Foto: Shutterstock
Pašapziņa ir pārliecība par savām spējām, savas eksistences un vērtības apziņa - tā ir viegli iedragājama, taču pēcāk grūti ceļama. Lai bērns izaugtu par laimīgu būtni, spētu virzīties uz saviem mērķiem un pastāvēt par sevi, tā viņam ir vitāli nepieciešama. Vecākiem ir liela ietekme pašapziņas celšanā, tāpēc šoreiz apkopojām frāzes, kuras vajadzētu un tieši nav ieteicams izmantot ikdienišķās sarunās, kā arī speciālistu komentārus par tēmu kopumā.

Neapšaubāmi, bērni ir jādisciplinē. Problēmas un izaicinājumi sākas brīžos, kad vecāki vēlas redzēt maksimāli ātri un precīzi izpildītu līgumu, taču bērns stīvējas pretī. Šādās situācijās bieži vien pieaugušie izmanto tādu paņēmienu kā "nevainīga pabiedēšana, draudēšana", piemēram, ja atvase neuzvedīsies labi, atnāks dusmīgais onkulis un paņems bērnu līdzi. Tāpat, sarunājoties ar bērnu, nevajadzētu viņu salīdzināt ar citiem, regulāri norādot, cik viņi labi uzvedas vai izpilda konkrēto uzdevumu. Tas pazemina bērna pašapziņu, kā arī būtiski kaitē jūsu savstarpējām attiecībām.

Taču vecākiem ir arī svarīgi sekot līdzi tam, lai bērna augstā pašapziņa nepāraug nepamatotā iedomībā un egoismā. Taisnība, ka staltu stāju un pārliecību par sevi ietekmē pašapziņa, kas attīstās no pozitīva pašvērtējuma, taču tā nebūt nav pārmērīga "deguna bakstīšana debesīs".

Regulāri atgādini bērnam, ka uzticies viņam, priecājies par viņa klātesamību, tāpat iedrošini mēģināt kaut ko jaunu vai turpināt iesākto. Ja ģimenē aug vairākas atvases, ikkatram nepieciešams dzirdēt, ka mammas un tēta mīlestības viņam pietiks – katrs bērns ir vismīļākais un vislabākais. Vecāku uzslavas un atgādinājumi tiešā veidā neceļ bērna pašapziņu, taču tie mudina iet uz priekšu un darboties. Pieredze un veiksmes rezultējas pozitīvā pašvērtējumā.

Turpinājumā iepazīsties ar dažādiem ekspertu skaidrojumiem, kā palīdzēt bērnam izaugt par pārliecinātu un laimīgu būtni.

Kā varam veicināt bērna pašapziņas attīstību?

Foto: Publicitātes foto

Stabils un reālistisks pašvērtējums ir ļoti būtisks katra cilvēka dzīvē. Kā mēs varam palīdzēt bērna pašapziņas attīstībai?

Lasīt vairāk

Kā bērnam iemācīt pareizo attieksmi neveiksmju un kļūdu gadījumos

Foto: Shutterstock

Mēdz gadīties, ka mūsu bērnos negaidīti parādās tieksme pēc perfekcionisma, taču izpildīt uzdevumu ideāli viņiem vēl nav pa spēkam. Lai neciestu pašapziņa, ir svarīgi laikus bērnam paskaidrot, ka kļūdas un neveiksmes ir neatņemama dzīves sastāvdaļa.

Lasīt vairāk

Psiholoģe: augstu pašapziņu jāsāk audzināt zīdaiņa vecumā

Foto: Shutterstock

Augsta pašapziņa ir pamata dzīves sajūta, ka esmu pietiekami labs. Tā ir spēja paļauties uz sevi, pieņemt lēmumus, kas skar manu dzīvi, spēja cienīt sevi un, kas ir ļoti svarīgi – spēja cienīt arī citus. Pašapziņas pamatus bērns iegūst jau agrā bērnībā.

Lasīt vairāk

'Verbālās pļaukas', kas bērnu nevis cels spārnos, bet drīzāk iemīs zemē

Foto: Shutterstock

"Ļauj man to izdarīt, tu vienmēr esi tik neveikls!", "Tu taču esi meitene!", "Īsti vīri neraud!" – šie vārdi bērnam var atstāt traumu uz visu mūžu. Vienalga, cik kompetents viņš būs kā pieaugušais, šie izteicieni viņam vienmēr skanēs galvā kā pareģojums, kurš kavē sasniegt panākumus.

Lasīt vairāk

Noderīgi padomi, kā palīdzēt bērnam kļūt pārliecinātākam par sevi

Foto: Shutterstock

Daudziem bērniem viņu attīstībā pienāk brīdis, kad nedrošība un kautrīgums pār visu ņem virsroku. Šajā brīdī talkā jānāk pieaugušajiem, lai atgrieztu vai iemācītu bērnam spēju būt pārliecinātam par sevi un savu rīcību. Lūk, pāris vienkārši padomi, kā vecāki var palīdzēt mazajam ķiparam kļūt drošākam.

Lasīt vairāk

Septiņas ikdienā lietojamas frāzes, kuras cels bērna pašapziņu

Foto: Shutterstock

Vecāku komunikācija ar bērnu laikā, kad noris viņa fiziska un emocionāla attīstība, nav pārvērtējama. Mazajam ķiparam ir jādzird pareizie vārdi, lai viņš spētu izaugt par cilvēku, kurš spējīgs mīlēt citus un, kas nav mazāk svarīgi, pats sevi. Panākumu atslēga ir pavisam vienkārša – ikdienā tikai jāizmanto pareizos vārdu virknējumus!

Lasīt vairāk

Paņēmieni pašapziņas vairošanai kautrīgiem bērniem

Foto: Shutterstock

Katram bērnam ir savs raksturs, kāds ir vairāk kautrīgs, kāds ļoti drošs un pašpārliecināts. Pārliecība par sevi ir svarīga, tā jāveido jau no agrīna bērna vecuma un jāstiprina, mazajam pieaugot.

Lasīt vairāk

Kā celt bērna pašapziņu. Vingrinājums 'Saulīte'

Foto: Shutterstock

Šo vingrinājumu var uzskatīt gan kā diagnosticējošu, gan kā koriģējošu: tas bērnam palīdz celt viņa pašvērtību. Pašapziņa bērnam veidojas arī no mūsu, pieaugušo, vērtējošajiem spriedumiem, kurus mazais dzird.

Lasīt vairāk

Pašapziņa bērniem 'dzimst' no pozitīva pašvērtējuma, nevis no nemitīgām vecāku uzslavām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pašapziņa "dzimst" no pozitīva pašvērtējuma, tā rodas no zināšanām, proti, pareizāk būtu uzsvērt, ka pašapziņa bērnos nerodas no vecāku atgādinājumiem, mudinājumiem un uzslavām, bet no viņu pašu sasniegumiem lielās un mazās lietās.

Lasīt vairāk

Septiņas vecāku kļūdas, kas traucē bērnam kļūt par līderi

Foto: stock.xchng

Vecāki tērē milzu spēkus un enerģiju, lai sniegtu savam bērnam to vislabāko. Diemžēl, pārmērīga mīlestība un rūpes par bērniem bieži vien kavē viņu attīstību patstāvībā, atbildībā un līderības prasmēs. Lūk,
līderības speciālista un vairāku grāmatu autora, starptautiska lektora Tima Elmora norādes par tipiskākajām vecāku kļūdām, kas kavē bērnam kļūt par līderi. Elmors uzskata, ka katrs bērns ir piedzimis ar līdera īpašībām.

Lasīt vairāk

Par meistaru neviens nepiedzimst jeb Kāpēc ļaut bērnam kļūdīties

Foto: Shutterstock

Neviens precīzi nezina, kādām spējām būtu jāpiemīt bērnam, lai viņš labi veidotu savu nākotni, taču visi par to izsaka savas domas. Pašu vecāki un partnera vecāki, draugi, māsas un brāļi, darba kolēģi. Arī pašiem dažreiz ienāk prātā: kas man līdz šim ir labi izdevies? Ko es pēdējā laikā esmu izlasījis? Ko es gribētu darīt pavisam citādāk, nekā darīja mani vecāki?

Lasīt vairāk

Kā tev nav kauna! Vecāku neapzinātā kaitniecība bērna psihei

Foto: Shutterstock

Viena no galvenajām svirām, ko izmanto vecāku un pedagogi, ir vainas apziņas vairošana. Šķiet, it kā tieši tā varētu audzināt atbildību. "Tu pie visa esi vainīgs! Kā tev nav kauna! Tas viss tikai tevis dēļ!"– tā diemžēl prot manipulēt ļoti daudzi un ļoti bieži. Īpaši efektīvi šķiet vainot un kaunināt visas klases priekšā. Vai arī radinieku klātbūtnē – vecāku, vecmāmiņu, vectētiņu ģimeniskā apspriedē…

Lasīt vairāk

11 veidi, kā bērnu viegli padarīt par neveiksminieku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Amerikāņu psiholoģe, koučinga trenere un četru bērnu mamma Adele Fābere stāsta, kā jārunā un jāuzvedas vecākiem, lai bērnam neparādītos kompleksi, nepārliecinātība un neveiksminieka zīmogs uz visu mūžu. Speciāliste portālam letidor.ru atklāj, kādas kļūdas vecāki visbiežāk pieļauj, kā rezultātā viņi viegli pārtop mūžīgos neveiksminiekos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!