Foto: Shutterstock
Jau vēstījām, ka veselības centrs "Vivendi" vecākiem piedāvā vērtīgu sarunu ciklu ar Amerikā un Latvijā bagātīgu pieredzi guvušu bērnu ārstu dr. Egilu Zālīti, un ikviena mamma un tētis šajās sarunās var piedalīties bez maksas. Pirmajā tikšanās reizē bērnu ārsts ar vecākiem runāja par bērna miega cikliem un pareizu guldināšanu. "Cālis" piedāvā īsu ārsta stāstītā izklāstu.

Miega nozīme jaundzimušo un zīdaiņu vecumā

Jaunākie Amerikas Pediatrijas akadēmijas un Amerikas Miega medicīnas akadēmijas pētījumi liecina, ka nepilnīgs miegs bērnībā vēlākos gados veicina gan uzvedības, gan veselības traucējumus, piemēram, nervozitāti, koncentrēšanās grūtības, tuklumu, paaugstinātu asinsspiedienu, galvassāpes, kā arī cukura diabētu. Miega trūkums bērnībā vēlāk var novest pie depresijas, kā arī nelaimes gadījumiem (pusaudžu gados).

Turpretī, ja jaundzimušais gulēs apmēram 16 stundas diennaktī, pamostoties tikai, lai paēstu, vai gadījumā, kad jānomaina autiņi, bērnam būs stiprāka imūnsistēma, labāka uzvedība, atmiņa, kā arī garīgā veselība.

Ko darīt, lai veicinātu labu nakts miegu

Līdz sešu mēnešu vecumam jaundzimušajiem ir ļoti neregulāri gulēšanas cikli, turklāt tikai vienas līdz divu stundu garumā. Sešu mēnešu vecumā zīdainis jau guļ visu nakti, bet diendusu – tikai divas vai trīs reizes.

Dienas laikā ieteicams ar bērnu daudz runāties, spēlēties, pagarinot viņa nomoda laiku – tas veicinās ilgāku gulēšanu naktī. Mazuli ieteicams nolikt šūpulī vai gultiņā, kad viņš jau sāk miegoties, bet vēl ir nomodā. Tas veicinās ieradumu iemigt pašam savā gultasvietā un, pamostoties nakts laikā, mazulis spēs atkal iemigt pats. Ja vecāki bērnu iemidzina, šūpojot vai turot rokās līdz iemigšanai, situācija veidojas grūtāka – bērns pierod pie šādas aizmidzināšanas un vienmēr to gaida.

Ja naktī mazulis jāpabaro vai viņam jāmaina autiņbiksītes, ieteicams to darīt mierīgi, klusumā, iededzot mazu gaismiņu. Naktī ar bērnu nevajadzētu spēlēties vai pārmērīgi modināt. Kad bērns naktī sāk raudāt, vēlams pagaidīt pāris minūšu, lai redzētu, vai viņš pats spēj atkal iemigt. Ja zīdainis tomēr tupina raudāt, mazuli jāapskata, neieslēdzot gaismu, nespēlējoties ar viņu un neņemot rokās. Ja raudāšana nerimst, bet pieaug, tad iemesls tam parasti ir bērna izsalkums, slapjas autiņbiksītes vai slimība. Šķaudīšana, žagas un šņukstēšana ir normāli miega trokšņi un, tos dzirdot, vecākam nav tūlīt jāskrien pie mazuļa. Pati raudāšana un nemiers bieži vien norāda, ka bērns ir gatavs iemigt.

Būtiskākais par diendusu

Kad zīdainis pa dienu sāk žāvāties, berzē acis vai kļūst nemierīgs, tas norāda uz to, ka pienācis laiks diendusai. Jo ilgāk mazulis niķosies, jo vairāk viņš pārgurs un jo grūtāk būs viņu iemidzināt. Ja zīdainis sešu mēnešu vecumā dienas laikā guļ diendusu neskaitāmas reizes, viņš būs nemierīgāks naktīs. Vecākiem šādā gadījumā ieteicams katru dienu lēnam pagarināt laika periodu starp diendusām. Katra diendusa tādējādi būs ilgāka, tās izretināsies un mazulis naktīs gulēs dziļāk un mierīgāk.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dakteris Zālītis uzskata, ka ir svarīgi stingri ievēroti diendusu laiki, lai mazulis gulētu labāk. Turpretī, ja mazulis pārmērīgi gulēs vēlu pēcpusdienā, tad naktis vecākiem būs trauksmainas. Ieteicams mazuli pa dienu un nakti guldināt tai pašā šūpulī vai gultiņā, kas liks viņam noskaņoties miegam.

Otrā tikšanās ar ārstu

Visi vecāki saskaras ar situācijām, kad ir liels apmulsums – cik silti bērnu ziemā ģērbt, ko iesākt, kad mazulis nepārtraukti raud un nevēlas iet gulēt, kā pareizi rīkoties, kad bērns ir sasirdzis? Ir labi, ja šādā brīdī vari pajautāt padomu profesionālim. Tas ir iemesls, kāpēc veselības centra "Vivendi" sācis vecākiem rīkot tikšanās reizes ar bērnu ārstu. To laikā pediatrs atbild uz jautājumiem, kas uztrauc vecākus, dalās ar vērtīgu informāciju un sniedz ieteikumus bērnu veselības un pareizas attīstības veicināšanai.

"Priecājamies, ka uz pirmo tikšanos ar bērnu ārstu dr. Egilu Zālīti ieradās ļoti daudz interesentu – ap 40 jaunie un topošie vecāki, kuri uz šo tikšanos līdzi ņēma arī mazuļus. Priecāsimies jaunos vecākus redzēt arī otrajā tikšanās reizē, kas notiks jau 1. novembrī. Tad runāsim par zīdaiņa ēdināšanu un mūsdienu uzskatiem par alerģijām," stāsta "Vivendi" direktore Agita Lazdiņa.

Otrā bezmaksas saruna vecākiem ar bērnu ārstu dr. Egilu Zālīti notiks 1. novembrī no pulksten 11 līdz 12 veselības centrā "Vivendi" (Rīgā, Dzirnavu ielā 16). Tikšanās tēma – zīdaiņa ēdināšana (līdz viena gada vecumam) un mūsdienu uzskati par alerģijām.

Klātienē vecākiem būs iespēja uzdot savus jautājumus un iesaistīties diskusijā. Papildu informācija un pieteikšanās pa telefonu 20451777 vai e-pastu: info@vivendicentrs.lv, uz kuru var sūtīt arī savus jautājumus ārstam. Brīdinām, ka vietu skaits uz lekciju ir ierobežots. Tikšanos ar bērnu ārstu būs iespējams vērot arī video tiešraidē – sekojiet informācijai mājaslapā "Vivendicentrs.lv".

Par dakteri Egilu Zālīti

Dakteris Zālītis ir bērnu ārsts jau 36 gadus. Augstāko izglītību ieguvis Hārvarda Universitātē un Bostonas Universitātes Medicīnas skolā, pediatrijas rezidentūru izgājis Masačūsetsas galvenajā slimnīcā Bostonā. 17 gadus līdztekus darbam ar bērniem privātpraksē un Jēlas Universitātes slimnīcā strādājis arī par pasniedzēju Hārvarda Universitātes Medicīnas fakultātē.

1997. gadā dakteris Rīgā nodibināja savu privātpraksi, kurā nostrādāja 10 gadus, bet 2007. gadā atgriezās Amerikā. Šī gada sākumā kopā ar ģimeni atkal atgriezies uz dzīvi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!