Foto: Shutterstock

Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties.

Lai tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, "Rimi gardēde" un mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.

Kā norāda Signe, katrs rīts viņas mājās ir īpašs laiks, kad pie kopīga brokastu galda satiekas visa ģimene. "Lai gan manam vīram nereti nākas izlaist brokastis, meitām nav atļauts doties ārpus mājas bez to ieturēšanas. Kopš agras bērnības esmu viņām mācījusi, ka rīts bez brokastīm ir tas pats, kas diena bez enerģijas, tādēļ mūsu mājās brokastis tiek ēstas bez iebildumiem un ar gardu muti". Viņa arī piebilst, ka pirms brokastīm īpaši vērtīgi ir izdzert glāzi ūdens, lai ķermenis pamostos un būtu gatavs uzņemt ēdienu un atjaunot enerģiju.

Protams, ikvienam bērnam ir ēdieni, kas garšo vairāk nekā citi, tomēr brokastis jācenšas gatavot atkarībā no sezonas un pieejamiem produktiem. Signe stāsta, ka vasaras periodā biežāk galdā ceļ pašu gatavotu riekstu pienu ar granolu un ogām, bet ziemas periodā dažādu veidu putras ar mandeļu sviestu, atlaidinātām ogām vai datelēm – tā esot Meirānu ģimenes izvēle numur viens. Savukārt svētkos vai dienās, kad gaidāms kāds īpašs notikums, savus mīļos Signe pārsteidz ar ko īpašu, brokastīs pagatavojot, piemēram, griķu vafeles vai plānās pankūkas.

Lūk, piecas Signes ģimenes iecienītākās brokastu receptes!

Medus un kanēļa granola

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 150 g ātri vārāmo auzu pārslu
• 150 g pilngraudu auzu pārslu
• 50 g linsēklu
• 50 g kokosriekstu skaidiņu
• 100 g zaļo griķu
• 100 g lazdu riekstu
• 2 tējk. kanēļa
• 180 g medus
• 40 g kokosriekstu eļļas*

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru. Bļodā samaisi abu veidu pārslas, linsēklas, kokosriekstu skaidiņas, zaļos griķus, lazdu riekstus un kanēli. Katliņā uz mazas liesmas izkausē medu ar kokosriekstu eļļu, pielej maisījumam un samaisi, lai viss pārklājas.

Uzber maisījumu uz pannas, izlīdzini un liec krāsnī cepties uz 25 minūtēm, ik pa laikam pārliecinoties, vai nav nepieciešams samaisīt, lai nepiedeg pārslas, kas ir pannas malā, un lai tās iekrāsojas vienmērīgi brūnas. Kad pārslas ir zeltainas, izņem no krāsns, atdzesē un uzglabā granolu burkās. Pasniedz no rītiem ar govs, mandeļu vai auzu pienu vai arī bezpiedevu jogurtu.

* Vari aizstāt to ar kvalitatīvu vīnogu kauliņu eļļu vai pat neitrālu rapšu eļļu.

Gaisīgās un sulīgās brokastu pankūkas

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 180 g kviešu miltu
• 40 g griķu miltu
• 1 tējk. dzeramās sodas
• 1 ēd.k. cukura
• šķipsniņa jūras sāls
• 280 ml piena
• 2 ēd.k. citrona sulas
• 50 ml vīnogu kauliņu eļļas

Pagatavošana:

Bļodā ieber abu veidu miltus, sodu, cukuru un sāli, samaisi un uztaisi iedobi. Ielej tajā 180 ml piena, citrona sulu un maisi ar putojamo slotiņu. Kad mīkla kļūst biezāka, pievieno vēl daļu piena un turpini maisīt. Beigās pievieno eļļu un atlikušo pienu, samaisi un noliec malā uz 5 minūtēm. Ja tev ir panna ar pārklājumu, cep pankūkas uz sausas pannas, bet, ja ir panna, kas rauj klāt, uzlej nedaudz eļļas un tad cep. Pankūkas jācep uz mazas liesmas, līdz apakša kļūst zeltaina, bet virspusē parādās daudz gaisa burbulīšu. Apgriez otrādi un cep kamēr gatavas. Pasniedz ar ko vēlies.

Auzu pārslu un ābolu putra

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 100 g auzu pārslu
• nedaudz kanēļa vai vaniļas pulvera
• nedaudz kardamona pulvera
• 400 ml auzu vai mandeļu vai sojas piena
• 2 mīkstas dateles, smalki sakapāts, lai labāk izkūst
• 200 ml ūdens, ja vajag
• 300 g tīra ābolu biezeņa bez cukura

Pagatavošana:

Katliņā ieber auzu pārslas un kanēli, kardamonu, dateles, pielej pienu un vāri uz nelielas liesmas 7 - 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz putra ir gatava. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Pirms pasniegšanas iemaisi putrā ābolu biezeni un pasniedz.

Sātīgais brokastu kokteilis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sastāvdaļas:

• 350 ml sojas vai mandeļu piena
• kļavu sīrups pēc garšas
• 1,5 tējk. kakao pulvera
• 1 banāns (var aizstāt ar gatavu bumbieru vai avokado)
• 2 ēd.k. auzu pārslas
• 1 tējk. linsēklas

Pagatavošana:

Vakarā pārslām un linsēklām uzlej aukstu ūdeni, lai pārklājas 1 cm augstāk par pārslām un atstāj istabas temperatūrā. No rīta lej blenderī, pievieno pienu, kakao, banānu vai avokado un saldinātāju, ja nepieciešams, un sablenderē, kamēr krēmīgs. Tas tad ir gatavs pasniegšanai.

Plānās lutināšanas pankūkas

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 150 g griķu miltu
• 150 g smalko kviešu miltu
• šķipsniņa jūras sāls
• 3 vidējas olas
• 500 – 600 ml piena (var sajaukt pusi uz pusi ar ūdeni vai likt sojas pienu)
• 1 tējk. Demerara cukura
• 20 g izkausēta sviesta

Pagatavošana:

Iepriekšējā vakarā gatavo mīklu. Bļodā ieber abu veidu miltus, cukuru un sāli. Uztaisi vidū iedobi, iesit olas, pielej pusi piena un ar putojamo slotiņu maisi, lēnām iemaisot miltus. Kad masa vidū ir viendabīga, lej klāt atlikušo pienu vai, ja izmanto ūdeni, iemaisi un tā pa daļām pievieno visu šķidrumu, līdz mīkla ir kā vaniļas mērce – bieza, bet viegli līstoša. Pārvelc bļodu ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī līdz rītam.

Sakarsē pannu, ietauko ar nedaudz eļļas, ja vajag, bet, ja nevajag, gatavo tāpat un lej kausiņu mīklas (pirms pirmās reizes samaisi mīklu). Cep pankūkas no abām pusēm zeltainas. Pasniedz, ar ko vien vēlies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!