Foto: Shutterstock
Šo vingrinājumu var uzskatīt gan kā diagnosticējošu, gan kā koriģējošu: tas bērnam palīdz celt viņa pašvērtību. Pašapziņa bērnam veidojas arī no mūsu, pieaugušo, vērtējošajiem spriedumiem, kurus mazais dzird.

Tie var būt gan pozitīvi: "malacis, gudrinieks, tu man esi tik labsirdīgs, akurāts…", kā arī negatīvi: "ņerga, nepaklausīgais, stulbenis….". Vingrinājums "Saulīte", kuru portālam "Econet" ieteikuši mākslas terapijas speciālisti, parādīs, cik dziļi bērna apziņā nostiprinājušās vieni vai otri priekšstati par sevi.

Vingrinājuma veikšanai būs nepieciešama balta papīra lapa, flomāsteri vai zīmuļi.

Kas jādara? Palūdz bērnam uzzīmēt saulīti ar stariem. Nekādu prasību, kādam zīmējumam jābūt, nedrīkst būt – bērns sauli zīmē jebkurā vietā uz lapas, kur vien viņam tīk.

Tad palūdz bērnam nedaudz pastāstīt par sauli.

- Saulīte – kāda tā ir?

Spilgta, dzeltena, sarkana, laba, silta, priecīga…

- Bet tagad iedomājies, ka saulīte esi tu. Saulītei ir tavs vārds.

Lai bērns uzraksta (ja prot rakstīt) savu vārdu zem saules. Ja rakstīšana vēl nepadodas, vārdiņu zem saules uzraksta kāds no vecākiem. Saulītei obligāti jābūt stariem. Ja to ir nedaudz, piezīmējiet vēl – tā, lai būtu vismaz no septiņiem līdz deviņiem stariem.

- Tu uzskaitīji, cik saulīte ir brīnišķīga: silta, gaiša, laba… Tagad aprakstīsim katru saules staru, nosaucot kādu tavu īpašību. Kāds tu esi?

Bērns uzreiz var arī neatbildēt. Palīdzi viņam, pasakot kādu piemēru: "Es uzskatu, ka tu esi labs. Bet vēl kāds tu esi?"

Foto: Shutterstock

Katra vecāku vai bērna nosauktā īpašība tiek pierakstīta zem viena saules stara. Uzdevums: pacensties, lai katrs stars būtu nosaukts kādā īpašības vārdā. Un ļauj bērnam nedaudz pafantazēt, palielīties. Neiebilsti, pat, ja uzskati, ka šī īpašība vai ieradums viņam nemaz nav attīstīts vai vispār nepastāv. Tā tu varēsi sadzirdēt, ko bērns domā par saviem sasniegumiem. "Es mazgāju traukus… Savācu rotaļlietas…".

Pieraksti visu, ko dzirdi, lai arī darbiņi tiek veikti caur asarām vai pat lieliem skandāliem. Nav nepieciešama replika: "Jā, tas tiek darīts, kad tev saka desmito reizi". Vingrinājumā "Saulīte" tiek strādāts tikai ar pozitīvo.

"Interesanta ir vecāku reakcija, kad viņi redz, kā nodarbības laikā mainās bērna garastāvoklis (un to apstiprina arī diagnostika datorā), mainās no drūmi melnās un saulaini dzelteno. Vienā no pēdējām nodarbībām piecus gadus veca zēna mamma pavaicāja, vai mājās var uzzīmēt saulīti uz lielas lapas un pielikt to pie sienas. Var, protams, var! Un vēl var, pat vajag, palūgt visus, kuri pazīst bērnu, aprakstīt kādu no saules stariem. Starus var piezīmēt ikreiz, kad bērnā pamani kaut ko, par ko viņu vērts paslavēt. Starus var pievienot arī pats bērns," iesaka mākslas terapijas speciālisti.

Ir viens ļoti svarīgs noteikums. Lai kā tu nedusmotos uz savu bērnu, lai kā viņš būtu nogrēkojies, sodot viņu, nekad šajā brīdī neatgādini par jūsu zīmēto saulīti.

Tici, ka viena it kā nevainīga frāze: "Tu taču esi saulīte, bet, kā tu uzvedies…", var sagraut visu vingrinājuma efektu. Protams, nedarbs prasa saprātīgu sodu, taču nekādā veidā neuzsverot to, ka tavs bērns – tava saulīte.

Un vēl viens vingrinājuma "Saulīte" izpildīšanas variants. Tas tiek veikts tad, kad bērna saulīte ir uzzīmēta. Piedāvā viņam uzzīmēt līdzīgu saulīti tētim vai omītei, māsiņai vai bērnudārza audzinātājai. Lai tā būtu kā dāvana dzimšanas dienā vai vienkārši patīkams pārsteigums.

Mēs visi vēlamies dzirdēt labus vārdus, bet tam ir jāmāca. Lai šis pavisam vienkāršais vingrinājums palīdzētu tev radīt siltu un dvēselisku atmosfēru ģimenē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!