Foto: Shutterstock
Pēc bērniņa piedzimšanas nereti jaunajām māmiņām ir ļoti daudz jautājumu, kas saistīti ne tikai ar rūpēm par mazuli, bet arī viņu pašu veselību. Viens no tiem – kad pēc dzemdībām jādodas vizītē pie ginekologa? Atbildi uz šo un citiem jautājumiem par pirmo ginekologa apmeklējumu pēc bērniņa laišanas pasaulē portālam "Cālis" sniedza Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa.

Par pēcdzemdību periodu tiek uzskatītas sešas nedēļas jeb 42 dienas pēc bērniņa piedzimšanas. "Tas ir laiks, kad sievietes reproduktīvie orgāni un ķermenis lēnām atgriežas tādā pašā stāvoklī, kādā tas bija pirms grūtniecības," stāsta Veisa. Balstoties uz to, arī Latvijā ir noteikts, ka pēcdzemdību vizītē pie ginekologa jaunajai māmiņai būtu jādodas 42 dienas pēc bērniņa laišanas pasaulē.

Taču var būt arī gadījumi, kad šo sešu nedēļu laikā sieviete piedzīvo kādas komplikācijas, piemēram, drudzi, pastiprinātu asiņošanu, vai arī slikti dzīst brūces. Tad sievietei uz šo vizīti ir jādodas ātrāk.

Vēl viena pazīme, kas var norādīt uz komplikācijām, ir paaugstināta temperatūra. Veisa atklāj, ka pēcdzemdību periodā sievieti var piemeklēt vīrusa infekcija, kas rada iesnas, klepu un arī paaugstinātu temperatūru. Protams, šādā gadījumā jaunajai māmiņai nav jāuztraucas par komplikācijām, kas saistītas ar brūču sadzīšanu pēc dzemdībām. Taču šajā periodā jaunajām māmiņām mēdz attīstīties arī ginekoloģiskais jeb dzemdes iekaisums. Veisa skaidro, ka tā simptomi ir vēdera sāpes, kas attīstās nedēļu vai pusotru pēc dzemdībām, pastiprināti asiņaini izdalījumi, paaugstināta temperatūra, kas var pāraugt drudzī. Ja pēcdzemdību periodā esi novērojusi šādus simptomus, tad steidzami dodies uz konsultāciju pie sava ginekologa. "Ja sieviete pati nevar izskaidrot temperatūras rašanos, piemēram, ar vīrusu vai gripu, tad labāk tomēr būtu vērsties pie ārsta," viņa piebilst.

Veisa stāsta, ka pēc dzemdībām, kad ārsti sievietei ir devuši atļauju doties mājās, jaunajai māmiņai tiek izskaidrots, kādas ir dabiskas un normālas pēcdzemdību sajūtas, piemēram, asiņaini izdalījumi, kuriem ar laiku vajadzētu samazināties un kļūt arvien gaišākiem, kā arī paskaidrots, kādas pazīmes liecina par komplikācijām.

Pēcdzemdību vizīte sastāv no divām daļām – sarunas un apskates. Pirmajā vizītes daļā ārsts pacientei uzdod dažādus jautājumus par atveseļošanās periodu. "Tiek noskaidrots, kā pēcdzemdību periods ir noritējis, tiek uzdoti dažādi jautājumi, piemēram, vai nav bijusi pastiprināta asiņošana, paaugstināta temperatūra. Tāpat tiek jautāts, vai māmiņa turpina barot mazuli ar krūti," stāsta Veisa. Šajā sarunas daļā arī pašai māmiņai ir iespēja uzdot dažādus jautājumus par barošanu ar krūti vai savu pašsajūtu.

Foto: Shutterstock

Vizītes otrajā daļā tiek veikta ginekoloģiskā apskate, kuras laikā ārsts pārbauda, vai ir sadzijušas pēcdzemdību šuves. Ja māmiņai ir bijuši plīsumi, vizītes laikā ginekologs pievērš uzmanību arī tam, kā notiek to sadzīšana. Tāpat tiek veikta ginekoloģiskā apskate ar spogulīti, ar kura palīdzību ārsts var redzēt sievietes dzemdes kaklu un novērot, vai tur nav kādi bojājumi. Veisa stāsta, ka tiek novērtēti arī izdalījumi un pārbaudīts dzemdes lielums. Tāpat ārsts vizītes lakā pārbauda, vai dzemde ir savilkusies atbilstoši pēcdzemdību periodam. Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente piebilst, ka tiek aktualizēts arī jautājums par izsargāšanos. Kādas kontracepcijas metodes lietot laikā, kad zīdi mazo ar krūti, lasi šajā rakstā.

Arī tām māmiņām, kurām dzemdības ir beigušās ar ķeizargriezienu, šī vizīte pie ginekologa norit līdzīgi – tiek uzdoti jautājumi par pašsajūtu un veiktas nepieciešamās pārbaudes. Vienīgā atšķirība ir tā, ka ārsts papildus ginekoloģiskajiem izmeklējumiem pārbauda arī brūci uz jaunās māmiņas vēdera, kas veidojusies ķeizargrieziena rezultātā. "Būtībā lielu atšķirību vizītē māmiņām ar dabisku dzemdību gaitu un ķeizargriezienu nav," stāsta Veisa.

Tāpat jaunajām māmiņām būtu jāzina, ka pirmā pēcdzemdību vizīte pie ginekologa ir pieejama bez maksas. Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente gan piebilst, ka tas ir tikai tad, ja sieviete pie ginekologa vēršas jau iepriekš pieminēto 42 dienu jeb sešu nedēļu laikā. "Dažkārt ir tā, ka māmiņas dažādu iemeslu dēļ nepaspēj šajā periodā aiziet pie ārsta, tad diemžēl jūs esat jau pāri šīm 42 dienām un vizīte vairs netiek apmaksāta," viņa skaidro. Tām māmiņām, kuras vēlas, lai viņu pirmo pēcdzemdību vizīti pie ginekologa apmaksā valsts, Veisa iesaka pie ārsta pierakstīties jau laicīgi. "Sieviete, pārradusies mājās ar bērniņu, visbiežāk dodas uz savu poliklīniku noslēgt slimības lapu. Tajā reizē arī tiek rekomendēts pieteikties uz šo vizīti, kas būs pēc mēneša, pusotra, lai tas laiks ir rezervēts gan pašai sievietei, gan ārstam, kuru viņa apmeklēs," viņa iesaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!