Nenoliedzami, ar bērniem ir regulāri jāpārrunā dažādas ikdienas situācijas – gan prieka brīži, gan arī reizes, kad mazais rīkojies nepareizi. Lai gan garai audzināšanas stundai ir savi plusi, daudzi bērni informāciju uztvers labāk, ja vārdu un teikumu kaudzi aizstāsi ar kādu trāpīgu frāzi. "Parents" iepazīstina ar septiņiem ieteikumiem, kas sarunu laikā palīdzēs bērnu disciplinēt.

Jāsaprot, ka bērniem ir grūti ilgstoši koncentrēties vienam cilvēkam, tēmai vai punktam, tāpēc arī tad, ja viņš šķietami uzmanīgi klausās vai arī ir veltījis visu savu uzmanību, tas nenozīmē, ka atvase tevi sadzird un saprot. Disciplinēšanas stundā lieliski noderēs konkrētas frāzes, kuras vecāku iecerēto rezultātu palīdzēs sasniegt ātrāk un efektīvāk. Lūk, septiņas no tām!

Ej tajā virzienā, lūdzu!

Tā vietā, lai bērnam sacītu "Neskrien!" vai "Beidz strīdēties!", nepieciešams mazajam ķiparam nedaudz pateikt priekšā, ko tad šajā situācijā no viņa sagaidi. Bērnam šajā brīdī ir ne tikai jābeidz konkrētā darbība, bet arī jāizdomā, kas būtu pareizākā rīcība turpinājumā. Tieši tāpēc tevis izteiktais pavediens viņam prātā būs pirmais, un bērns to atcerēsies arī citreiz.

Es zinu, tas ir grūti

"Parents" eksperti iesaka šo frāzi izmantot ar atbilstošu sejas mīmiku un nelielu plecu paraustīšanu. Šis teikums palīdzēs veidot tuvākas attiecības ar bērnu, parādot, ka tu patiesi šajā brīdī viņu saproti. Šādi iespējams arī izvairīties no nepatīkamās pretreakcijas, kad bērnam šķiet, ka viņa pūles mantu kārtošanā vai mācīšanās procesā netiek novērtētas, kā arī veicināsi viņa attīstību un vēlmi darboties turpmāk.

Pamēģini vēlreiz

Bieži vien bērni sāk parādīt raksturiņu, kad zaudē kontroli pār situāciju, tāpēc šīs frāzes izmantošana ilgstošas skaidrošanas vietā, kā tu iesaki rīkoties, var būt daudz efektīvāks variants. Ja bērnam kaut kas nesanāk, bieži vien viņš sāk čīkstēt, ņemt citiem nost mantas un būt nejauks pret apkārtējiem, tāpēc ļauj viņam būt situācijas noteicējam, iedrošini mēģināt darbiņu no jauna, tādējādi mācot lietas padarīt līdz galam.

Ko es tev tikko teicu?

Ar šo frāzi jābūt ļoti uzmanīgiem, jo svarīgs ir ne tikai saturs, bet arī tas, kā to pasaki. Bieži vien šī frāze var izklausīties pēc kārtējā atgādinājuma par to, ka kaut kas netiek darīts vecākiem pa prātam. Taču, ja piedomāsi, kā tā izklausīsies izteikta skaļi, vari bērnam mācīt disciplīnu, atgādinot, ko tad pirms brīža bijāt sarunājuši. Reizēm šķiet, ka bērniem pa vienu ausi vecāku sacītais ir iekšā, bet pa otru – uzreiz ārā, tāpēc draudzīga atkārtošana var nest pozitīvu rezultātu.

  • "Viņš kļuvis pilnīgi nepanesams", "kā norāvies no ķēdes", "visu dara tikai, lai kaitētu" – šīs un vēl virkni līdzīgu žēlabu bieži vien var dzirdēt no vecākiem. Ielūkojies šajā rakstā un uzzini, kādos veidos iespējams bērnā audzināt paklausību.

Es tevi nesaprotu, kad runā šādi

Vecāku izaicinājums ir atrast veidus, kā ar bērnu runāt brīžos, kad viņa emocijas un kašķi ņēmuši virsroku. Tā vietā, lai teiktu "Beidz raudāt/čīkstēt!", saki, ka īsti nevari saprast viņa sacīto, kad pa vidu vārdiem ir šņukstēšana un nepamatota kliegšana. Bērni bieži vien uzskata, ka tieši šādā veidā viņi panāks kāroto, vecāki nevarēs izturēt un izpildīs viņu lūgumus, taču nedrīkst padoties spiedienam. Ja bērns reizi no reizes redzēs, ka tiek uzklausīts arī bez asaru spiešanas, aiztaupīsi sev liekas galvassāpes.

Foto: Shutterstock

Es mīlu tevi pārāk ļoti, lai strīdētos

Bērniem reizēm patīk "tirgoties", piedāvājot šķietami abpusēji izdevīgus darījumus. Uzsvars ir uz šķietami, jo beigu galā ieguvēji būs tikai viņi. "Parents" eksperti skaidro, ka viens no veidiem, kā šīs sarunas apraut jau saknē, ir pateikt "Es mīlu tevi pārāk ļoti, lai strīdētos". Un viss – ar to šī saruna ari ir beigusies.

Kā to vajag jautāt?

Uzvedības normu un labu manieru mācīšana dažreiz var šķist kā neiespējamā misija, taču atcerēšanās procesu iespējams paātrināt, regulāri atvasei atgādinot, kādas tās ir. Katru reizi, kad bērns neuzvedas kā pieklājas, ar šo frāzi pamēģini viņu pašu uzvedināt uz atbildi, jo jūs savstarpēji jau to esat izrunājuši, tādējādi palīdzot tam iesēsties atmiņā.

Vēl citus veidus, kā bērnam iemācīt labas manieres, lūko šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!