Foto: Shutterstock
Montessori pedagoģija jau vairākus gadus plaši pazīstama arī Latvijā. Šoreiz aplūkosim vienu interesantu aspektu, ko, audzinot savus bērnus, pielietojusi un praksē pārbaudījusi kāda mamma no Ukrainas. Aleksandra Kučere ir blogere, žurnāliste, divu meitu mamma, kura tieši pēc bērnu dzimšanas pievērsās dažādu netradicionālāku pedagoģijas metožu apgūšanai, lai veicinātu bērnu veiksmīgāku attīstību. Aleksandra kopā ar vīru Konstantīnu arī izveidojuši nelielu uzņēmumu, kas ražo ekoloģiskas rotaļlietas no finiera un koka.

Melnbalti attēli jaundzimušā redzeslokā

Aleksandra pēc pirmās meitas piedzimšanas pētījusi un par labu atzinusi metodi – jaundzimušā apkārtnē izvietot dažādus melnbaltus attēlus. Sākumā – vienkāršākus, bet, bērnam pieaugot, jau nedaudz sarežģītākus. Pēc tam šo metodi sākušas izmantot arī viņas draudzenes.

Kāpēc tieši melnbaltus zīmējumus? Kā saka Aleksandra, viss ir vienkārši. Droši vien, ka daudzi būs dzirdējuši, ka sākotnēji jaundzimušajiem ir vāji attīstīta redze. Pirmajās dzīves dienās bērna actiņas kustās haotiski. Pēc 20 dienām mazulis jau neilgu laiku spēj skatienu noturēt pie kāda priekšmeta. Pakāpeniski bērna skatiens attīstās un mazulis spēj saredzēt arvien tālāk un skaidrāk.

Foto: Shutterstock

Un vēl – jaundzimušie nespēj atšķirt krāsas. Tas ir saistīts ar to, ka cilvēka acs tīklenē atrodas speciālas šūnas (nūjiņas un konusi). Pateicoties šo nūjiņu, protams, vienkāršoti izsakoties, palīdzībai mēs spējam kontrastus starp melnu un baltu attēlu, savukārt konusiņi ļauj atšķirt krāsas. Un, lūk, jaundzimušajam pirmajā pusotrā dzīves mēnesī ir vairāk nūjiņu, bet konusiņi attīstās nedaudz vēlākā vecumā.

Lai palīdzētu bērnam iemācīties koncentrēt uzmanību, viņam saredzamā attālumā jāizkārto melnbalti attēli. Jaunu attēlu ieviešanas princips – no vienkāršākiem uz sarežģītākiem. Sākumā tās var būt pašas vienkāršākās līnijas, ģeometriskas figūras, pēc tam dzīvnieku silueti un ornamenti. Tuvojoties mazuļa otrajam dzīves mēnesim, tie jau var būt košu krāsu attēli, pēc tam jau daudz sarežģītāki zīmējumi.

Aleksandra attēlus iesaka mainīt ne biežāk kā reizi nedēļā.

Kā izmantot melnbaltos zīmējumus?

Turi attēlu rokās un vienkārši kādu laiku paturi to mazuļa redzeslokā, vienlaikus ar viņu sarunājoties, lai viņš dzirdētu tavu balsi. Attālumam no mazuļa līdz attēlam jābūt ne vairāk kā 30 centimetriem. Tāpat attēlus vari pielikt pie sienas, netālu no mazuļa gultiņas vai arī jebkurā citā vietā, kur mazulis biežāk atrodas, bet arī jāievēro tieši tas pats attāluma princips.

Attēlus vēlams rādīt horizontālā stāvoklī. Vari attēlu ielikt rāmītī un nolikt netālu no vietas, kur baro mazuli. Kad mazais ēdīs, viņš varēs uzmanīgi aplūkot zīmējumu.

Foto: Shutterstock

Aleksandra uzsver, ka šādu attēlu rādīšana mazulim ļauj ātrāk iemācīties atšķirt to, ko viņš redz, un uzmanīgāk vērot mammas seju.

Lai atvieglotu citu mammu ikdienas soli, Aleksandra izveidojusi un savā blogā piedāvā melnbalto attēlu kolekciju, ko vari izprintēt. Tas atrodams šeit - Grow-clever.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!