Foto: Shutterstock

Miegs grūtniecības laikā ir ļoti nozīmīgs, lai topošajai māmiņai ļautu atgūt enerģiju. Kad puncis jau ir paaudzies, problēmas var sagādāt ērtas gulēšanas pozas atrašana, tāpēc svarīgi ir zināt, kādas pozas nav ieteicamas un kas var būt palīglīdzekļi ērtākās pozas atrašanai.

Pirmajos trīs grūtniecības mēnešos var turpināt gulēt sev ierastajās miega pozās, tomēr tieši šis ir laiks, kad sākt pieradināt sevi pie gulēšanas uz sāniem, uzsver speciālisti valsts veidotajā portālā "Grutnieciba".

Gulēšana uz sāniem ir vislabākā miega poza grūtniecības laikā. Grūtniecības laikā drīkst gulēt arī uz vēdera, tomēr, augot mazulim, šī poza kļūs neērta pašai māmiņai. Savukārt grūtniecības trešajā trimestrī būtu jāizvairās no gulēšanas tieši uz muguras. Gulēšana uz muguras var radīt spiedienu uz mugurkaulu un tā tuvumā esošajiem lielajiem asinsvadiem, kas, savukārt, var radīt sāpes muguras lejasdaļā, reiboņus, sāpes kājās. Tāpat, guļot uz muguras, var būt apgrūtināta elpošana.

  • Te atradīsi 10 ieteikumus veselīgam miegam grūtniecības laikā.

Ērtākai gulēšanai var palīdzēt dažādi palīglīdzekļi – spilveni, sarullēta sega vai dvielis. Ir iespējams iegādāties arī grūtnieču spilvenus, kas palīdz labāk iekārtoties miegam. Meklējot ērtāko pozu, ir labi, ja kāds palīdz, īpaši pirmajā reizē, lai pati neesi nomocījusies, cenšoties izmēģināt, kā izvietot spilvenus ap sevi.

Ērtā sānu guļa

Apgulies uz kreisajiem sāniem (pusei nav būtiska nozīme un tās vari mainīt), no mugurpuses balsti muguru ar spilvenu tā, lai jūti, ka tas neļauj velties uz muguras.

Starp ceļiem novieto spilvenu, kreiso kāju turi taisni, labo saliec un spilvenu cel līdzi labajam celim tik augstu, cik pati jūties ērti. Šādā veidā tu radīsi vēl vienu atbalsta punktu (labās kājas celi) un tas palīdzēs izlīdzināt svaru, lai mazinātu slodzi kreisajam sānam. Ar rokām vari apķert spilvenu, savukārt sprandu var atbalstīt ar sarullētu dvieli. Ja mājās atrodamie spilveni šķiet par mazu, tad vari lielākā spilvendrānā ievietot vairākus spilvenus. Spilvena vietā, kas balsta muguru, vari izmantot sarullētu segu.

  • Kā grūtniecei tikt galā ar murgiem un citiem miega traucējumiem, plašāk lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!