Foto: Shutterstock

Par to, kas ir izlutināts bērns, esam runājuši daudz. It kā jau apzināti neviens vecāks nevēlas, lai bērns būtu tāds luteklītis, ka ikviena viņa kaprīze tiek apmierināta gan mājās, gan ārpus tās. Un tomēr gadās, ka vecāki pat neapzinās, kādu lāča pakalpojumu bērnam sniedz, darot dažādas ikdienas lietas un absolūti neapzināti tādā veidā bērnu izlutinot.

Lūk, portāls "Ihappymama" piedāvā iepazīties ar 10 bērna lutināšanas veidiem, ko nereti vecāki izmanto ikdienā, pārlieku aprūpējot atvasi!

Visu laiku bērnam palīdzēt apģērbties, uzvilkt apavus, nomazgāties, vienlaikus neļaujot viņam iemācīties nepieciešamās pašapkalpošanās prasmes. Protams, sākumā bērna aiz sevis atstās nelielu haosu (pie skapja izmētātas drēbes, izlietnē atstāta zobu birste), bet pakāpeniski viņš visu iemācīsies.

Pasargāt bērnu no tādiem vienkāršiem darbiņiem, kā šķīvīša nomazgāšanas un savas gultas saklāšanas. Izdarīt vai vismaz palīdzēt to paveikt jau var pat divus gadus vecs bērns.

Steigties palīdzēt, tiklīdz bērns ir pateicis: "Es neprotu". Ļauj viņam iemācīties, citādāk nāksies darīt viņa vietā. Tas nenozīmē, ka bērnam nav jāpalīdz, ja viņš to prasa. Taču, ja tu pamanīji, ka bērns pie tevis vēršas pārāk bieži, tāpēc, ka viņš slinko mēģināt pārvarēt grūtības, atrodi sevī spēkus viņam atteikt un pārliecināt, ka viņam ir vērts pamēģināt paveikt šo darbiņu pašam.

  • Piecas strīdīgas audzināšanas metodes, kurās ietilpst arī izvairīšanās no vārda "nē" lietošanas komunikācijā ar bērnu, atradīsi šeit.
Pavisam atteikties no vārda "nē". Visbiežāk vecāki šo vārdu izmanto tad, kad nevajadzētu, bet gadās arī otrādi, kad bērns nepavisam nav pieradis dzirdēt "nedrīkst" un "nē". Robežas ir nepieciešamas ikvienam bērnam, citādāk viņš jūtas nepārliecinoši. Daži skaidri noteikumi, ko viņš nedrīkst, sniegs bērnam daudz vairāk tieši disciplīnas jautājumā nekā visas garās morāles kopā.
Foto: Shutterstock

Pārāk sparīgi pārbaudīt un palīdzēt mājasdarbu pildīšanā. Kāds psihologs iesaka pavisam nekontrolēt šo lietu, kāds cits, savukārt, uzskata, ka pirmajos skolas gados un arī tad, kad bērns pats netiek galā, ir vērts palīdzēt. Bet veikt milzu pārbaudes un kritizēt bērnu – to nu gan nevajadzētu darīt.

  • Par to, ka vecākiem vajadzētu vairāk būt kā treneriem, nevis vagariem mājasadarbu pildīšanas procesā, plašāk lasi šeit.

Kontrolēt bērna un viņa draugu attiecības. Iejaukties ir vērts tikai tad, kad esi pamanījis kādas brīdinošas pazīmes par agresiju tava bērna virzienā (vai gluži pretēji, kad agresīvs ir tieši tavs bērns) vai arī viņš pats lūdz palīdzību. Tiesa, ir vērts atcerēties, ka mazuļi paši vēl nespēj atrisināt konfliktus.

Katru sasniegumu vai panākumus atzīmēt ar dārgām (vai arī ne tik dārgām) dāvanām. Protams, dažreiz jau gribas paslavēt bērnu arī materiāli, bet nepadari to par ieradumu.

Visu laiku rotaļāties ar bērnu, neļaujot viņam pašam paspēlēties patstāvīgi. Spēle vai darbošanās, ko nav izdomājusi mamma, palīdzēs bērnā attīstīt kreativitāti un kritisko domāšanu.

Slāpēt histērijas, piekrītot bērna prasībām. Ja tu esi izlēmis, ka nevari sniegt bērnam to, ko viņš prasa, tad arī neatkāpies. Bet nekrīti arī galējībās, piedraudot vai šantažējot.

  • Te atradīsi 10 iemeslus, kāpēc bērnam jāļauj rīkot histērijas.

Pārlieku emocionāli reaģēt uz bērna kritieniem vai vēlmi uzrāpties kaut kur augstu. Tādā veidā bērns var pazaudēt iniciatīvu un vēlmi pamēģināt un iepazīt kaut ko jaunu. "Vienalga nevar, bet mamma labāk zina" – šī doma var pārcelties arī uz citām dzīves situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!