Foto: Shutterstock
Visbiežāk savus atpūtas brīžus pavadām kopā ar bērniem, taču dažkārt arī vecākiem vajag ieturēt pauzi un veltīt laiku sev. Portālā "Scarymommy" Dženija Kona Pētersone atklāj, cik brīdis bez bērniem ir svarīgs un nepieciešams ne tikai vecākiem, bet arī viņu atvasēm.

Ģimenes atvaļinājumi bieži vien izraisa vairāk stresa nekā atpūtas. Viss tavs brīvais laiks paiet, uzmanot katru bērna soli. Šādos atvaļinājumos tu vari laiski pagulēt pludmalē, ķerot sauli un malkojot atsvaidzinošus kokteiļus ārkārtīgi reti vai pat nekad.

Sociālie portāli šķiet ir pilni ar māmiņām, kuras ne uz mirki nav atstājušas savus mazos eņģelīšus vienus. Bieži vien sarunās ar citām mātēm, viņas lepni paziņo, ka nav bijušas prom no bērna pat vienu nakti. Taču kādā brīdī viņas izdegs. Tāpat, kā, lai labi darītu savu darbu, mums ir nepieciešamas brīvdienas, arī lai pilnvērtīgi pildītu savu mātes lomu, tev ir jāvelta laiks tikai sev. Došanās atvaļinājumā bez bērna ir viens no lieliskiem veidiem, kā atvilkt elpu un ieraudzīt, ka patiesībā tava pasaule negriežas tikai ap viņu. Tu esi sieviete ar savām vajadzībām, hobijiem un interesēm. Tāpēc dodies kaut kur, lai atvilktu elpu un ar jauniem spēkiem pildītu savu dzīves uzdevumu – būt par māti.

Dženija Kona Pētersone portālam "Scarymommy" stāsta, ka atvaļinājums bez bērniem ir pārsteidzoša un brīnišķīga pieredze, kas nepadara viņu par sliktu māti. "Es domāju, ka došanās atvaļinājumā bez bērniem mani nepadara par sliktu māti, tieši otrādi – tas mani padara par sievieti, kura zina, kas viņai vajadzīgs. Un pāris dienas bez kāda, kurš stāv blakus, kamēr es čurāju, ir tieši tas, ko vēlos," viņa atzīst.

Pirmā reize, kad viņa kopā ar savu vīru devās pelnītā atpūtā, bija laikā, kad viņas dēls bija vien sešu mēnešus vecs. Mazais tika atstāts pie vecvecākiem, lai vecāki ar mierīgu sirdsapziņu izbaudīt savu brīvo dienu. Dženija atzīstas, ka brīdī, kad mazo vajadzēja atstāt vecvecāku rokās, viņai bija nedaudz satraucošs: "Vai es biju noraizējusies? Jā, protams! Bet ne par to, kā ies mūsu dēlam, bet gan – kā vecvecāki tiks ar to galā. Ir pagājis kāds laiks, kopš viņi uzņēmušies atbildību par zīdaini. Par spīti tam es pilnībā viņiem uzticējos un zināju, ka mūsu dēlam viss būs kārtībā."

Dženija stāsta, ka brīdī, kad vecāki pameta telpu, mazais esot nedaudz raudājis, taču nākamajā dienā priecīgs bija gan mazulis, gan vecāki. Kamēr dēls lieliski pavadīja laiku ar vecvecākiem, viņa kopā ar savu vīru izbaudīja divvientulību, dzerot vīnu un ēdot vakariņas. "Mēs netipiski vēlu ēdām vakariņas un mierīgā gaisotnē dzērām vīnu. Nevienam nebija pēkšņi jānoliek vīna glāze un jāskrien mainīt autiņbiksītes vai jāpārtrauc sava maltīte, jo arī mazais ir jāpabaro. Un nākamajā rītā, kad dēls vēl bija pie vecākiem, mēs visu dienu vārtījāmies pa gultu," stāsta Dženija.

Kopš šīs dienas Dženija kopā ar savu vīru ir devusies pelnītā atpūta ne tikai uz vienu dienu, bet pat vairākām nedēļām. Taču, esot prom ilgāku laiku, viņa ilgojas pēc sava dēla: "Katru reizi es ilgojos pēc sava mazā puikas, it īpaši brīžos, kad redzu citus bērnus viņu vecumā vai pamanu lietas, kas viņam patīk. Par spīti tam, es nekad nejūtu vainas apziņu." Dženija apstiprina, ka pēc šādām brīvdienām vienmēr atgriežas mājās ar jauniem spēkiem un vēlmi būt labākajai mammai pasaulē.

Šīs brīvdienas, kuras tu vari pavadīt bez sava lolojuma, ir labas ne tikai vecākiem, bet arī bērniem. Arī viņiem šķiet interesanti pavadīt dienu neierastā vidē, kur viņus lutina kāds cits, izņemot mammu un tēti. Tā ir sava veida brīvdiena arī bērniem.

Ir jāatceras, ka jūs modelējat bērna uzskatu un redzēju par attiecībām, un veselīgu attiecību priekšnosacījums ir kvalitatīvi pavadīts laiks. Veltot laiku viens otram, jūs bērnam iemācāt to, ka ir svarīgi ne tikai mīlēt savu ģimeni, bet arī pašiem sevi.

Portāls "Cālis" iedrošina – atstājiet savus bērnus mājās un dodieties pelnītā atpūtā. Nav svarīgi, vai izdomājat aizceļot uz kādu tālāku vietu ārpus Latvijas, vai vienkārši aiziet vakariņās. Jebkura atkāpe no ikdienišķā palīdzēs atgūt spēkus un vēlmi būt labākajai mammai saviem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!