Foto: Shutterstock

Grūtniecības un pēcdzemdību periodā sievietei ir īpaši jādomā par savu veselību, pievēršot pastiprinātu uzmanību pārtikai un tās pagatavošanai. Lai izvairītos no saaukstēšanās un stiprinātu savu veselību gada vēsākajā periodā, ir ieteicams ievērot 10 vienkāršus padomus, ko portālam Cālis.lv sniedz sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.

1. Regulāras ēdienreizes – neizlaid savas ēdienreizes, aizbildinoties, ka nav laika. Nereti tieši neregulāra ēšana ir iemesls tam, ka ir liels svara pieaugums, ir pastiprināta saldumu kāre vai pastiprināts nogurums. Grūtniecība ir laiks, kad vari pilnveidot savas ēdienreizes, mācīties gatavot veselīgāk.

2. Pilngraudu produkti – pilngraudu maizes, putras, nesaldināti, labas kvalitātes brokastu pārslas (musli), graudaugi – sniegs tev enerģiju ilgākam laikam. Šie produkti ir labs šķiedrvielu avots, B grupas vitamīnu un dzelzs avots.

3. Palutini sevi ar kādu granātābolu – tas ir lielisks C vitamīna, dzelzs, antioksidantu avots. Pievieno košās sēkliņas salātiem, zivs un gaļas ēdieniem.

4. Katru dienu apēd dažas dzērvenes, brūklenes vai citas vietējās ogas – īstas vitamīnu un antioksidantu krātuves, kas ir gardas arī saldētā veidā, un lieliski garšos, pievienotas ikdienas salātiem, putrām, biezpienam, kā arī gaļas un zivs ēdieniem.

5. Izvēlies kvalitatīvu gaļu un zivis. Papildini ikdienas uzturu ar piena produktiem, olām, pākšaugiem – kvalitatīviem olbaltumvielu avotiem. Izvairies no pusfabrikātiem.

6. Ziemas ēdienkartē pievērs uzmanību tam, lai tavā ēdienkartē būtu bietes, kāļi, kolrābjie un ķirbji, kā arī citi košie dārzeņi. Gatavo tos cepeškrāsnī, sautē, vāri. Ēd svaigu sakņu salātus. Papildini salātus ar labas kvalitātes olīveļļu vai kaņepju, linsēklu vai ķirbju eļļu, dzērvenēm, sēkliņām.

7. Brīžos, kad kārojas ko saldu – apēd dažus riekstus, kādu ābolu, svaigu vai ceptu cepeškrāsnī ar kanēli, žāvētos augļus, labas kvalitātes šokolādes gabaliņu, bet neaizraujies ar konditorejas izstrādājumiem.

8. Dzer vieglas zāļu tējas. Mundrumu un enerģiju piešķirs silta tēja ar ingveru, citronu un medu vai krūze silta kakao.

9. Lasi produktu etiķetes. Esi pārliecināta, ka izvēlies labas kvalitātes produktu kas nekaitēs tev.

10. Neaizmirsti par fiziskajām aktivitātēm.

Par to, kādēļ grūtniecības laikā ir tik svarīgs pareizi sabalansēts uzturs, lasi rakstā Cik drīkst pieņemties svarā grūtniecības laikā? Normas un pārmērības.

Lai plašāk iepazīstinātu topošajās un jaunajās māmiņas ar uztura pamatprincipiem, Rīgas Dzemdību nama "Ģimenes skolā" lekcijas lasīs sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore. Pirmajā lekcijā tika aplūkots temats – veselīgs uzturs ziemā, un tā plānota ceturtdien, 17. decembrī, pulksten 17. Kādus produktus lietot, lai stiprinātu veselību un izvairītos no apaukstēšanās gada vēsākajā periodā? Ko celt galdā svētku laikā, un no kā labāk izvairīties? Ar ko labāk aizstāt saldumus māmiņām, kas zīda mazuli? Kuri gardumi var izraisīt vēdergraizes? Uz šiem un citiem jautājumiem lekcijā atbildēs uztura speciāliste Sondore.

Sondore pasniedz lekcijas un konsultē pacientus par ikdienas ēdienkartes izveidi un veselīgiem ēšanas paradumiem dažādos dzīves posmos – plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un bērna zīdīšanas laikā, kā arī sniedz padomus par bērnu ēdienkarti.

Reizi mēnesī speciāliste pasniedz lekciju par veselīgu uzturu Dzemdību nama "Ģimenes skolā", kā arī piedāvā individuālas konsultācijas. Vizītes laikā pie uztura speciālista tiek izvērtēts pacienta dzīvesveids, veselības stāvoklis, fiziskās aktivitātes līmenis, uztura paradumi, sniegtas rekomendācijas, kā arī nozīmētas atkārtotas konsultācijas, ja tādas nepieciešamas.

Plašāk par lekcijām iespējams uzzināt Dzemdību nama mājaslapas sadaļā "Ģimenes skola" www.rdn.lv, kā arī zvanot uz Dzemdību nama Ambulatorisko nodaļu (T: 67011232) vai Izziņām (T: 67011225). Lekcijas noris Rīgas Dzemdību nama "Ģimenes skolā", Miera ielā 45, 2. stāvā. Maksa par lekcijām – septiņi eiro no personas, 12 eiro no pāra. Uztura speciālista individuāla konsultācija20 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!