Foto: Shutterstock
Saulīte jau mūs sākusi lutināt un nav tālu vairs laiks, kad iespējami biežāk gribēsies pagulēt jūrmalā vai pie kādas citas, mazākas ūdenstilpnes. Ja tā ir privāta teritorija, tad katra paša ziņā – baudīt sauli un ūdeni peldtērpos vai kailiem, bet, kas attiecas uz publiskām vietām, tad lieta jau pavisam cita.

Kādā vecumā meitenītēm būtu jāvelk peldkostīms – šoreiz par šo jautājumu "Letidor" atbildes sniedz psihologi.

Kamēr meitenīte ir pavisam maza, daudzām mammām pat prātā neienāk pirkt speciālu peldkostīmu. Pietiekami daudz vecāku meitenēm ļauj sauļoties un peldēties mazajās biksiņās. Ja arī tu esi šī tērpa piekritējs, vienalga agri vai vēlu jautājums par to, kādā vecumā jāizvēlas peldkostīms, var rasties. Ko saka eksperti?

Psiholoģe Marina Smovža uzsver, ka jebkurš elements mūsu ārienes atribūtikā pieder kādam dzimumam, un peldkostīmi nav nekāds izņēmums. Tādēļ ir svarīgi atcerēties par šo faktu, tieši tāpat kā par psiholoģiskās attīstības etapiem un bērna dzimuma piederības veidošanos. Jau aptuveni pusotra gada vecumā bērns sāk apzināties, kādam dzimumam viņš pieder. Šajā vecumā, starp citu, var vēl iztikt bez papildu detaļām pludmales tērpā. Iespējams, raugoties no filozofiskās puses, tā pat būs pieņemamāk.

Tomēr, sākot no divu un vēl jo vairāk – trīs gadu vecuma, vislabāk tomēr būtu meitenēm vilkt īstu peldkostīmu.

Foto: Shutterstock

Meitene, no vienas puses, vēlas ļoti līdzināties mammai, bet, no otras, iekarot pozitīvu tēva uzmanību. Un šis dubultuzdevums ir galēji svarīgs normālai meitenes psiholoģiskajai attīstībai. Šajā etapā (ko sauc par Edipa attīstības stadiju) neapzināti sākas meitenes identitātes pārvērtības, kļūstot par īstu sieviešu kārtas pārstāvi. Tādēļ ārējie atribūti būs labs palīgs šajā procesā.

  • Kāda māmiņa ir neizpratnē par citas sievietes aizrādījumu, viņai ar meitiņu atpūšoties pludmalē: "Mēs ar meitiņu reiz atpūtāmies pludmalē. Meitiņai ir divi gadi. Kāda blakus esoša sieviete man uzdeva jautājumu, kāpēc bērns ir ģērbts tikai biksītēs, kāpēc neesot peldkostīma, proti, kāpēc es mulsinot vīriešus, kas atrodas pludmalē. Tad man radās jautājums – vai tiešām es daru kaut ko sliktu? Un vai tiešām divgadīgam bērnam ir jānēsā peldkostīms?" Bet plašāk par šo tēmu atradīsi vēl šeit.

Arī psiholoģe Oksana Černuha uzsver, ka vecumā no trīs līdz pieciem gadiem meitenē veidojas sievišķība. Un meitenēm patīk pucēties, grozīties spoguļa priekšā, viņas sāk kautrēties svešu vīriešu klātbūtnē un var pat koķetēt. Šajā vecumā bērni jau saprot dzimumu atšķirības, meitenes jūtas kā meitenes.

Uzvelkot meitenei peldkostīmu, tu arī pasvītro viņas sievišķību. Ja augšiņa jeb krūšturītis šķiet visai neērts, var izvēlēties kopējo peldkostīmu.

Jautājums vienmēr ir par vecāku reakciju. Ja meitai ar mammu ir laba emocionālā saikne, ja mamma nedusmojas par meitas pirmajiem sievišķīgajiem izgājieniem (ļoti bieži, diemžēl, mammas pat ar greizsirdību pret to attiecas), ja blakus ir tētis, kurš prot izrādīt mīlestību pret meitu, sajūsminās par viņas tērpiem, tad sievišķības pamati tik tiešām būs ielikti.

Taču mēdz būt arī citādi. Mammai, piemēram, ir ideja, ka meitai ir jānosauļojas. Un viņa bērnam nevelk neko citu, izņemot apakšbiksītes. Bet tā ir mammas vēlme, kuru viņa uzspiež meitai. Starp citu, maziem bērniem ir pilnīgi vienalga – iedeg viņi vai nē.

Pastāv šāds viedoklis, ka peldkostīms meitenei jāvelk tad, kad viņa sāk kautrēties. Parasti tas notiek ap trīs gadu vecumu. Ir arī mammas, kuras stilīgus peldkostīmus velk jau zīdaiņa vecuma meitenēm, un arī tas ir pieņemami.

Foto: Shutterstock

Galvenais, lai meitenītei būtu ērti, lai nekur nespiež un nekrīt nost no pleciņiem tērpa lencītes. Un noteikti neaizmirsti izrādīt sajūsmu par viņas vizuālo tēlu. Ļauj viņai padižoties savā jaunajā peldkostīmā.

Ģimenes psiholoģe Irina Pohomova uzsver, ka visi bērni noteiktā vecumā paši sāk kautrēties un prasa uzvilkt arī "augšiņu". Parasti tas notiek vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem. Lūk, tad arī saskaņā ar bērna vēlmēm ir jāvelk peldkostīma augšiņa.

Ja tas nenotiek, tad ir pilnīgi normāli, ja bērns pa pludmali skraida tikai apakšbiksītēs līdz pat skolas vecumam.

Bet pēc tam mēs bērnam pastāstam, ka sabiedrībā pastāv zināmas normas, kuras mums ir jāievēro, patīk tas mums vai nē. Un viens no šiem noteikumiem ir sieviešu dzimuma pārstāvēm sabiedriskā vietā apsegt arī krūtis.

Savukārt vasarnīcā vai slēgtā teritorijā tas obligāti nav jādara.

Pedagoģe Tatjana Sumenko apliecina, ka dažas mammas diskutē par tēmu, ka peldkostīmos ir karsti un neērti. "Manas domas – pirkt tikai labas kvalitātes, elpojošus peldkostīmus. Izvēle tagad ir gana liela. Uz bērniem nevajag ekonomēt.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiklīdz mazulīte sākusi staigāt, pilnīgi droši var viņai vilkt atsevišķo peldkostīmu. Pirmkārt, tas ir skaisti. Mūsdienās ir tik daudz stilīgu peldkostīmu – gan atsevišķie, gan kopējie. Otrkārt, tas ir ieteicams ultravioletā starojuma dēļ.

Un, jā, ir ļoti nepatīkami skatīties uz pusaudžu vecuma meitenēm, kurām krūtis jau sākušas veidoties un kuras bizo apkārt tikai biksītēs. Manā skatījumā, tas nav estētiski,' viedokli pauž speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!