Foto: Shutterstock

Tādas šķietami vienkāršas lietas kā autiņbiksīšu nomaiņa, apmazgāšana vai pelde vanniņā nepieredzējušiem jaundzimušā vecākiem var radīt virkni jautājumu. Un šiem vecākiem nebūt nav jākautrējas par to, ka viņi nezina visu par mazuļa aprūpēšanu. Galvenais ir neklusēt un taujāt pēc padoma – ārstam, saviem vecākiem vai tuvākajiem draugiem.

Ja arī tev šis jautājums ir aktuāls, proti, mazulītis pavisam drīz būs klāt vai ir nule kā piedzimis, iespējams, tev varētu noderēt šie pediatra 20 padomi, ko piedāvā portāls "Parents".

Lai jaundzimušais mājoklī justos komfortabli

Gaisa temperatūrai istabā, kurā atrodas jaundzimušais, jābūt no plus 20 līdz 24 grādiem pēc Celsija, bet gaisa mitrumam – 50-70 procentiem.

Četras līdz piecas reizes dienā nodrošini 10-15 minūšu ilgu vēdināšanu bērnistabā. Mazuli šajā laikā jāaiznes uz citu istabu. Pēc vēdināšanas gaisa temperatūrai telpā jāpazeminās par diviem, trim grādiem.

Istabā, kurā uzturas mazulis, nevajadzētu būt paklājiem, arī grāmatas labāk turēt skapjos ar cieši aizvērtām durvīm, lai uz grāmatām nekrātos putekļi.

Nenovieto bērna gultiņu tuvu elektrības rozetēm un citām elektroierīcēm, ieskaitot televizoru.

Uz sienas pie bērna gultiņas nedrīkst nekas karāties: novāc visas gleznas, fotorāmīšus un citus rotājumus.

Parūpējies, lai šajā istabā būtu spilgts apgaismojums: nomoda laikā mazulim labi jāsaredz apkārtējie priekšmeti.

Higiēnas procedūras

Foto: Shutterstock

Tā kā deguna ejas jaundzimušajiem ir ļoti šauras, tīrot deguntiņu no gļotām, nedrīkst izmantot vates kociņus. Labāk mazuļa deguntiņā iepilini šim nolūkam paredzētus pilienus ar jūras ūdeni vai pamērcē savirpinātu vates tamponu bērnu eļļā. Akurāti iebāz to deguna ejā aptuveni viena centimetra dziļumā un pavirpini.

Katrai nāsij izmanto atsevišķu vates tamponiņu.

Lai izmazgātu actiņas, sagatavo siltu, novārītu ūdeni un vates plāksnītes. Un atkal – katrai acij izmanto savu plāksnīti. Samitrini plāksnīti ūdenī un tīri actiņu virzienā no ārējā uz iekšējo kaktiņu. Pēc tam nosusini seju ar mīkstu dvielīti.

Lai attīrītu ausis no sēra, samitrini vates pikucīti siltā, vārītā ūdenī un iztīri auss gliemežnīcu: visas rieviņas un ap auss ieejas kanālu. Obligāti noslauki arī krokas aiz auss. Ja āda aiz ausīm ir pārāk sausa, to var iesmērēt ar bērniem paredzētu krēmu. Un atceries – ausu tīrīšanai nedrīkst izmantot vates kociņus: tie var traumēt bērna dzirdes kanālu. Pēc tam, kad ausis ir iztīrītas, bērna seju var noslaucīt ar mīkstu kokvilnas salvetīti.

Pēc katras vēdera izejas un autiņbiksīšu maiņas, bērns ir jāapmazgā. Tas jādara zem tekoša ūdens izlietnē, vannā vai virs kādas lielākas bļodas. Bērnus apmazgā virzienā no priekšpuses uz dibentiņu. Ja nav iespējas bērnu nomazgāt zem tekoša ūdens, var izmantot speciālās bērniem domātās mitrās salvetes.

Pirmos divus, trīs mēnešus autiņbiksītes mazulim jāmaina ik pēc divām, trim stundām, pēc tam – atkarībā pēc situācijas, aptuveni reizi trīs līdz piecās stundās. Pēc vēdera izejas mazuļa dupsis jānomazgā ar bērnu ziepēm vai jānotīra ar mitro salveti. Rūpīgi noslauki dupsi ar mīkstu dvieli un plānā kārtiņā var uzsmērēt krēmu. Tiesa, tad jānogaida, kad tas iesūksies un tikai tad ieteicams uzlikt autiņbiksītes.
Foto: Shutterstock

Kamēr sadzīst nabiņa, to divas reizes dienā ieteicams apstrādāt, kā arī pēc peldes vannā. Pirms nabas apkopšanas noteikti nomazgā rokas ar ziepēm. Nabas saites atlieka parasti nokrīt līdz 10. dzīves dienai. Kamēr tā vēl nav nokritusi, nabiņai jānodrošina pēc iespējas labāka gaisa piekļuve, un jāseko līdzi, lai tā nekļūtu mitra. Autiņbiksīšu malu priekšpusē ieteicams nolocīt. Nabiņu apmazgā ar vārītu ūdeni un rūpīgi nosusina. Kad nabas saites atlieka nokrīt, brūcīte dažas dienas var nedaudz smērēties. To tīra vienu reizi dienā ar tīru ūdeni. Pie ārsta jāvēršas, ja nabas brūcīte asiņo, ja izdalījumi ir ilgstoši vai ar smaku, kā arī, ja parādās iekaisuma pazīmes – apsārtums ap nabas gredzenu. Agrāk bija populāri nabiņu tīrīt ar briljantzaļo šķīdumu, bet mūsdienās ārsti to vairs neiesaka, jo zaļā krāsa var noslēpt iespējamās iekaisuma pazīmes. Par nabassaiti tiešā un pārnestā nozīmē plašāk lasi te.

Jaundzimušajam nadziņus vislabāk griezt, kad bērns guļ. Roku nagiem šo procedūru var veikt katras četras līdz sešas dienas, bet kājām – reizi septiņās līdz deviņās dienās, turklāt izmantojot tikai speciālas bērniem domātas šķērītes ar noapaļotiem galiem vai knaiblītes.
Foto: Shutterstock

Kad mazulis tiek vannots, speciālisti iesaka bērnu ziepes vai citu mazgāšanas līdzekli izmantot ne biežāk kā reizi vai divas nedēļā. Ūdens temperatūrai jābūt no plus 36 līdz 37 grādiem pēc Celsija.

Ja mazuli vanno viens pats, vienu roku turi zem viņa dupša, bet otru – zem galviņas. "Slidinot" bērnu vannā, sāc ar kājiņām un dupsi, bet pēc tam ūdenī iegremdējot visu ķermeni. Ar vienu roku cieši pieturi mazuli tā, lai viņa galviņa būtu virs ūdens, bet ar otru roku – rūpīgi mazgā bērnu. Pēc mazgāšanās vari mazuli apliet jeb noskalot ar pavisam tīru ūdeni, izmantojot kādu nelielu trauciņu. Pēc mazgāšanās bērna ādu un visas krociņas rūpīgi izslauki ar mīkstu dvieli, bet neberzējot. Sausu ādu var iesmērēt ar kādu losjonu. Citus speciālistu ieteikumus par zīdaiņu vannošanu atradīsi šajā rakstā.

Sarunas ar mazuli

Foto: Shutterstock

Bērns kopš dzimšanas orientējas smaržās un pieskārienos. Caur maigiem pieskārieniem mamma viņam nodod savu mīlestību. Pateicoties tam, mazulis jūt, ka par viņu rūpējas un ka viņš nav viens. Tas, savukārt, viņam sniedz pārliecību un drošības sajūtu. Pieskārieni, glāsti, viegla masāža ļoti pozitīvi ietekmē zīdaiņa nervu sistēmu un palīdz tai attīstīties. Esot mammai uz rokām, jūtot viņas siltās plaukstas un smaržu, mazulis jūt apmierinājumu. Tā sāk veidoties emocijas.

Kad mazulis būs aptuveni mēnesi vecs un sāks aplūkot interesantus priekšmetus, ieteicams gultiņas tuvumā iekārt kādu krāsainu priekšmetu. Attālumam no bērna līdz mantai jābūt aptuveni 30 centimetriem. Un te nu arī dalās speciālistu domas – ir tādi, kuri iesaka muzikālo karuseli, bet citi turpretim to neiesaka, jo krāsainais karuselis pārāk uzbudinās bērnu, ja visu laiku atradīsies viņa acu priekšā. Ir speciālisti, kuri iesaka zīdaiņa gultiņas apkārtnē izvietot tieši melnbaltus zīmējumus. Plašāk par to lasi te. Lai kuru variantu tu neizvēlētos, zini, ka bērniņš pakāpeniski sāks noturēt savu skatienu, raugoties tieši šīs mantas virzienā, un ja tā būs vēl ar skaņu, ieklausīsies arī skaņās. Speciālisti norāda, ka šāda veida vingrinājumi palīdz attīstīt redzi, uzmanību un dzirdi.

Kopš pirmās dienas bērnu sauc vārdā. Lai bērns ieklausītos tevis teiktajā, runā ar viņu maigā balsī, mierīgi. Maini intonāciju atkarībā no tā, ko tu saki. Vārdus izrunā skaidri. Un kopš pirmās dzimšanas dienas, pierodot pie komunicēšanās ar vecākiem, arī nākotnē bērniņš viegli varēs atrast kontaktu ar apkārtējiem cilvēkiem.

Centies iespējami biežāk pieiet pie mazuļa gultiņas. Kad maini autiņbiksītes vai baro viņu, runā līdzi un stāsti, ko tu dari: "Tu raudi, jo esi izsalcis. Tagad es tevi pabarošu, tad tev vairs nebūs, par ko pārdzīvot". Pateicoties tam, paaugoties mazulis iemācīsies skaļi izteikt savas jūtas un emocijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!