Foto: Shutterstock
Tu dienas beigās bezspēkā guli uz dīvāna, bet bērns pieprasa: "Paspēlējies ar mani!" Nu, piemēram, piektdienas vakarā, kad visa garā darba nedēļa pievarēta, bet tev enerģijas vairs vispār nav.

Lūk, portāls "Detimail" piedāvā septiņus variantus spēlēm, kas no tevis neprasīs daudz pūliņu, bet visi būs apmierināti, tostarp bērns, gūstot nepieciešamo uzmanību!

Burvju somiņa

Šī spēle interesē gan pavisam maziņus, gan arī vecākus bērnus. Somai jābūt lielai, ideālajā variantā – ar vairākiem nodalījumiem un daudz kabatām. Tajā var salikt jebko – tukšas kārbiņas no kosmētikas, pierakstītu dienasgrāmatu, vecus žurnālus, veco naudas maku, vizītkartes un citas, no mazuļa skatpunkta, interesantas lietiņas jeb, teiksim godīgi, krāmus.

Protams, soma tev jāpiepilda iepriekš – lai gaida savu īsto stundu. Tici, tās iepazīšana un izpēte aizņems ilgu laiku.

Pelnrušķīte

Šī spēle domāta vismazākajiem. Tā lieliski attīsta sīko motoriku. Tev būs nepieciešami palieli makaronu izstrādājumi, pupas, ķirbju sēklas. Visu ieber vienā bļodā un dod bērnam uzdevumu – salikt katru no sēklu un makaronu veidiem atsevišķā kaudzītē vai pa burciņām: pupiņas – ar pupiņām, sēkliņas – pie sēkliņām utt.
Foto: Shutterstock

Atmini!

Šī ir vismeditatīvākā spēle nogurušām mammām. Tu guli uz vēdera, bet bērns ar pirkstiem zīmē tev uz muguras. Tev jācenšas uzminēt, ko tieši bērns attēlojis. Kaķi, puķīti, mākonīti, saulīti – ja tu vēl pievienosi kādus smieklīgus komentārus, spēle būs vēl jautrāka.

Bērni, kuri pazīst ciparus un burtus, var zīmēt uz tavas muguras pat uzdevumu piemērus. Nevajag obligāti iespringt un pareizi skaitīt līdzi, pat labāk, ja bērns tevi palabos.

Kolekcionārs

Dod bērnam uzdevumu: atnest tev trīs sarkanas krāsas priekšmetus, četrus apaļus, piecus kvadrātveida un tamlīdzīgi.

Vēl var lūgt bērnam nosaukt visus priekšmetus istabā, kas sākas ar konkrētu burtu vai tiem piemīt kādas kopīgas īpašības, piemēram, sildošas – gludeklis un radiatori.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iekriti!

Ieliec auduma maisiņā dažas rotaļlietas un piedāvā bērnam tajā ielikt roku, notverot vienu no tām. Pēc tam, neizvelkot to ārā, bērnam ir jānosaka, kāda rotaļlieta viņam trāpījusies. Un tad var mantu izvilkt, lai pārbaudītu, vai minējums ir pareizs.

Kas dzirdams?

Sākumā visiem ir jāapguļas, jāatslābinās un pāris minūšu jāpaklusē. Pēc tam jāizstāsta vienam, ko katrs sadzirdējis klusumā. Mašīnu trokšņus, kaimiņu balsis, durvju čīkstēšanu, pulksteņa tikšķēšanu… Bērns pats būs izbrīnīts, cik gan daudz var saklausīt klusumā.

Fantazēšana

Piedāvā bērnam istabā atrast dažādus traipus/pleķus – ēnu no lampas, zīmējumus uz tapetēm vai grīdas seguma. Lai viņš pastāsta, kam tie līdzinās, izdomā katram kādu vārdu, apraksta tā raksturu vai sacer kādu "traipa" vēsturi.

Kas patīk vienam bērnam, ne vienmēr derēs citam. Tāpēc neuztraucies, ja kāda no šīm spēlēm "neaizķers" tavu bērnu, pamēģini citreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!