Foto: Shutterstock
Bērnu dabā ir ik pa laikam sarīkot monoizrādi pilnā skaļumā, iesaistot tādus pastiprinošus specefektus kā kliegšana, raudāšana, nesaprotama bubināšana, roku mētāšana u.c. Niķu iemesli var būt gan pamatoti, piemēram, izsalkums, nogurums, vai arī ar slēptu nolūku – lai dabūtu to kārumu un lietu, kuru ļoti gribas.

Šoreiz no portāla "Cālis" arhīva lādes esam izcēluši gan vecāku pieredzes stāstus, gan arī speciālistu padomus, kā rīkoties problēmsituācijās, kad niķošanās kļuvusi teju vai jau par nelāgu paradumu.

Histērijas lēkmes, kad ir vēlme visai pasaulei izbļaut par netaisnību, bērniem var uznākt ļoti dažādos brīžos – ēdienreižu laikā, veikala apmeklējuma reizē, spēlējoties smilškastē, stāvot veikalā vai esot ciemos. Tāpat čīkstēšana un pīkstēšana reizēm novērojama, kad vecāki cenšas bērnu nolikt pie miera, jo ne vienmēr miega pele jau mazo apciemojusi. Ābeci bērnu likšanai gulēt bez jampadrača un raudāšanas atradīsi šajā rakstā.

Paņēmieni, kā cīnīties ar niķošanos, ir ļoti dažādi – cik vecāku, tik viedokļu. "Cāļa" forumā mammas dalījušās pieredzē, ka bieži vien palīdz uzmanības novēršana ar kādu citu lietu vai norisi, kārtīga samīļošana (brīdī, kad histērija ir tikai sākuma stadijā), taču ir vecāki, kas ļauj bērnam arī izbļaustīties un izraudāties no sirds, arī izvārtīties pa zemi, līdz kamēr bērns pats nomierinās. Starp citu, bērna niķi un stiķi nav vērtējami tikai negatīvi – kādas ir to pozitīvās iezīmes, lasi te.

Turpinājumā lasi dažādus vecāku ieteikumus, situāciju skaidrojumus un profesionāļu padomus, kā vajadzētu reaģēt uz bērnu emociju lēkmēm, kas bieži vien tiek izmantotas kā līdzeklis mērķu sasniegšanai.

Krišana zemē, spiegšana un citi bērnu niķi veikalā – mammu pieredze

Foto: Shutterstock

Kurš gan nebūs pats piedzīvojis vai redzējis, kā vecāki veikalā aiz kauna nezina, kur slēpties, kad mazais kārtējo reizi uzrīkojis skandāliņu – nesaņemot kāroto, nogāžas zemē, spiedz, kliedz, nekust no vietas. Portāla "Cālis.lv" forumā mammas dalās savos bēdu stāstos un pieredzē, kā mēģinājušas tikt galā ar situāciju. Lūk, vecāki dalās pieredzē bērnu audzināšanā!

Lasīt vairāk

Paņēmieni bērna nomierināšanai, nesagaidot histērijas sarīkošanu

Foto: Shutterstock

Ja pieaudzis cilvēks spēj valdīt par savām dusmām, tad mazs bērns vēl neprot "nolaist tvaiku" tā, lai nekaitētu sev un apkārtējiem. Bieži vien mēs nezinām, kā pareizi nomierināt un atbalstīt bērnu, kurš tūliņ, tūliņ draud uzsprāgt no dusmām tūkstoš mazos gabaliņos.

Lasīt vairāk

10 iemesli, kāpēc vērts ļaut bērnam niķoties

Foto: Shutterstock

Kurai mammai vai tētim būtu paslīdējis garām tas, ka atvase var sākt niķoties? Ar vai bez iemesla, asaru izspiešana, vaidēšana, reizēm pat krišana gar zemi – tas un vēl daudz kas cits rakstāms zem tēmas "niķis". Taču izrādās, šī darbība nemaz nav tik slikta, noskaidrojuši "Parents" speciālisti.

Lasīt vairāk

Niķošanās lietas un mammu pieredze, kā niķus savaldīt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Laikam jau nebūs neviens vecāks, kurš nezinātu, ko nozīmē niķošanās. To var novērot bērna dažādos vecumposmos. Arī speciālistiem ir gana daudz ieteikumu, kā pareizāk būtu jārīkojas vecākiem. Šoreiz aplūkosim mammu pieredzi un atklātās viltības, kā niķus padarīt mazāk kaitīgus.

Lasīt vairāk

Kā panākt paklausību no bērna bez kliegšanas un skandāliem

Foto: Shutterstock

Vecāki bieži vien paceļ balsi, lai panāktu disciplīnu. Jo vairāk esam pakļauti stresam, nogurumam un spriedzei, jo biežāk kliedzam uz bērniem, cenšoties viņus saukt pie kārtības. Diemžēl, kliegšana ir iedarbība tikai uz laiku. Ilgtermiņa perspektīvā šis ir neracionāls audzināšanas veids, kas noved pie tā, ka bērns pārstāj uztvert mūsu vārdus un prasības, kuras mēs izsakām paaugstinātā tonī.

Lasīt vairāk

Piecas situācijas, kā bērns bezkaunīgi manipulē ar vecākiem

Foto: Shutterstock

Vai tev ir pazīstama manipulācija no bērna puses? Visspilgtākos piemērus varētu pastāstīt rotaļlietu veikalu pārdevēji. Tās ir gan skaļas histērijas, ko sarīko bērni, gan neticami apsolījumi vecākiem, kas līdz vēdersāpēm var sasmīdināt apkārtējos. Un tas viss tikai tādēļ, lai izprasītu kāroto.

Lasīt vairāk

Mammas bezspēcība dēlēna niķu priekšā; speciālista padomi ieteicamai rīcībai

Foto: Shutterstock

Katrs bērna vecums ir interesants dažādās nozīmēs – gan pozitīvās, gan arī negatīvās, kad "buciņš parāda arvien lielākus radziņus". Gan jau nav tādas ģimenes, kurā bērns nekad mūžā nebūtu niķojies, bet ja tas notiek salīdzinoši regulāri, jāsāk domāt, kā pareizāk reaģēt uz šādām uzvedības izpausmēm. Saņēmām "Cālis" lasītājas lūgumu pēc padoma, jo mamma sajutusies bezspēcīga, īsti nezinot, kā rīkoties, ja dēlēns niķojas, mēdās un "izpaužas kā nu var".

Lasīt vairāk

Mazas mācības lielajai dzīvei: Kā tikt galā ar bērna histēriju

Foto: PantherMedia/Scanpix

No medicīniskā viedokļa histērija ir specifiska neirozes forma, bet ikdienā vecāki saasinātu bērnu niķu lēkmi par kaut ko, ko bērns ir gribējis un nedabūjis, tāpēc kliedz un trako, nosauc par histēriju. Biežāk šāda uzvedība vērojama bērniem līdz divu gadu vecumam, bet ne tikai. Tas ir pavisam normāli, jo mazulis mācās izrādīt ne tikai prieku un sajūsmu, bet arī dusmas un vilšanās.

Lasīt vairāk

Skolā ideāls bērns, mājās – histēriķis: psiholoģes ieteikumi

Foto: Shutterstock

Visai bieži starp vecākiem var dzirdēt sarunas par to, ka bērns dārziņā vai skolā ir gluži paraugbērns, bet mājās itin kā būtu iemainīts pret kādu citu – ar nepieņemamu uzvedību un visām no tās izrietošajām sekām. Portāls "Cālis" saņēma kādas mammas vēstuli, kurā aprakstīta identiska situācija – skolā sūdzību nav, mājās – vienas histērijas uz līdzenas vietas.

Lasīt vairāk

Bērns raud un mammai no dusmām 'mati stāvus'. Pieredzes stāstiņi

Foto: Shutterstock

Neviens bērns nav izaudzis bez raudāšanas. Cits ir mierīgāks, cits mazāk mierīgs, bet raudāšana piedien visiem mazuļiem. Arī mammas ir dažādas. Dažai bērna raudāšana "pa nerviem nesit", cita knapi valdās, lai nenodarītu mazajam pāri.

Lasīt vairāk

Mazais čīkstulis! Kāpēc vecākiem nav jākļūst par sava bērna kalpiem

Foto: Shutterstock

Laikam būs maz vecāku, kuri iztikuši bez bērnu kaprīžu periodiem. Citiem šis laiks pienāk agrāk, citiem vēlāk un tomēr – bez tā, šķiet, neiztiek nevienā ģimenē. Šoreiz palūkosim, kas notiek ar mazuli vecumā starp gadu un diviem gadiem. Lai gan kā piemēru parādīsim vienu gadījumu, kuru komentēs sociālā pedagoģe, tomēr to var attiecināt uz daudzām jo daudzām ģimenēm, kad mazais čīkstētājs vecākus draud novest pilnīgā spēku izsīkumā.

Lasīt vairāk

Pieci iemesli, kāpēc bērna niķošanās vērtējama arī pozitīvi

Foto: Shutterstock

Bērni nebūtu bērni, ja ik pa laikam viņus nepārņemtu neaptverama vēlme čīkstēšanas, pīkstēšanas un niķošanās veidā pasūdzēties par to, kas viņus uztrauc. Parasti vecākiem šāda rīcības sagādā diez gan lielas galvassāpes, taču, iespējams, uz šīm darbībām ir vērts paskatīties no citas, pozitīvās puses.

Lasīt vairāk

Bērnam histērijas lēkmes: pieredze un ieteikumi pareizākai rīcībai

Foto: Shutterstock

Lai gan biežāk histērijas lēkmes mēdz uznākt mazuļiem un bērnudārza vecuma bērniem, taču ir gadījumi, kad tādas sarīko arī skolēni. Šāda trakošana, protams, nepatīk nedz vecākiem, nedz apkārtējiem, ja tā notiek sabiedriskā vietā.

Lasīt vairāk

Čīkst un pīkst – noderīgi padomi nepamatotas bērna niķošanās novēršanai

Foto: Shutterstock

Tie nebūtu bērni, ja reizi pa reizei neuznāktu lielais čīkstēšanas vilnis, kad gribas visai pasaulei pasūdzēties, ka kaut kas neiet pie sirds. Reizēm šāds nelāgs niķis var pārtapt ikdienišķā pieradumā – lai no tā izvairītos, jāņem groži savās rokās un jācenšas situāciju uzlabot.

Lasīt vairāk

Ciemos ar mazuli: četri noteikumi, kas palīdzēs izvairīties no nepatikšanām

Foto: Shutterstock

Ja tu plāno doties ciemos kopā ar bērnu, protams, ka tu vēlies arī patīkami pavadīt laiku. Bet mazulim uz šo visu ir pavisam cits skatījums. Ko darīt, lai mammai un tētim būtu mierīgi un bērniem komfortabli?

Lasīt vairāk

Nekliedz uz bērniem, lai izpatiktu svešiniekiem: daudzbērnu tēvs par dusmu lēkmēm publiskā vietā

Foto: Shutterstock

Dusmu lēkme – stiprs un nekontrolējams bērna dusmu un vilšanās izvirdums. Tā izpaužas fiziski – roku vicināšana un kāju dauzīšana, vārtīšanās pa zemi, galvas sišana, kaušanās – un ir ļoti, ļoti skaļa. Šādas lēkmes bērnu pavada aptuveni no pusotra gada vecuma līdz vismaz četriem gadiem. Bērnam augot lielākam un iemācoties izpaust savas vēlmes ar valodas palīdzību, dusmu lēkmes kļūst retākas un ir mazāk eksplozīvas, šādus novērojumus veicis trīs bērnu tēvs Neils Sinklrērs, kurš savu pieredzi un padomus bērnu audzināšanā sniedz grāmatā "Komandiertētis".

Lasīt vairāk

Mamma netiek galā ar trīsgadnieka niķiem un histērijām pirms miega

Foto: Shutterstock

Trīs gadu vecums ir posms, kad, pēc speciālistu teiktā, mēdz būt krīze. Tā saistīta ar straujo bērna attīstību, taču bieži vien vecāki nespēj tikt galā ar šim vecumposmam atbilstošo krīzi jeb uzvedības izmaiņām. Pēc padoma, kā tikt galā ar trīs gadus vecā dēla niķiem un histērijām, kas galvenokārt parādās laikā, kad jāiet pagulēt, taujā kāda mamma. Atbildi sniedz psiholoģe Aiga Ukstiņa.

Lasīt vairāk

Efektīvi veidi, kā tikt galā ar bērna histērijām

Ar drebošu sirdi gaidi nākamo bērna histēriju un neieredzi tos brīžus, kad tavs mazais atkal taisa kaprīzes un niķojas? Bērni ir eņģelīši, taču tad, kad viņiem zūd kontrole, nemaz vairs tā neliekas, vai ne? Ļoti bieži notiek tā, ka šādos brīžos kontroli pār sevi zaudē arī vecāki, tomēr tā tam nevajadzētu būt, jo ir taču pat teiciens, ka "ļaunu ar ļaunumu neuzvarēsi".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!