Foto: Panthermedia/Scanpix
1. septembrī Latvijā svin Zinību dienu, kas skolēniem ir mācību gada pirmā diena. Skolēni sveic skolotājas ar gladiolām, kas reizēm garākas par viņiem pašiem, košiem asteru, dāliju un citu puķu pušķiem. Pāri visam valda atkalredzēšanās prieks, notiek brīnīšanās, kā sen neredzētie klasesbiedri pa garajām vasaras brīvdienām pastiepušies un mainījušies. Mācības šajā dienā vēl nenotiek. "Cālis" lūkojās, kā mācību gada sākums tiek atzīmēts citviet pasaulē.

Jāsāk ar to, ka daudzās valstīs mācību gads jau sen rit pilnā sparā. Piemēram, Dānijā un Somijā tas sākas augusta pirmajā pusē (Dānijā – 12. augustā; Somijā – 10. augustā). Savukārt citviet skolēni vēl mierīgi bauda brīvlaiku un skolas gaitas sāks tikai pēc kāda laika. Piemēram, Turcijā mācību gadu ieskandinās 15. septembrī, Nīderlandē – 20. septembrī, bet Maltā – tikai 22. septembrī. Protams, arī tradīcijas atšķiras.

Vācijā skolēni pirmajā mācību gada dienā uz skolu nečāpo ar puķēm rokās, bet gan ar lielu, krāsainu turzu (vāc. val. Schultüte), kas reizēm ir lielāka par pašu skolēnu. To pirms pirmās skolas dienas uzmeistaro un glīti izdekorē vecāki un/ vai vecvecāki, piepildot ar rotaļlietām, skolas piederumiem, saldumiem un citiem labumiem. 1. septembra rītā skolēns šo lielo turzu saņem dāvanā un svinīgi dodas uz skolu, lai to tur atpakotu. Šāda tradīcija Vācijā pastāv jau 200 gadus, un tās mērķis ir padarīt 1. septembri nevis par satraukuma pilnu, bet ļoti saldu un gaidītu dienu. Šāda tradīcija ir arī Austrijā, Vācijas robežai tuvās vietās Čehijā, Polijā un Šveicē.

Japānā skolēni uz skolu jau pirmajā skolas dienā dodas ar mugursomu, kurā ir skolai nepieciešamie piederumi. Japāņiem gan skolas soma ir īpaša. Par randoseru dēvētā mugursoma ir vienkārša, stingra un mazliet atgādina stūrainu kasti. Tā galvenokārt izgatavota no ādas un ir īpaši izturīga. Ir pieņemts uzskatīt, ka tai skolēnam jākalpo vismaz pirmos sešus mācību gadus. Pirmajā skolas dienā skolēni cenšas pievilināt veiksmi visam mācību gadam, pusdienu kārbiņā ņemot līdzi rīsus ar jūras zāļu mērci un paipalu olām. Uzskata, ka šādas pusdienas nes veiksmi.

Holandē ievērojami atšķiras veids, kā skolēni nonāk skolā. Šajā valstī ļoti domā par dabas saudzēšanu no izplūdes gāzēm, tādēļ viens no populārākajiem transportlīdzekļiem mazu bērnu vecākiem ir velosipēds ar mazā pārvadāšanai paredzētu "būdiņu" priekšpusē. Tad nu pirmajā skolas dienā pie mācību iestādēm čum un mudž ar šādiem dabai draudzīgiem transportlīdzekļiem.

Krievijā pirmajā skolas dienā skolēni, tāpat kā Latvijā, dodas uz skolu sveikt skolotājus ar krāšņiem ziedu pušķiem, bet pretī no skolotājiem dāvanā saņem krāsainus balonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!