Foto: Shutterstock
Vienam bērnam zobu nākšana norit viegli, citam daudz grūtāk – ar temperatūru, caureju, nepārtrauktu īdēšanu, kas, protams, vecākiem un viņu nervu sistēmai rada kreņķus. Bieži mēdz būt arī tā, ka zobu nākšana noris laikā, kad sākusies piebarošana, un bērnam līdz ar to var tikt ietekmēta ēstgriba.

Dažus praksē pārbaudītus paņēmienus, kā bērnam pārciest zobu nākšanas laiku, piedāvā daudzbērnu tētis Neils Sinklērs savā grāmatā "Komandiertētis".

  • Ar saldētavā atdzesētām barošanas karotītēm parīvē mazuļa smaganas.
  • Sarūpē mazulim košļājamo gredzenu, kas paredzēts zobu nākšanas diskomforta atvieglošanai. Izvēlies gredzenu no cietas plastmasas vai silikona, nevis ar ūdeni pildītu, jo no tā var iztecēt šķidrums un to nedrīkst sterilizēt. Pirms to dod mazulim, vari šo gredzenu ievietot ledusskapī.
  • Atvēsini saldētavā flaneļa drāniņas. Bērnam, kuram nāk zobiņi, tās noderēs košļāšanai starp ēdienreizēm. Šādas lupatiņas ir mīkstākas par košļājamiem gredzeniem, tās ir vieglāk noturēt rokā, turklāt, ja ar šādu lupatiņu mazulis sev netīšām iesitīs pa seju, tas nebūs sāpīgi.
  • Pasniedz atdzesētu ēdienu.
  • Nopērc barošanas sietiņu – tas līdzinās knupītim, kuram uzgaļa vietā ir "sietiņš". Tajā tu vari ielikt augļus vai dārzeņus, lai bērns var košļāt, neriskējot aizrīties. Nedod mazulim košļāt cietas konsistences ēdienu, ja vien tas nav ievietots šāda veida sietiņā.

Ja bērns izrāda diskomforta pazīmes, kuras neizdodas remdēt ar iepriekš minētajiem paņēmieniem, konsultējies ar ārstu par bērniem piemērotu pretsāpju medikamentu lietošanu.

Portāla "Cālis" rakstu krājumos var atrast vairākus rakstus par zobiņu šķilšanos un to, kā bērnam palīdzēt sāpju gadījumā. Piemēram, farmaceite Gita Medne sniedz padomus par līdzekļiem, ko šim gadījumam glabāt mājas aptieciņā. Kad smaganas kļūst ļoti sāpīgas, speciāliste iesaka mājās glabāt atvēsinošos un anestezējošos gelus. Ar šiem geliem var 2-3 reizes dienā ierīvēt mazuļa smaganas. Aptiekās pieejami arī uzpirkstenīši jeb "ezīši", kurus, uzvelkot uz pirksta, var izmantot, lai pamasētu mazuļa smaganas.
Foto: Shutterstock

Ja zobiņu šķilšanās mazulim ir īpaši sāpīga, paaugstinās temperatūra un mazais neļauj vecākiem smaganas aizskart, farmaceite rekomendē izmantot supozitorijus jeb svecītes, kas palīdzēs mazināt iekaisumu un pazeminās temperatūru. Tomēr gadījumos, kad ķermeņa temperatūra kāpj virs 38 grādiem pēc Celsija, farmaceite rekomendē vērsties pie ārsta, jo pastāv iespēja, ka šis nav zobu augšanas izraisīts simptoms. Zobu šķilšanās laikā bērna imunitāte pavājinās, tāpēc arī paaugstināta temperatūra, iesnas un klepus šajā periodā ir ļoti bieža parādība.

Zobu augšanas laikā īpaši būtiski arī pievērst uzmanību bērna mutes dobuma higiēnai. Ja apsārtums un pietūkums redzams plašākā smaganas apvidū, ne tikai augošā zoba vietā, iespējams, mutes dobumā radies katarālais stomatīts. Šāds iekaisums attīstās, ja mutes dobums netiek pietiekami rūpīgi tīrīts.

Pavisam vienkārši mutes dobumu var tīrīt ar kumelīšu tēju, to uzliekot uz marles tampona un uzklājot uz mazuļa smaganām. Katarālais stomatīts izpaužas arī kā apsārtusi gļotāda, pastiprināta siekalu izdalīšanās un aplikta mēle. Tāpat var būt arī mīksts vēders, pastiprinātas slāpes un temperatūra. Ja mazulim ir mīksts vēders, farmaceite rekomendē izmantot pilienus vai pulverus, kas palīdzēs normalizēt vēdera izeju. Savukārt probiotiķi palīdzēs atjaunot dabisko mikrofloru.

Tā kā zobu augšanas laikā bērnam pastiprināti izdalās siekalas, dodoties ārpus mājas, īpaši vējainā un aukstā laikā jāpievērš uzmanība mazuļa sejas ādai (galvenokārt ādai ap muti), vēlams lietot aizsargkrēmu.

Šeit un šeit atradīsi diskusijas par šo tematu "Cālis" forumā. Par mazuļa pirmajiem zobiņiem – kādā vecumā tie var parādīties, kā tos kopt un vai vispār tas jādara, lasi te.

Materiāla tapšanā izmantota Neila Sinklēra grāmata "Komandiertētis: pamatapmācība" (izd. "Zvaigzne ABC") un portāla "Cālis" arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!