Foto: Shutterstock

Līgo un Jāņi daudziem ir gada mīļākie svētki, to burvība aizrauj gan lielus, gan mazus svinētājus. Svētki ir jāsvin, jāļaujas visam – dančiem, ēšanai un, jā, arī saldā miestiņa – alus baudīšanai, bet, pirmkārt, viss jādara ar mēru, otrkārt, bērniem un grūtniecēm tomēr daža laba svētku tradīcija jālaiž garām, meklējot alternatīvas.

Sabiedrībā gadiem ilgi pastāv neviennozīmīgs viedoklis, vai grūtniece patiešām nevar iemalkot kādu glāzi alus vai vīna, ja organisms to ļoti pieprasa. Nē, nevar gan, mediķiem ir strikts viedoklis par alkohola lietošanu grūtniecības laikā! Kāpēc tas tā, uzzini mūsu rakstos, kur atradīsi skaidrojumu par to, ka "nē" teikšana grādīgajiem gaidību laikā nav tikai kāda dakteru iegriba vai izdomājums, bet gan nopietns drauds mazuļa veselībai.

Tieši tas pats attiecas uz bērniem, jo nereti vecāki pieļauj, ka mazajam tiek iedots nogaršot alus, nu kaut vai tikai putiņas. Kāpēc to nedrīkst darīt, skaidro atkarības speciālisti. Tāpat mūsu rakstos atradīsi padomus, kā atpazīt, ka tavs tīnis ir lietojis alkoholu vai viņam jau varbūt radušās pat atkarības problēmas.

Arī ar ēšanu svētkos jābūt uzmanīgiem. Svētku galds parasti ir bagātīgs, bet – vai grūtnieces un mazi bērni var našķoties ar pilnīgi visu, kas uz tā atrodams? Arī – nē. Iepazīsti tos produktus, no kuriem grūtniecēm vajadzētu izvairīties, un dažos gadījumos arī bērniem, īpaši ar jutīgākiem punčiem.

Foto: Shutterstock

Svētku vakarā nevar arī piemirst, ka mazi bērni ātrāk nogurst, ka viņi, ziņkāres vadīti, var noklīst, pazaudēties, iet pārbaudīt dīķīti, vai tur nemīt vardes. Bet visas šīs darbības var būt bīstamas. Kāpēc un kā neļaut notikt nelaimei, arī to atradīsi mūsu rakstu krājumos.

Un, protams, protams, Jāņi tiek uzskatīti par auglības laiku. Varbūt īstais laiks meklēt papardes ziedu? Gan par auglību, gan kontracepciju – jādomā par abām lietām, atkarībā no tā, kādas ir domas un gatavība, ka ģimenē ienāk mazulis.

Ja svētku laikā saslimst bērns: ārste stāsta par palīdzību mājas apstākļos

Priekšā ir garas brīvdienas, kuras daudzas ģimenes kopā ar bērniem, pavadīs aktīvi atpūšoties svaigā gaisā. Bērnu slimnīcas ārsti aicina vecākus nezaudēt modrību un neaizmirst par bērnu drošību. Vieglāku veselību problēmu gadījumos vecāki par bērniem var parūpēties arī pašu spēkiem. Ja ārstēšana nesokas vai tiek pamanītas pazīmes, kas liecina par nopietnām veselības problēmām, steidzami jāmeklē ārstu palīdzība.

Lasīt vairāk

Kāpēc bērna dzīvē svētku svinēšanai ir liela nozīme

Ziemassvētki nule kā pavadīti, bet priekšā Jaunā gada sagaidīšana. Ir vecāki, kuri šos svētkus vēlas pavadīt bez atvasēm, tos atstājot, piemēram, vecvecāku aprūpē. Protams, arī vecākiem ir tiesības atpūsties no nogurdinošās ikdienas, tomēr svētku svinēšana īpaši nozīmīga ir tieši bērniem. Kādēļ? Par to informatīvajā materiālā "Vēstules vecākiem" stāsta Labklājības ministrijas speciālisti.

Lasīt vairāk

Grūtnieces 'nē' un 'jā' Līgo vakara svinēšanai

Daudziem Līgo un Jāņi ir gada gaidītākie svētki – ar saviem rituāliem, maģiju, kopābūšanu, un – nenoliedzami, arī svētku galda klāšanu un mielošanos pie tā. Lai gan grūtniecība nav slimība, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore, tomēr sievietei bērniņa gaidīšanas laikā ir jāievēro nedaudz citādāks dzīvesveids. Kā skaisti nolīgot un sagaidīt Jāņu rītu, lai svētki nekaitētu mazuļa un pašas grūtnieces veselībai, portālam "Cālis" padomus sniedz Sondore, kura uztura jautājumos konsultē topošās un jaunās mammas Rīgas Dzemdību namā.

Lasīt vairāk

Dejošana, 'kailā' pelde un trīs citi mīti par auglības veselības uzlabošanu Jāņos

Vasaras saulgrieži jeb Jāņi latviešiem ir īpašs laiks, kad labākas nākotnes vārdā ieteicams veikt maģiskas darbības. Saskaņā ar senču ticējumiem Jāņu svinēšana cieši saistīta ar Saules un auglības kultu, tāpēc teju visas Līgo vakara un Jāņu izdarības un rituāli ir orientēti uz auglības vairošanu, sasaistot dabas un cilvēka auglību kā veselīgas un labklājīgas dzīvesziņas pamatu, kas cilvēkam nepieciešams dzimtas turpināšanai.

Lasīt vairāk

Dabīgi līdzekļi odu atgaiņāšanai un niezes likvidēšanai bērniem

Tuvojoties Līgo naktij, daudziem vecākiem prāts nemierīgs – kā mazuļus pasargāt no iespējamiem odu uzbrukumiem. Lielāku bērnu vecākiem jau varbūt ir bijusi pieredze, kā bērna organisms reaģē uz odu kodumiem. Citiem nekas, apsārtumiņš, bet citiem bieži vien no odu kodumiem parādās alerģija. Kā atvairīt nepatīkamos asinssūcējus, kā mazināt niezi pēc to kodumiem un ko darīt, ja bērnam parādījusies tūska, par to šajā rakstā. Padomus sniedz gan pediatrs, gan pieredzē dalās "Cālis" foruma lasītāji.

Lasīt vairāk

Alus putiņas bērnam - var vai nevar dot nogaršot?

Līgo svētki un Jāņi lielai daļai cilvēku asociējas ar tradicionāliem šo svētku ēdieniem un dzērieniem, tostarp alus dzeršanu. Parasti svētki tiek svinēti brīvā dabā, pie ugunskuriem un visas nakts garumā, kad vismaz reizi gadā gulēt ļauts nedoties savlaicīgi arī bērniem – gan lielākiem, gan mazākiem. "Pa kluso" vai ar vecāku roku dots alus kauss bērnam, putiņu nodzeršana no tēta kausa – situācijas mēdz būt dažādas, bet - vai pieļaujamas? Skaidro atkarību speciālisti.

Lasīt vairāk

Ziedu gulta – viena no septiņām burvībām, kas Jāņos palīdzēs vairot mīlestību un auglību

Ziedu gulta, ziedu pirts, tautasdziesmu skandēšana – tās ir trīs no septiņām burvībām, kas jāpiedzīvo Jāņu naktī. Zāļu sieva un stāstniece Līga Reitere atklāj septiņas maģiskas lietas, kas ikvienam palīdzēs vairot skaistumu, mīlestību un auglību. Lai ļautos šīm burvestībām, nav nepieciešams tērēt finanšu līdzekļus, nepieciešama vien paša vēlēšanās to baudīt un saņemt.

Lasīt vairāk

Kā vienkāršā valodā bērnam pastāstīt par Līgo svētkiem

Līgo un Jāņus svin katra ģimene – ar savām tradīcijām un izpratni. Taču kāpēcīšu vecuma bērniem vecāki nereti nemaz nevar paskaidrot, kādēļ tieši šajās dienās jāpin vainagi, jākur ugunskurs un jāēd Jāņu siers. Par to, kā vienkāršā valodā pirmsskolas vecuma bērniem izskaidrot svētku nozīmi, stāsta folkloriste un pirmsskolas vecuma pedagoģe Zoja Heimrāte, kura nu jau trešo gadu būs arī Jāņamāte Līgo svētku svinībās Dzegužkalnā. Arī par to, kas ir meitu un puišu Jāņu zāles, kāpēc siera ritulis ir apaļš.

Lasīt vairāk

Eko grūtniecība jeb Dabiskums domās un apkārtējā vidē

Eko maize, eko autiņbksītes, eko šampūns, eko... Šos vārdu salikumus dzirdam katru dienu. Eko ir modes un stila lieta. Dažreiz varbūt pārspīlēta, bet, kas attiecas uz grūtniecības laiku, šādi pārspīlējumi nav vietā. Eko grūtniecība. Kā tas izpaužas? Šo eko "virzienu" aplūkojis portāls mamaexpert.ru

Lasīt vairāk

Septiņi produkti, no kuru lietošanas grūtniecēm ieteicams izvairīties

Pareizs uzturs grūtniecības laikā ir labas veselības garants topošajai mammai un mazulim. Par to domā daudzas sievietes, uzskatot, ka iespējami vairāk uzturā jālieto dārzeņi, augļi, pākšaugi un zivis, jo tie taču ir minerālvielām un vitamīniem bagāti. Tomēr arī ar šiem šķietami veselīgajiem produktiem arī jābūt uzmanīgām.

Lasīt vairāk

Cik kaitīga vai nekaitīga ir grūtnieces mielošanās ar siļķīti, žāvējumiem vai čipsiem

Sāls ir nepieciešams cilvēka organismam, tomēr diemžēl ikdienā to lietojam stipri par daudz. Grūtniecēm jāuzmanās no pārlieku liela sāls daudzuma tāpat kā visiem citiem. Tomēr varētu uzskatīt, ka sieviete gaidību laikā ir "īpaša riska grupa", jo nereti šajā periodā viņa vēlas sevi palutināt vairāk, mielojoties ar kādu siļķes gabaliņu, žāvējumu, marinētu gurķi vai čipšiem.

Lasīt vairāk

Bīstams objekts vasarā – grils. Pareizā rīcība, ja bērnam radies apdegums

Tiklīdz parādās pirmie saules stari, ja vien tas iespējams, daudzi cilvēki labprāt ļaujas piknikošanai vai pat ikdienas maltīšu gatavošanai ārā, lauku virtuvē, uz grila vai citā ierīcē. Viss tas ir labi, ja vien pieaugušie vienmēr parūpētos par bērnu drošību. Arī pavisam nesen plašsaziņas līdzekļos tika ziņots, ka, pēc apliešanās ar degšķidrumu un pietuvojoties ugunij, traumas guvis mazs bērns.

Lasīt vairāk

Runājot par alkoholu: kā noteikt, vai bērns ir dzēris

Vai mans bērns ir dzēris? Šis jautājums ir satraukuma pilns, ja domājam par savu bērnu pusaudžu vecumā, kurš sāk pavadīt vairāk laika kopā ar vienaudžiem, dodas uz ballītēm un dažādiem pasākumiem un pat ceļo ārpus valsts. Domājot par risku, jāņem vērā pašu vecāku alkohola lietošanas paradumi. Ja jaunietis ģimenē no vecāku puses ir pieredzējis jebkura priecīga vai skumja notikuma atzīmēšanu ar alkoholisku dzērienu lietošanu, tad pastāv risks, ka viņš varētu rīkoties līdzīgi.

Lasīt vairāk

Paškontrole vecākiem: Cik daudz alkohola ir par daudz?

Valsts svētku brīvdienās, kad saviesīgu pasākumu, brīvo brīžu un ģimenes vakariņu ir vairāk kā parasti, ir īpaši svarīgi pārliecināties, lai alkohola lietošana nekļūtu par primāru svētku sastāvdaļu un iemeslu. Cilvēku uztvere par to, kas ir "daudz" vai "maz" ir atšķirīga, tomēr ir iespējams izmērīt, kad alkohols kļūst par risku cilvēka veselībai, rīcībai un lēmumiem.

Lasīt vairāk

Veselīgākās un kaitīgākās uzkodas bērniem

Rūpējoties par mazuļa uzturu pirmajās dzīves 1000 dienās, māmiņa saskaras ar daudziem izaicinājumiem. Veselīgs uzturs bērnam ir svarīgs ne tikai tad, kad viņš jau ir piedzimis, bet arī esot mammas vēderā.

Lasīt vairāk

Būtiski ieteikumi, lai atpūta pie ūdens nebeigtos traģiski

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina svarīgākās drošības prasības, kas jāņem vērā, lai atpūta pie ūdenstilpnes nebeigtos ar traģēdiju.

Lasīt vairāk

Laižam peldēties! Bērns pie ūdens bez pieaugušajiem

Upju un ezeru piekrastes šajās karstajās dienās čum un mudž no dažāda vecuma bērniem. Mazākajiem pakaļ staigā mammas, bet lielākie lec no laipas ūdenī vieni. Virs ūdens virsmas redzamo galviņu skaits nav saskaitāms. Ja kāds šajā burzmā arī pazustu, visdrīzāk, neviens to pat nepamanītu.

Lasīt vairāk

Mūžseni mīti par grūtniecības iestāšanos

Slidena tēma visos laikos – dažs tik ļoti baidās, lai neiestātos grūtniecība, kamēr cits par to vien sapņo. Šoreiz aplūkosim astoņus mītus, ko esam tik daudzas reizes jau apgāzuši, bet tie joprojām vēl eksistē, it īpaši jauniešu vidū. Patiesībā šie mīti un patiesība par tiem adresēti tieši jauniešu auditorijai, un intīmo lietu noslēpumus viņiem atklāj jaunā "Papardes zieds" izveidotā mājaslapa "Ziedam.lv".

Lasīt vairāk

Izplatītākie mīti par mazuļa ieņemšanu. Izlasi un netici tiem!

Mīti un aizspriedumi par to, kas traucē tikt pie mazuļa cirkulē gan tautas folklorā, gan interneta forumos, kur sievietes dalās pieredzē par to, kas viņām palīdzējis vai traucējis ieņemt bērniņu. Nav dūmu bez uguns un katram apgalvojumam ir savs pamatojums, bet vai tam ir izšķiroša nozīme? Izlasi un ņem vērā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!