Foto: Shutterstock
Pret topošajām mammām jāizturas īpaši saudzīgi. Biedēt un nervozēt viņas nedrīkst, jo topošās mammas puncī taču tiek nēsāts vislielākais dārgums pasaulē – mazulis. Ir precīzi jāzina, kā atrast pareizos vārdus un "norīt" nevajadzīgos.

Lai zinātu, kā sarunāties ar topošo mammu, tev varētu palīdzēt portāla "Detimail" sagatavotā antiinstrukcija. Lasi un dzīvē dari tieši pretēji! Arī šeit atradīsi 10 frāzes, ko labāk neteikt sievietei gaidību laikā.

Komentē grūtnieces izskatu

"Oho, kā tu esi pieņēmusies svarā, tev droši vien dvīņi gaidāmi? Un kājas stipri piepampušas, kā stabiņi kļuvušas". Šādas frāzes topošo mammu padarīs priecīgu, jo viņas tā vien cenšas – ēd un dzer par diviem.

Ja vēders, tieši pretēji, nav pamanāms, tad pavaicā: "Esi pārliecināta, ka ar mazuli viss ir kārtībā? Tu nepavisam neesi mainījusies kopš mūsu pēdējās tikšanās reizes".

Pamodini sevī skeneri: "Vēders uz priekšu, tiešām meiteni gaidi? Man šķiet, ka tur tomēr sēž puisēns".

Ja draudzene, kura gaida mazuli, pasūta desertu, apstādini viņu: "Pārstāj ēst ogļhidrātus, uzpūtīsies trīs izmērus lielāka, tu jau tā esi kļuvusi apaļāka". Lai jau viņa izjūt vainas sajūtu un beidzot sāk dzīvot veselīgu dzīvesveidu. Pēc tam tev paldies teiks.

  • Pirmā grūtniecība: 12 kaitinošas situācijas par šo laiku atradīsi te.

Dod iespējami vairāk padomu

Topošai mammai ir daudz baiļu un bez tavām rekomendācijām, viņa diemžēl pazudīs. Dod padomu, pie kādiem ārstiem iet, vai dzert vitamīnus, kur veikt ultrasonogrāfiju un cik bieži nodot analīzes.

Atgādini viņai, ka ir svarīgi izgulēties, jo pēc dzemdībām to vairs nevarēs, ka jānēsā ērti apavi uz zema papēdīša un citas līdzīgas lietas. Biežāk runā par sevi: "Bet man nebija problēmas ar miegu un spilvens grūtniecēm ir absolūti nevajadzīga lieta, nepērc to nekad". Acīmredzami taču, ka tava pieredze ir visprogresīvākā, bet draudzenei nav pieejas nedz internetam, nedz kompetentiem ārstiem.
Foto: Shutterstock

Lai draudzene pret šiem padomiem izturētos nopietni, sniedz tos apmēram šādā stilā: "Tev obligāti vairāk jāēd griķu putra un jādzemdē bez anestēzijas, citādāk kaitēsi bērnam. Tu taču to nevēlies, vai ne?" Protams, ka nevēlas, tādēļ ātri skries iegādāties griķus.

  • Ar jautājumiem, kas krīt uz nerviem grūtniecēm, vari iepazīties te.

Pastāsti šausmenītes par grūtniecību un dzemdībām

Topošās mammas mīl pakutināt nervus. Dalies ar gadījumiem, kuri notikuši ar taviem paziņām, tavu paziņu draugiem, šo draugu kaimiņiem un grūsno kaķenīti Minci. Sievieti pirmajā grūtniecības trimestrī iepriecinās stāsti par spontānajiem abortiem un pārtrūkušām grūtniecībām. Otrajā un trešajā trimestrī – stāsti par priekšlaicīgām dzemdībām un slimiem bērniem.

Tieši tāpat draudzeni uzjautrinās mīti par bērna gaidību laiku, piemēram, šāda veida: ja ēdīsi zivis, mazulis piedzims kurlmēms. Lai iet ar līkumu jūras produktu virtuves restorāniem un zivju nodaļai veikalā. Kad tu redzi sliktu sapni par grūtniecību, uzreiz viņai piezvani un pastāsti par to – kopā pasmiesieties.

Spilgti apraksti savu fizioloģiju

Noteikti pastāsti, cik tev bija slikti maršruta autobusā pirmā trimestra laikā, kā no vienas domas vien par gaļu tev sāka trīcēt rokas, kā tu mocījies ar kuņģa dedzināšanu un pēc tam visa biji sviedros. Kā tu līdz dekrēta atvaļinājumam neieredzēji priekšnieka iecienītās smaržas, bet finālā līdzinājies begemotam.
Foto: Shutterstock

Neaizmirsti smalki aprakstīt arī savas dzemdības: kādā krāsā bija tavi augļūdeņi, vai gļotu korķis pats iznāca, cik ātri iznāca placenta un cik tā bija skaista. Vai bija daudz asiņu, cik grūti bija atgūties pēc dzemdībām. Vairāk naturālisma – ikvienu sievieti interesē fizioloģiski sīkumi, par tad, ja ar draudzeni nemaz neesat tik tuvas.

  • Vēl virkni ieteikumu, ko nevajadzētu sacīt topošajai mammai, atradīsi šajā rakstā.

Uzdod personiskus jautājumus

Interesējies par šī stāvokļa detaļām: cik ātri izdevās palikt stāvoklī, ko gribēji – zēnu vai meiteni, kā sauksiet, vai bērna tēvs ir priecīgs? No šādiem jautājumiem sieviete uzplaukst. Patīkami simto reizi atgādināt, ka gribējāt meitenei, bet sanāca zēns. Un ka vārdu arī vēl neesat izvēlējušies un par šo tematu katru dienu notiek strīdi. Par skādi nenāks arī pavaicāt par mazuļa kustībām: "Vai mazulis pietiekami bieži kustās?".

Lai topošā mamma arī aizdomājas un vēlreiz aiziet uz ultrasonogrāfiju. Lai iespējami precīzi uzzina dzemdību datumu, lai varētu turēt roku uz pulsa un nepalaist garām īsto brīdi. Pāris nedēļas līdz šim datumam sāk katru dienu interesēties: "Kā iet? Vēl nedzemdē?" Tas ir ļoti taktiski un pareizi, jo topošā mamma taču arī pati gaida šo čika stundu. Gaidiet to kopā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!