Foto: stock.xchng
Bērniņš nolēmis nākt pasaulē pirms noteiktā laika – cik daudz satraukuma, neziņas, neskaidrību ietver šis teikums. Ģimenes, kuras to pārdzīvojušas, zina, ko nozīmē neiznēsāts bērniņš. Nereti pirmais jautājums pēc notikušā ir – kāpēc tā notika un ko es varēju darīt vai nedarīt, lai tā nebūtu?

Kā skaidro Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Perinatālās aprūpes centra vadītāja Maira Jansone, priekšlaicīgas dzemdības ir dzemdības laikā no 22 līdz 37 grūtniecības nedēļām (iznēsāta grūtniecība ir aptuveni 40 nedēļas). Un, jo mazāks ir grūtniecības laiks, jo sliktāka ir bērniņa veselības un dzīvības prognoze.

Kāpēc tā notiek? Jansone min biežākos iemeslus, kaut arī nereti iesaistīti vairāki faktori.

Pirmkārt, infekcija. Tā visbiežāk ir maksts mikroflora, kas kļūst patogēna (infekciju izraisoša) grūtniecības laikā. Jāņem vērā, ka grūtniecības laikā imunitāte ir samazināta, tādēļ jebkura infekcija var attīstīties ātrāk un noritēt smagāk, pat, ja grūtniecei nav nekādu sūdzību. Tas attiecas arī uz karioziem zobiem, pārslimotām iesnām, baktērijām urīna analīzē u.c.

Jebkura, pat "visnenopietnākā" infekcija var iedarbināt mehānismu, kas parasti ir neatgriezenisks. Problēma ir, ka infekcija no primārā perēkļa izplatās uz augļa apvalkiem, ūdeņiem, placentu un tālāk – uz vēl nedzimušo bērniņu. Tas izraisa dzemdes kontrakcijas. Daba, šķiet, pati iekārtojusi, lai pasargātu bērniņu un māti no tālākas inficēšanās briesmām.

Retāk sastopamie iespējamie iemesli ir:

  • dzemdes attīstības traucējumi (piemēram, divragu dzemde, dzemdes mioma);
  • dzemdes kakla mazspēja;
  • daudzūdeņainība;
  • bērna attīstības traucējumi (iedzimti defekti).

Svarīgi ir apzināties riska faktorus, kas katrai grūtniecei būtu rūpīgi jāizvērtē. Tie ir: smēķēšana, mātes vecums (jaunākas par 15 gadiem), stress, ģimenes stāvoklis (vientuļas), nelabvēlīgi sociāli ekonomiskie apstākļi. Dažus no tiem, piemēram, smēķēšanu, noteikti varētu novērst.

Vai priekšlaicīgas dzemdības var novērst, ja tās jau sākušās? Nē. Uz neilgu laiku var apturēt kontrakcijas ar medikamentiem, bet nevar novērst pašu iemeslu. Šīs dažas vai pat viena diena ir būtiska, lai māmiņa saņemtu preparātu bērna plaušu paātrinātai nobriešanai (neiznests bērns galvenokārt cieš no elpošanas mazspējas). Ja sievietei grūtniecības laikā ir bijušas sāpes un tās novērstas ar magnēzija injekcijām, tad viņai noteikti nav draudējušas priekšlaicīgas dzemdības.

"Manuprāt, katrai grūtniecei jāzina pirmās pazīmes, kad vajadzētu vērsties pie ārsta. Tās ir: pastprināti gļotaini vai šķidri izdalījumi (tie var būt arī augļa ūdeņi) no dzimumceļiem, kas var būt arī sārtā nokrāsā, kā arī sāpīga, periodiska dzemdes tonizēšanās. Labāk lieku reizi konsultēsieties ar ārstu, taču nepalaidīsiet garām mirkli, kad vēl var ko līdzēt," iesaka Jansone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!