Iespējams, ka ne jau kaprīzes un centieni izvest vecākus no pacietības ir pie vainas tava bērna emocionālajai uzvedībai, bet gan īpatnības viņa nervu sistēmā. Patiesībā mūsdienās teju katrs piektais bērns ir ļoti jūtīgs, un komunicējot ar šādu bērnu, tas ir jāņem vērā.

Bet kā saprast atšķirību – bērns taisa kaprīzes un vēlas sev pievērst uzmanību jeb patiešām tāda ir viņa nervu sistēmas īpatnība – būt ļoti emocionālam? Portāls "Goodhouse" piedāvā iepazīties ar 10 pazīmēm, kas liecina – tev vienkārši ir nedaudz jūtīgāks bērns nekā citi vai tu pats bērnībā.

Līdz piecu sešu gadu vecumam bērns ir ļoti atkarīgs no dienas režīma
Ja viņš laikā nav paēdis vai devies pagulēt, pilnīgi noteikti gaidi histērijas. Cenšanās viņa režīmu pielāgot ģimenes dzīvei, piemēram, diendusas miegu paredzot mašīnā, lai aizvestu vecāko bērnu uz pulciņu, cieš neveiksmi.

Viņam ir ļoti svarīgi rituāli

Mamma divas reizes noskūpsta, pirms doties uz darbu, tētis vakarā lasa pasaku, vannošanās – pēc zināmas kārtības, mantas mugursomā tiek saliktas pēc iepriekš noteikta plāna…

Viņš ir ļoti izvēlīgs ēšanā un izvairās no daudziem produktiem

To izskata vai konsistences dēļ: tie ir pārāk cieti vai šķidri, "glumi", "skrāpē mēli".

  • Plašāk par untumainiem ēdājiem lasi te, bet šajā rakstā vari uzzināt, ko darīt, ja tev ēdienā ziņā ir izvēlīgs bērns līdz gada vecumam.

Viņu jau pirms laika biedē grūtības

Viņš ar šausmām var vaicāt, kas tad par viņu rūpēsies, kad viņš sāks iet dārziņā, vai arī paredzēt, ka sporta treniņos viņš pilnīgi noteikti būs sliktākais no visiem, bet mājasdarbi skolā viņam šķitīs ļoti sarežģīti.

Negaidīta plānu maiņa viņu ļoti satrauc

Jūs esat norunājuši, ka sestdien dosieties uz parku, bet pēc tam uz kafejnīcu, bet ārā līst lietus – un tu piedāvā iepriekš plānotās izklaides aizstāt ar spēļu istabas apmeklējumu. Bērnam ir ļoti grūti tikt galā ar vilšanās sajūtu, viņš ilgi un ļoti nopietni to pārdzīvos, lai gan tev šķiet, ka kopīgā gandarījuma summa ir tā pati.
Foto: Shutterstock

Bērns ļoti jūtīgi attiecas pret apģērba izvēli

Viņam nepatīk apģērba izvēles process un piemērīšanas veikalā. Svarīgi, lai apģērba audums būtu pietiekami mīksts, viņš obligāti to aptaustīs ne tikai ar rokām, bet arī ar vaigu, nekas un nekur nedrīkst spiest, lai pie uzvilkšanas nepastāvētu iespēja, ka kaut nedaudz "iesprūst" galva. Šādu svarīgu pazīmju, izvēloties apģērbu, var būt ļoti daudz. Kā likums, viņš ir pieķēries savām vecajām lietām, neļauj tās izmest.

  • Par to, ko darīt, ja tavā ģimenē aug emocionāls un histērisks bērns, lasi šeit.

Viņš bieži jūtas nekomfortabli parādību dēļ, kuras tu pat nepamani

Vai arī tās tevi nesatrauc: ja mati izspūruši un "lien" sejā, pulkstenis pārāk skaļi tikšķ, pie kājām pielipušas smiltis vai rokas ir pārlieku lipīgas, bet tieši tagad nav, kur tās nomazgāt.

Bērnam ir daudz baiļu

Viņš baidās iemigt viens pats savā istabā vai izvairās no tumsas, baidās no kukaiņiem vai suņiem, viņu biedē mazas skrambas – nezin kādēļ viņam šķiet, ka katrs ievainojums ir nopietns, bet liftā viņam vienmēr ir bail, ka tas neiesprūst, un viņš ļoti uztraucas.
Foto: Shutterstock

Viņš nevar ciest, kad tu piedāvā savu palīdzību viņa istabas uzkopšanā

Vai arī, kas vēl sliktāk, pats ieviest tajā kārtību. Tāpēc, ka tur viss ir iekārtots pēc vienas, bērnam saprotamas sistēmas, apģērbs un rotaļlietas izkārtotas noteiktā veidā, svarīgs ir katrs papīrītis, un tava "iejaukšanās" izraisa viņam trauksmi un niknumu.

Bērns labi atcerēsies detaļas, bet ar grūtībām – notiekošā kopainu

Tikšanās laikā ar radiniekiem viņš var atcerēties tikai to, ka "tante dziedāja ļoti spalgā balsī", bet viņš miglaini atcerēsies, cik vispār cilvēku bija un kā tie izskatījās, bet kinoteātrī viņš var tā koncentrēties uz to, kuram nokrita popkorns, ka filmas sižetu viņš nemaz neuztvers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!