Foto: Shutterstock
Mūsdienu dzīves ritms virza mūs, lai bērnos ieaudzinātu mērķtiecību un neatlaidību, tomēr psihologi apgalvo, ka neobjektivitāte ambiciozitātes virzienā, lai gan palīdz sasniegt finanšu labklājību, cilvēku par laimīgu nepadara.

"Kā? Vai tad būt veiksmīgam ir slikti?" – tu vaicāsi. Protams, ka labi, bet ne jau par neirožu un neuzticēšanās apkārtējiem cenu. Ir svarīgi bērnā attīstīt ne tikai pārliecību, bet arī empātiju un spēju ieklausīties gan savās, gan svešu cilvēku emocijās. Kā to izdarīt? Eksperti portālā "Housebeautiful" iepazīstina ar 11 audzināšanas metodēm, kas palīdzēs audzināt atsaucīgus bērnus, kas, savukārt, nākotnē jeb viņu pieaugušo dzīvē sniegs sava veida garantiju – būt laimīgiem. Vēl par to, kā izaudzināt laimīgu bērnu, lasi šeit.

Esi piemērs

Seko līdzi tam, ko tu saki bērna klātbūtnē, viņš visu dzird. Ja tu kaimiņam smaidi sejā, bet pēc tam mājās nosauc par "āzi", bērni pamanīs šo tavu nekonsekvenci. Esi godīgs un konsekvents. Par to, cik svarīgi bērnu audzināšanā ievērot konsekvenci, lasi šajā rakstā.

Atvainojies, ja tev nav bijusi taisnība

Vienmēr atzīsti savas kļūdas, ja esi ar bērniem izrīkojies netaisni. Tas stiprinās uzticēšanos jūsu starpā, un bērniem radīs daudz lielāku pārliecību par saviem spēkiem. "Kļūdīties nav nekas briesmīgs. Esmu vērtīgs kā cilvēks".

Esi labestīgs ar bērniem

Vienmēr spēj atšķirt savu neapmierinātību par bērnu uzvedību no mīlestības pret viņiem. Tā arī burtiski saki: "Es tevi mīlu, bet man nepatīk, ko tu tikko izdarīji".
Foto: Shutterstock

Rūpējies par sevi

Ja tu esi nevērīgs pret apģērbu un higiēnu, arī tavi bērni to var iztvert kā etalonu. Un otrādi.

Atrodi laiku tikai bērniem

Atraujies no datora, izslēdz planšeti. Velti bērniem kaut vai stundu, bet nedalītas uzmanības katru dienu. Kāds ir bērnam nepieciešamais vecāku uzmanības un dārgā laika ikdienas minimums? To uzzini šeit.

Kopā darbojieties labdarībā

Izvēlieties organizāciju, ar kuras starpniecību abi kopā ar bērnu varat palīdzēt citiem cilvēkiem vai dzīvniekiem. Ļauj bērnam savu nozīmīgumu sabiedrībā.

Paplašini redzesloku

Uzaicini pie sevis kādu no tava sabiedrības loka. Aizej ar bērnu ciemos pie kāda, kurš dzīvo citādāk nekā jūsu ģimene. Tas var būt bērns ar īpašām vajadzībām, daudzbērnu ģimene, citas nācijas pārstāvji vai kādas reliģiskas kopienas locekļi.

Runā par empātiju

Apspried ar bērnu līdzjušanu un labdarību. Parunā par to, kas ir mobings skolā un ka tam nevar būt ne mazākās cieņas. Esi atklāts. Patiesībā mobings var izpausties jau bērnudārzā, plašāk par kniebšanu un grūtīšanos, kas ir apcelšanas izpausmes, lasi te.
Foto: Shutterstock

Iemāci lasīt ķermeņa valodu

Palīdzi bērnam atpazīt intonācijas, pozas un mīmiku, kad cilvēks ir samulsis, izbiedēts vai slēpj savas patiesās emocijas.

Palīdzi viņam pašam saprast, ko viņš jūt

Izprašņā bez spriedelēšanas, kādas jūtas piedzīvo tavs bērns sarežģītās situācijās. Dusmas, aizvainojumu, greizsirdību, skaudību, sarūgtinājumu. Jo vairāk bērns zinās par savu emocionālo stāvokli, jo vieglāk viņam būs pārdzīvot dažādās emocijas.

Iegādājies mājdzīvnieku

Dari to kā apzinātu soli: bērnam ir jāsaprot, ka tu uzņemies atbildību par svešu dzīvi un veselību. Lai viņš labprātīgi ar tevi dala šo atbildības nastu. Par to, kāpēc bērniem nepieciešami mājdzīvnieki, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!