Foto: Shutterstock

Dzemdības ir smags darbs, kam jāgatavojas laikus, tā uzskata vecmātes, bet nereti nākas dzirdēt gadījumus, kad sieviete dzemdību laikā nav spējusi atrast kopīgu valodu ar vecmāti, un tad bērniņa nākšanas pasaulē mirklis izgaismojas ne tik skaistās emocijās. Dzemdētāja vai viņas tuvinieki pārmet vecmātei, vecmāte, iespējams, pārmet sievietei, kura nav bijusi gatava šim atbildīgajam mirklim.

Stāstu ir daudz, arī portālā "Cālis" ir gana šādu dzemdības pieredzes aprakstu – gan pozitīvie, gan ne tik ļoti, bet šoreiz piedāvājam iepazīties ar praktizējošas dūlas apmācībā un zīdīšanas konsultantes Janas Biezās skatījumu par tēmu – līgumvecmātes un kāda no tām jēga. Jana veido blogu un labprāt ar savām pārdomām dalās arī ar "Cālis" lasītājiem (fotogrāfijām pie raksta ir tikai ilustratīvs raksturs – red.).

"Esmu dūla, un viens no maniem darba uzdevumiem ir atbalstīt sievieti dzemdībās. Dodos līdzi sievietei uz dzemdību nodaļu, kad dzemdības ir sākušās, atbalstu viņu emocionāli, praktiski, informatīvi un fiziski. Katrā šādā pieredzē, protams, ceļi krustojas arī ar vecmāti.

Šoreiz vairāk gribu vērst uzmanību tam, nevis ko es kā dūla daru, bet kāda jēga no līgumvecmātes. Kamdēļ man svarīgi to rakstīt? Jo pazīstu vairākas tiešām fantastiskas vecmātes, kuras savu darbu darīs tieši tikpat atbildīgi un iejūtīgi kā ar līgumu, tā arī bez tā. Ar šo vēlos izskaidrot, kas ir tas būtiskais, ko sniedz līgums ar vecmāti un kliedēt nepareizo priekšstatu, ka, slēdzot līgumu, tu nopērc labāku attieksmi un iejūtību, kuru citā gadījumā no šīs vecmātes nesaņemtu.

Tās vecmātes, kuras es pazīstu, un kuras slēdz līgumus, būs tieši tikpat mīļas, iejūtīgas, atbalstošas un profesionālas arī tad, ja vienkārši gadīsies viņas maiņā, bez noslēgta līguma. Otrs iemesls kamdēļ šo rakstu – nereti sieviete izsapņo burvīgu dzemdību plānu, dabisku ritējumu, bez medicīniskām manipulācijām utt., bet neparūpējas par to, lai visu izsapņoto saņemtu. Nepietiek tikai ar ideālā dzemdību plāna uzburšanu, apzinātu gatavošanos tam, bet jāparūpējas arī par atbalsta personām, ar kuru palīdzību iespējams izsapņoto realizēt.

  • Par to, cik svarīgi arī pašai sievietei būt gatavai dzemdībām un vecmātes profesijas prestižu, lasi šajā rakstā, kurā par to visu stāsta Rīgas Dezmdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

Kāpēc slēgt līgumu

Foto: Shutterstock

Topošā māmiņ, vai tu apmeklē frizieri? Lielākā daļa noteikti to dara! Vai katru reizi ej pie cita friziera un pēc principa – kurš būs šodien brīvs, pie tā ieskriešu nogriezt matus, nokrāsot vai iztaisnot cirtas?! Kāda no jums varbūt tā dara, bet tomēr lielākā daļa sieviešu frizieri rūpīgi izvēlas gan pēc savas personiskās pieredzes, gan smalki izjautājot draudzenes, gan noskaidrojot friziera darba stilu un profesionalitāti! Vai ne tā? Tad, vai būtu loģiski, ja sievietes dzīves lielāko notikumu – dzemdības, mēs uzticētu nejaušai sakritībai, nevis rūpīgi veiktai izvēlei? Hmmm… Par to der padomāt un it īpaši tādos gadījumos, ja vēlies piedzīvot savas dzemdības apzināti, gatavojoties tām un uztverot kā ļoti būtisku pagriezienu tavā dzīvē un brīnišķīgu sākumu bērniņa dzīvei!

Reiz kādai vecmātei jautāju: "Kā tev labāk patīk strādāt – ar līgumu vai bez?" Viņa uzreiz atbildēja: "Protams, ka ar līgumu! Varu vismaz pāris reizes šo sievieti satikt, vismaz mazliet viņu iepazīt, varam izrunāt, kā viņa grib dzemdēt, kas viņai svarīgs!" Un, lūk, šeit ir pirmā atbilde, kamdēļ līgums ar vecmāti var būt palīdzošs: jau pirms dzemdībām tu vari ar vecmāti tikties, redzēt un sajust viņu, iepazīties, izrunāt visu, kas tev svarīgs, vari izstāstīt savu pieredzi, bažas, bailes, vēlmes, gaidas – it visu, kas tev svarīgs, it visu, kas nejauši iešaujas prātā – ik viena saņemtā atbilde dos tev mieru.

Tu vari pārrunāt, ko īpaši nevēlies, ko īpaši vēlies (piemēram, vēlos, lai man ļauj izvēlēties dzemdību pozu, ja medicīniski tas ir iespējams). Ja dodies uz nodaļu, kad dzemdības jau ir sākušās, kad nāk kontrakcijas un grūti loģiski padomāt, var būt samērā sarežģīti šādā brīdī vecmātei izklāstīt savas vēlmes vai izrādīt savu gatavību dzemdēt tā, kā esi izsapņojusi. Vecmātei arī ir vieglāk strādāt ar sievieti, kuru viņa kaut mazliet pazīst.

Kāds sakars dzemdībām un mīlestības hormonam oksitocīnam

Foto: Shutterstock

Par to, lai dzemdību darbība ritētu savu gaitu, lai sāpes nāktu un kļūtu arvien garākas un biežākas, ir atbildīgs mīlestības hormons oksitocīns. Tā izdales traucēklis ir adrenalīns, kas izstrādājas, ja jūtam bailes, neziņu, stresu, nemieru u.tml. Ja oksitocīns neizdalās vai izdalās nepietiekami, dzemdību darbība kļūst gausāka vai pat apstājas pavisam, mediķiem nākas stimulēt ar mākslīgo oksitocīnu, kas, savukārt, sāpes dod asākas, stiprākas un ar mazākiem starplaikiem. Līdz ar to – ja dodies uz nodaļu un tevi uztrauc, kura gan būs dežurējošā vecmāte, kāda viņa būs, vai būs laipna attieksme, automātiski bremzējas dzemdību darbība. Protams, arī tad, ja vecmāte ir nolīgta un zināma, stress var parādīties, bet, viennozīmīgi, tas būs krietni zemāks nekā tad, ja nezināms ir pilnīgi viss. Tātad, otrā atbilde, kādēļ līgums ar vecmāti var būt palīdzošs – nav lieka stresa, kāds slimnīcas personāls tevi sagaida, līdz ar to oksitocīna izdale netiek būtiska bremzēta, dzemdību darbība rit mierīgāk.

Iztēlojies – tu ierodies nodaļā pulksten 5. Tevi sagaida vecmāte, ar kuru uzreiz tev izveidojas ciešs kontakts, uzticēšanās un rodas drošības un miera sajūta. Pienāk pulksten 8 un šī tava uzticības persona dodas prom, jo nāk nākamā maiņa… Jā, arī nākamā vecmāte var būt ļoti jauka, bet tas atkal nozīmē pārslēgšanos, neziņu, stresu, jaunu attiecību veidošanu, līdz ar to oksitocīna izdale tiek patraucēta. Tātad, trešā atbilde – tu zināsi, ka visu dzemdību laiku tev ir viena un tā pati vecmāte – tava uzticības persona, tev nebūs lieki jāuztraucas par nākamo maiņu!

Visi šie trīs minētie iemesli pēc būtības ir par vienu un to pašu – par attiecību veidošanu jau pirms dzemdībām, lai lielajā dienā tu varētu koncentrēties tikai uz dzemdībām un netērēt savu enerģiju uz kaut ko citu!

Mīnusi līgumam ar vecmāti

Foto: Shutterstock

Slēdzot līgumu ar vecmāti, ir arī daži mīnusi, ar kuriem būtu jārēķinās. Nereti esmu dzirdējusi, ka sieviete pēc dzemdībām atzīstas, ka jūt vilšanos par sadarbību ar vecmāti. Nē, ne jau tāpēc, ka vecmāte būtu izdarījusi ko nelabu, bet tamdēļ, ka sieviete bija iztēlojusies, ka ar līgumvecmāti būs vieglāk, mazāk sāpīgāk dzemdēt, vai, ka šī vecmāte būs ar viņu nepārtraukti, masēs muguru vai mīļos un čubinās! Tātad – svarīgi ir smalki izrunāt ar vecmāti, ko tu no viņas sagaidi un vai tas ir tas, ko viņa var piedāvāt! Ja tev gribas, lai visu laiku kāds ir klāt, varbūt vērts apsvērt domu arī par dūlas klātbūtni?! Katrai atbalsta personai ir savas funkcijas – partneris nodrošinās vislielāko oksitocīna izdali ar savu klātbūtni vien, vecmāte īpaši rūpēsies, lai bērniņš tiktu sagaidīts sveiks un vesels, savukārt dūla būs nomodā par māmiņas vajadzībām.

Svarīgi ir apzināties, ko un no kura tu prasi, lai vēlāk nebūtu vilšanās sajūtas! Ja salīdzinām dzemdības ar maratonu, atceries – lai cik forši tas būtu, ka, skrienot maratonu, tev ir atbalstītāji, līdzjutēji, uzmundrinātāji, vai pat kāds, kurš paskrien blakus un elpo ar tevi vienā ritmā – maratons ir jānoskrien tev pašai… Lai kādas būtu tavas atbalsta personas (partneris, vecmāte, dūla), novēlu tev drosmi atcerēties, ka galvenais darbs ir jāveic tev pašai! Tu to vari!

Otrs mīnusiņš – tas ir maksas pakalpojums un var šķist pārāk nevajadzīgi tērēties par to, ko var saņemt bez maksas. Tas ir jāizvērtē katrai sievietei un pārim individuāli – uzdod sev jautājumu, kā vēlos piedzīvot savas dzemdības, kā vēlos tajās justies, kas man būtu jādara, lai to saņemtu?! Izvērtē prioritātes – jauni, moderni rati vai atbalstoša dzemdību vide? Tas ir katrai ģimenei pašiem jāizvērtē!

Trešais – ir jāatrod sava vecmāte, jāsajūt, vai viņa ir tava, jo ne visās slimnīcās ir vecmātes, kuras slēdz individuālos līgumus, un ne visās slimnīcās ir vecmātes, kuras atbildīs tavām vajadzībām – jāvelta laiks un resursi, lai atrastu savu vecmāti!

Par naudu ne vienmēr tiek pirkta tikai laipnība

Foto: Shutterstock

Gadījumos, kad dzemdības prasa īpašu gatavošanos – piemēram, ja vēlies dzemdēt bērniņu tūpļa guļā, vai, ja vēlies dzemdēt pēc piedzīvota ķeizargrieziena, vai iepriekšējā dzemdību pieredze bijusi emocionāli vai fiziski traumatiska u.tml. situācijās, īpaši iesaku apsvērt domu par līgumu ar vecmāti vai pat ārstu. Šādos gadījumos personāla attieksmei un drošības sajūtai būs īpaši liela loma, lai iecerētais izdotos!

Protams, protams, protams, arī bez līgumvecmātes ir iespējams piedzīvot fantastiskas un atbalstošas dzemdības! Ir nodaļas, kurās -– brauc pie kuras gribi un visas labas un mīļas! Šo rakstīju, lai veicinātu sapratni, ka par naudu ne vienmēr tiek pirkta tikai laipnība, bet tā tu parūpējies par jau iepriekš izveidotām attiecībām! Kā arī gadījumos, ja skaidri zini, ko vēlies, un tev ir zināmas prasības, ko sagaidi no dzemdībām, arī tad vēlams piesaistīt līgumvecmāti.

Dzemdību fiziskās sāpes ātri aizmirstas, bet tavas emocijas un sajūtas būs dzīvas vienmēr! Pēc dzemdībām vairs nesāp ķermenis, bet var sāpēt emocijas! Parūpējoties par atbalsta personām, tu vari parūpēties, lai katru gadu dzimšanas dienā, skatoties pulkstenī, tu ar smaidu varētu atcerēties, ko darīji lielajā dienā šai stundā, šai mirklī!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!