Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti sievietēm vienas no lielākajām bailēm par dzemdībām ir iespējamība rasties plīsumiem makstī vai starpenē. Kaut gan nav iespējams pilnībā nodrošināties, lai plīsumi nerastos, tomēr ir gana daudz iespēju, kā gatavoties gaidību laikā un kā rīkoties dzemdībās, lai plīsumi vai nu nerastos vai tie būtu iespējami minimāli. Lūk, dūlas un "Daya joga" grūtnieču semināru vadītājas Lindas Rozenbahas ieteikumi!

"Vispirms es aicinu izprast, kādi tad ir sievietes intīmie orgāni, jo, iespējams, tas var noņemt psiholoģiskās barjeras, kas arī var ietekmēt plīsumu rašanos (saspgringuma dēļ). Maksts audi ir padevīgi, līdzīgi kā gumiju var gan pastiept un pēc tam tā atgriežas sākotnējā formā, tāpat maksts audi var ļaut orgānam izplesties, lai vēlāk tas atgrieztos iepriekšējā formā. Turklāt bērna galviņa nenāk ārā apaļa kā bumba - galvaskausa kauli, dzimstot bērniņam, var pārklāties viens otram pāri, līdz ar to apkārtmērs, ar kādu mazuļa galviņa nāk, ir mazāks nekā jau piedzimušam mazulim," skaidro dūla.

Plīsumu iespējamību mazina starpenes atslābināšana izstumšanas periodā. Spēju atslābināt maksts, starpenes un anālās atveres muskuļus var apzināti trenēt, piemēram, pildot tā dēvētos Kēgela vingrojumus. Vieglāk sajust muskuļu atbrīvošanos un iemācīties atslābināties var, muskuļus sasprindzinot un pēc tam atslābinot, un tas ir pamatā šiem vingrojumiem.

Var izmēģināt starpenes un maksts masāžu ar eļļu (tieši masāžu, nevis iesmērēšanu), sākot no 34. grūtniecības nedēļas vairākas reizes nedēļā (ja nav maksts infekciju u.tml.) – audi kļūs vēl elastīgāki, mīkstāki. Pētījumi norāda uz tendenci: masāžu veicot, ir vairāk tādu plīsumu, ko nevajag šūt (skrambas), ir mazāk lielu plīsumu, kā arī retāk izmantota epiziotomija (starpenes iegriešana).

Kā to dara? Izvēlas vai nu speciālo eļļu starpenes masāžai vai mandeļu, kviešu asnu, vai kādu ar E vitamīniem bagātu eļļu. Uzpilina uz tīriem pirkstiem, ieslidina pirkstu makstī un izmasē uz sāniem, apļveidīgi, ar vieglu uzspiedienu, pēc tam masē, starpeni (apvidu ārpusē, starp maksti un anālo atveri), viegli pastiepjot ar pirkstiem un kā pēdējo var arī izmasēt anālo atveri, kas būs arī hemoroīdu profilakse. Pēc tam nomazgā rokas. Alternatīva maksts masāžai – eļļiņu izmantot mīlējoties.

Plīsumu riski atšķirīgi dažādās dzemdību pozās. Pētījumi rāda, ka biežāk un lielāki plīsumi vērojami dzemdību pozā - guļus uz muguras. Mazāk, kad sieviete atrodas vertikāli vai sānu guļas stāvoklī un ūdensdzemdībās.

Ūdens izmantošana dzemdību laikā. Ūdens audus padara vēl padevīgākus, var apdomāt ūdensdzemdību iespējamību, jo ūdenī audi kļūst vēl elastīgāki, ir vieglāk atslābināties. Vannu var izmantot arī tikai atvēršanās periodā, ja nav vannas, var iet dušā, devīgi lejot ūdeni uz starpeni.

Siltas vai vēsas kompreses. Tās iespējams izmantot, sarunājot ar aprūpes personālu, atrodot, kura metode būs piemērotākā. Tās palīdz atslābināt starpeni izstumšanas periodā.

Palīdz vizualizēšanas un relaksācijas, elpošanas praktizēšana grūtniecības laikā. Ja mēs kaut ko grūtniecības laikā darām regulāri, tas "nosēžas" zemapziņā un dzemdību laikā jau daudz vieglāk, pat automātiski – no zemapziņas – mēs atslābināmies ierastajā veidā, stāsta dūla.

Dzemdību izstumšanas periodā darbojas paradokss: jo vairāk es ļauju mazulim ieņemt tik vietas, cik viņam nepieciešams, jo lielāka iespējamība, ka viņš arī paņems tikai tik, cik nepieciešams. Jau grūtniecības laikā vari iedzīvināt sevī šo domu. "Dzīvē pierādījies, ka ar šādu attieksmi, pat grūtākajā brīdī, kad šķiet – "nu gan kaut kas plīst!... Bet lai mazais ņem telpu, cik viņam vajag!" – pēc tam starpene izrādās pasargāta, plīsumu nav vai tie ir nelieli. Bērniņš tiešām paņēmis, tikai tik, cik nepieciešams," novērojusi Rozenbaha.

Harmonisks izstumšanas periods seko harmoniskam atvēršanās periodam. Dzemdībās neko nevar izraut no konteksta. Izstumšanas periodā svarīgu lomu spēlē hormons adrenalīns. Lai ļautos izstumšanas perioda ugunīgajai enerģijai, jo bērniņa izstumšana varētu būt enerģiskāka nekā vēršanās, svarīgi atvēršanās laikā pataupīt hormonu adrenalīnu. To var patērēt bailēs, uztraukumā, dusmās, ja nav vide, kur var ļauties dzemdībām un justies droši. Savukārt viss, kas palīdz atvēršanos piedzīvot droši, mierīgi, rimti (pašas vienkāršākās lietas: siltums, pieklusinātas gaismas un skaņas, cieņpilna atmosfēra, sāpju nozīmes izprašana un pieņemšana, vieta, kur jūties droši), sagatavo iespējami harmoniskākam izstumšanas periodam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!