Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā bērnam iemācīt atšķirt labo un kreiso pusi? Šis jautājums ir aktuāls teju visiem vecākiem zināmā bērna vecumposmā. Bieži vien bērniem šo prasmi ir visai grūti apgūt.

Portāls Interesnooo.com piedāvā astoņas rekomendācijas, kuras varētu palīdzēt tavam bērnam iemācīties atšķirību starp kreiso un labo pusi, kas, savukārt, atvieglotu un paātrinātu viņa spējas apgūt rakstītprasmi, fiziskās aktivitātes un citas nodarbes.

Sākumā iemāci bērnam atšķirt labo un kreiso roku. Radi bērnam kādu asociāciju ar labo un kreiso roku. Piemēram, labā roka (kreisā – kreiļiem) ir tā, kurā bērns tur karoti vai zīmuli.

Kad ar roku atpazīšanu esi galā tikusi, pastāsti bērnam, ka viss tas, kas atrodas labās rokas pusē – arī ir labais. Kāja, auss, acs.

Tagad jātrenē prasme noteikt priekšmetu atrašanās vietu telpā. Palūdz bērnam atnest priekšmetu, kurš atrodas pa labi no viņa, vai pa kreisi no viņa, pavaicā, kas atrodas viņam labajā pusē, bet kas – kreisajā.

Pastaigas laikā vērojiet apkārtni, komentējot visu, ko redzat, nosaucot, no kuras puses jūs abi to visu vērojat. "Skaties, kāds skaists kaķītis pa labi no tevis!"

Pastaigas laikā komentējiet arī maršrutu. "Tagad mums jānogriežas pa kreisi", "Tagad mums jāiet pa labi".

Ikdienas dzīvē nemitīgi mēģini vērst uzmanību uz lietu atrašanos telpā. "Kur ir tava zaļā mašīnīte? Lūk, tā ir pa labi no klucīšiem!", "Atnes man savu salātzaļo krekliņu. Tas atrodas kreisajā kumodes atvilktnē."

Vēl viens svarīgs etaps ceļā uz labās un kreisās puses apgūšanu ir prasme noteikt šīs puses, raugoties no citu cilvēku puses. Te palīdzēs spogulis. Vai arī nostājies ar muguru pret bērnu, palūdz noteikt, kur atrodas tava labā roka, tad uzsien lentītes uz savas labās rokas un arī bērna labās rokas. Pēc tam pagriezies pret bērnu ar seju. Atkal aizgriezies ar muguru pret viņu. Svarīgi, lai bērns saprastu, ka labā roka vienmēr paliks labā roka, bet mainās tikai priekšmetu atrašanās vieta.

Un, protams, labās un kreisās puses atpazīšanai var izmantot dažādas spēles. Tās var būt gan galda spēles, gan kādas fiziskas nodarbes, kurās jāizpilda kustības dažādos virzienos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!