Foto: Shutterstock
Labu attiecību izveidošana ar savu bērnu nav nemaz tik sarežģīts uzdevums, kā varētu šķist. Pastāv visai izplatīti mīti par to, ka nedrīkst vienlaikus būt bērns draugs un prasīgs vecāks. Bet, kas tad ir īsta draudzība? Tā ir cieņa pret otru cilvēku un vēlme redzēt viņu laimīgu un veiksmīgu, kā tu pats. Tas viss ir attiecināms arī attiecībā uz vecāku lomu. Redzi, – šeit nav nekādu pretrunu?!

Iedvesmojoties no bērnu audzināšanas eksperta, vairāku grāmatu autora un psihologa Maikla Popkina portālā "Goodhouse" sniegtajām rekomendācijām, piedāvājam apgūt visai vienkāršas stratēģijas, kas varētu palīdzēt kļūt par sava bērna draugu, vienlaikus nepazaudējot arī vecāku autoritāti.

Laba draudzība sevī iekļauj:

  • Savstarpēju cieņu;
  • Laiku, ko jūs pavadāt kopā – izklaidēs vai kopīgā darbā;
  • Atbalstu, pieņemšanu un izpratni;
  • Pamudināšanu un iedrošinājumu;
  • Problēmu kopīgu risināšanu;
  • Un cieņu pret atšķirīgo.
Kurš gan atteiksies no šādām attiecībām ar savu bērnu? Protams, ir neliela atšķirība starp draudzību starp vecāku un bērnu, un draudzību starp diviem pieaugušiem cilvēkiem vai diviem vienaudžiem – pusaudžiem. Jo vecāki taču ir atbildīgi par bērna veselību un drošību. Mēs nevaram vienkārši pateikt: "Viņš jau ir liels puika, lai pats arī tiek skaidrībā". Katrā ziņā – ne jau jebkurā vecumā, un katrā ziņā, kamēr vecāki nav iemācījuši bērnam pašam tikt ar visu galā.
Foto: Shutterstock

Kā to izdarīt? Kā iemācīt bērnu pieņemt pamatotus lēmumus, veikt prātīgu izvēli un kā palīdzēt viņam augt par patstāvīgu personību?

Kā uzsver psihologs, te nu jautājums ir par uzticēšanos un drošību. Bērni, kuri pilnībā uzticas saviem vecākiem, ir spējīgi uz savām domām, un, ieklausoties citu cilvēku pieredzē, izdarīt patstāvīgu izvēli.

Lūk, te būs Popkina ieteiktas stratēģijas, lai starp vecākiem un bērniem veidotos draudzīgas attiecības!

Rotaļājieties kopā

Vismaz 10 minūtes katru dienu. Galda vai kustību spēles, sportošana, datorspēles, viktorīnas – ko vien vēlaties. Kopīga lasīšana, šļakstīšanās ar ūdeni vannā – spēles forma nav svarīga.

Pret bērnu attiecies ar cieņu

Tieši tā, kā tu vēlētos, lai viņš attiektos pret tevi. Esi patiešām godīgs un vaicā sev, vai vēlētos, lai ar tevi kāds izrīkojas tādā vai citādā veidā?

Cieni sava bērna intereses – mūzikā, apģērbā, aizraušanās, pat ja tev tās nepatīk.

Izzini sava bērna intereses un demonstrē patiesu interesi par tām. Māci bērnam jaunas prasmes un pats no tām mācies. Tagad daudzos jautājumos, kas saistīti ar mūsdienu tehnoloģijām, bērni var konsultēt savus vecākus, un tajā nav nekā pazemojoša.
Foto: Shutterstock

Izvairies no riebeklībām

Neuzbrūc bērnam ar kārtējiem paziņojumiem "tu vienmēr tāds esi!", lai cik tu pats nebūtu nikns vai izvests no pacietības. Neizrādi savu sarūgtinājumu par bērnu, ja esi no viņa cerējis sagaidīt kaut ko vairāk. Nebiedē ar draudiem, ka "atdosi viņu policista onkulim" vai "tagad tev tikai taciņa uz sētnieka darbu". Atšķirīgā vecumā šīs riebeklības skan dažādāk, bet tās vienmēr vienādi spēcīgi traumē bērnu un jūsu abu attiecības. Nekad bērnam nesaki, ka esi pārstājis viņu mīlēt.

  • Šeit atradīsi deviņas frāzes, kas nebūtu jāsaka bērniem.

Iedrošini

Pat ja viņam kaut kas nepadodas, nerādi sarūgtinātu sejas izteiksmi. Atzīmē tās detaļas, kas bērnam izdevušās. Piedāvā pamēģināt vēlreiz. Dažreiz nākamais mēģinājums jāveic pēc pārtraukuma, nespied uz to. Dod bērnam uzdevumus, kas ir reālistiski un viņa vecumam un spējām atbilstoši. Un obligāti priecājies un paslavē bērnu par viņa panākumiem.

Foto: Shutterstock

Aizliedz ar prātu

Attiecies pret bērnu kā pret gudru cilvēku. Jebkuram tavam aizliegumam jābūt ar paskaidrojumu. Pat ja pēdējā brīdī esi paguvis pagrūst malā bērnu no karstas plīts – pēc tam obligāti paskaidro, kādēļ tas ir bīstami. Aizliedzot kaut ko, pastāsti bērnam, kā vēl var iegūt vēlamo un kādos apstākļos tas izdarāms. Novirzi bērna uzmanību uz kaut ko citu, kad viņš ir satraukts par tavu atteikumu.

Un pats galvenais: pirms aizliegt, pavaicā pats sev "bet kas tik briesmīgs notiks, ja es viņam to atļaušu?". Tu būsi pārsteigts, cik maz aizliegumu un ierobežojumu paliks tavā un bērna dzīvē.

  • 10 lietas, ko bērnam nedrīkst aizliegt, uzzini šeit, bet te lasi, kāpēc aizliegumi bērnam ir vajadzīgi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!