Foto: Shutterstock

Garšas izjūta izveidojas jau agrā bērnībā, tāpēc tev vajadzētu bērnu pieradināt pie veselīga un daudzveidīga uztura, kamēr viņš vēl ir atvērts visam jaunajam un kamēr viņa gaumes veidošanā vēl nav iejaukušies vienaudži un televīzijas reklāmas.

Tomēr visus tavus pūliņus uz laiku var izjaukt bērna noraidošā attieksme pret ēšanu. Tad tev nāksies likt lietā visu izdomu, lai stimulētu bērna apetīti. Anabella Karmela, grāmatas "Zīdaiņa un mazuļa uzturs" autore piedāvā iepazīties ar veselīgajām uzkodām. Šoreiz par tām, kas ir draudzīgas 18 mēnešu līdz divu gadu veca mazuļa zobiņiem. Vēl par bērniem veselīgajām un neveselīgajām uzkodām lasi šajā rakstā, kur ieteikumus vecākiem sniedz uztura speciāliste Inga Širina.

Atceries, ka uzkodas ir svarīga bērna uztura sastāvdaļa. Labāk parūpēties par to, lai mazulim pietiekamā daudzumā būtu pieejamas garšīgas un veselīgas uzkodas, nevis mēģināt viņu maltīšu starplaikos nomierināt ar konfektēm, cepumiem vai šokolādi. Prātīgi rīkosies, ja jau laikus sagriezīsi gabaliņos vairākus svaigus augļus un dārzeņus un turēsi tos ledusskapī "kaujas gatavībā" līdz pirmajām bērna izsalkuma pazīmēm.
Foto: Shutterstock

Ja tu uztraucies par to, ka bērns ēd pārāk maz, pamēģini rakstīt uztura dienasgrāmatu, fiksējot visu, ko tavs mazulis apēd. Jā, šis ir tas vecums, kad bērns var kļūt untumains un īpaši izvēlīgs ēšanā. Daudziem bērniem ir ieradums "uzkost" – visas dienas garumā salasīt pa drusciņai ēdiena te šur, te tur. Ja saskaitīsi visas šīs uzkodas, var izrādīties, ka bērna uzturs tomēr ir pilnīgi pietiekams un sabalansēts.

Šī vecuma mazuļiem ir pieejams arvien daudzveidīgāks uzturs, tāpēc viņiem var ātri vien parādīties "kārais zobs". Tā kā bērni visbiežāk savus ēšanas ieradumus pārmanto no ģimenes locekļiem, tad, ja negribi, lai tavs bērns ēd pārlieku daudz saldumu, tev nāksies tos ierobežot arī pārējiem ģimenes locekļiem. Zobus bojā ne vien pārāk liels cukura daudzums uzturā, bet arī saldumu ēšanas biežums – katru reizi, apēdot kaut ko saldu, zobus sedzošajā slānī mītošās baktērijas aktivizējas un izstrādā skābes, kas kaitē zobu emaljai un var izraisīt caurumu rašanos. Līdz ar to zobiem mazāk kaitēs vesela paka saldumu, ko notiesā vienā paņēmienā, bet vairāk – nemitīga knakstīšanās gar našķiem visas dienas garumā.

Zobiem draudzīgas uzkodas

Foto: Shutterstock

Labās uzkodas

Straujai enerģijas iegūšanai:

  • Bļodiņa kukurūzas pārslu;
  • Svaigu vai žāvētu augļu gabaliņi;
  • Jogurts ar medu.

Lēnai enerģijas iegūšanai:

  • Svaigi dārzeņi ar dažādām mērcēm;
  • Sviestmaize ar šķiņķi, tunci vai sieru;
  • Krāsnī ar mizu cepts, pildīts kartupelis;
  • Grauzdēta maize ar ceptām pupiņām;
  • Salāti ar cieti vārītu olu;
  • Auzu pārslu cepumi ar sieru;
  • Svaigi piena un augļu kokteiļi.

Iegaumē!

Jo ēdiens lipīgāks, jo vairāk tas var kaitēt zobiem. Pat šķietami veselīgi produkti, piemēram, rozīnes vai sauso pārslu un žāvētu augļu batoniņi, var bojāt zobus, ja tos maltīšu starplaikos ēd pārāk bieži.

Labas uzkodas ir banāni, āboli, bumbieri, mandarīni un vīnogas. Tie satur cukurus, kas organismā izdalās lēni un tādējādi apgādā bērnu gan ar enerģiju, gan vitamīniem.

Avots: Anabella Karmela "Zīdaiņa un mazuļa uzturs" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!