomu kopums, ko dēvē par sauso aci. Ja kādreiz šis simptoms bija novērojams pēc operācijām, acs traumām, un vecāka gadu gājuma cilvēkiem, tad tagad teju katrs ceturtais cilvēks sūdzas par paaugstinātu sausumu acīs.

Viens no svarīgākajiem acs veselības nodrošināšanas faktoriem ir asaras. Tās izdalās ne tikai tad, kad acs tiek kairināta vai cilvēks raud. Nelielā daudzumā tās izdalās visu laiku – kamēr cilvēks ir nomodā. 98 procenti no asaru sastāva ir ūdens, taču tas nav tikai parasts, sāļš šķidrums. Asarās ir arī barības vielas, olbaltumi, vitamīni, skābeklis un citas vielas. Pateicoties mirkšķināšanai, acs priekšējā virsma tiek vienmērīgi pārklāta ar asaru aizsargkārtu, kas mitrina aci, aizsargā to, nodrošina barības vielas radzenei un lauž gaismas starus, nodrošinot iespēju kvalitatīvi redzēt.

Sausā acs rodas tad, ja asaru aizsargkārtā, ko sauc par asaru plēvīti, radušās kādas izmaiņas, un acs nesaņem pietiekoši daudz mitruma vai asaras "iztvaiko" pārāk strauji. Tā rezultātā rodas graušanas sajūta acīs, tās nogurst vai pat sāp. Var rasties vajadzība biežāk acis mirkšķināt, sākties acu asarošana, pārejoša redzes miglošanās, izteikta jutība pret gaismu, apsārtums un iekaisuma pazīmes.

Novērots, ka sausā acs biežāk izpaužas sievietēm. To ietekmē hormonu izmaiņas pazeminātā estrogēna dēļ visas dzīves garumā (mēnešreizes, orālās kontracepcijas lietošana, grūtniecība, zīdīšana, menopauze un pēcmenopauzes periods).

Sausā acs ir diagnoze, kur sākotnēji simptomi var izpausties visai individuāli, tomēr ir pieejami dažādi testi, kas var dot noteiktu skaidrību. Taču ar to var nebūt gana, īpaši ja simptomi saasinās, jo piemērotāko ārstēšanos var nozīmēt tikai speciālists, kurš veicot jau detalizētāku pārbaudi, izdarīs precīzus secinājumus un piemeklēs ārstēšanās metodi. Tā, piemēram, tearskopija ir mūsdienīgs izmeklējums, ar kura palīdzību nesāpīgā un ātrā veidā var iegūt vajadzīgo informāciju par konkrēto pacientu un viņa saslimšanu.

Ir vairāki vienkārši risinājumi, kas palīdzēs, ja ir radušās aizdomas par sauso aci īpašajā bērniņa gaidīšanas, barošanas un auklēšanas laikā:

  • Grūtniecības laikā ieteicams labāk nēsāt brilles kontaktlēcu vietā;
  • Grūtniecības laikā ieteicams acis pēc iespējas vairāk atpūtināt – daudz staigāt svaigā gaisā, ierobežot darbu pie datora un televīzijas skatīšanos, lasīt tikai sēdus, nevis guļus;
  • Svarīgi arī palielināt uzturā lietotā ūdens daudzumu;
  • Tāpat vienkāršs risinājums ir mitrinošie acu pilieni, jo tiem nav negatīvās ietekmes uz gaidāmo mazuli. Acis nevar būt par mitru!

Sausā acs var radīt diskomfortu ikdienas dzīvē, bet laicīgi izvērtējot pazīmes un reaģējot, iespējams atjaunot acu veselību un atgriezt skaidru skatu uz dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!