Foto: Shutterstock
Bērniem ar garīgās veselības problēmām un tiem, kuri ir pakļauti šim riskam, skolas atsākšana ir grūts pārejas periods. Šobrīd ir lielisks laiks, lai sagatavotu savu bērnu šim notikumam.

Profesors un psihiatrs Džoels Jangs portālā "Psychologytoday" akcentē piecas lietas, kas vecākiem būtu jāzina, vēl pirms bērns atsāk skolas gaitas.

Pārmaiņas ir grūtas pilnīgi visiem

Vasaras sākumā un tās beigās, pavērojot sociālos tīklus, piemēram, "Facebook", var novērot divus atšķirīgus fenomenus: vecāki baidās no vasaras brīvlaika un baidās arī savas atvases palaist uz skolu. Bērni tiek ierauti ikdienas rutīnā un tiem veicas tīri labi, ja šai pašai rutīnai tiek pakļauti arī citi bērni jeb klasesbiedri skolā un mājās – māsas un brāļi.

Tātad, kad bērni pāriet no vienas rutīnas uz otru, tas izraisa raizes gan bērniem pašiem, gan viņu vecākiem. Ir normāli izjust izmaiņas bērna uzvedībā, kad pēc laiski pavadītas vasaras tie atgriežas pie mācībām. Kas nav normāli – ļaut skolas dzīvei satricināt tavas ģimenes dzīvi un sākt prātot par to, kāpēc vispār esat kļuvis par vecāku.

Tā vietā tu vari laikus jau sagatavot bērnu, lai pārietu atpakaļ uz skolas ritmu, lēnām piesaistot viņu jaunai kārtībai. Ja tev ir bijušas problēmas iepriekšējos skolas gados, tad tieši tagad ir īstais laiks, lai par to runātu. Varat arī izvēlēties kāda ģimenes terapeita konsultāciju.

Pievērs lielāku uzmanību bērna garīgajai veselībai

Vai tavs mierīgais bērns pēkšņi kļuvis nevaldāms? Vai tavs bērns pēkšņi no visa baidās? Daudziem bērniem atgriešanās skolas rutīnā ir liels pārdzīvojums un tiem sāk parādīties pirmie simptomi garīgās veselības problēmām. Skolas vide un disciplīna vairāk saasina garīgās veselības problēmas, piemēram, hiperaktīvam bērnam pieprasot sēdēt uz vietas, kad tas vēl tikko trīs mēnešu garumā varēja skriet un lēkt, kur sirds kāro.

Šajā laikā, kad atvases atgriežas skolā, vajadzētu pievērst lielāku vērību uzvedības izmaiņām. Šeit būs dažas pazīmes, kas var liecināt, ka tavam bērnam nepieciešama palīdzība:

  • Ja skolotājs tev ir izteicis bažas par bērna uzvedību;
  • Ja tavs bērns agrāk bijis paklausīgs, bet pēkšņi iekļūst dažādās nepatikšanās;
  • Ja bērns piedzīvo regresu, piemēram, pa nakti sākot slapināt gultā;
  • Ja bērns pēc skolas ir dusmīgs vai nomākts;
  • Ja bērns regulāri nevēlas doties uz skolu;
  • Ja bērna uzvedība ir vai šķiet nekontrolējama;
  • Ja stress, ko bērns izjūt, atgriežoties skolā, nepāriet pēc pāris nedēļām;
  • Ja bērns tiek apcelts, it sevišķi, ja tas skar bērna svaru, izskatu un identitāti;
  • Ja bērns mājās sāk uzvesties nepieļaujami, piemēram, apceļot māsas/brāļus un darot citas blēņas.

Bērni nespēj kontrolēt mācīšanās traucējumus

Ikviens bērns var pieļaut kļūdas. Tas ir normāli, ja šad un tad tiek neizpildīti kādi mājasdarbi vai ir iegūta nesekmīga atzīme kādā kontroldarbā. Ir pareizi, ja vecāki šīs lietas uztvertu arī kā savas problēmas un risinātu šos jautājumus pēc sev pieņemamas taktikas, lai palīdzētu bērnam pieņemt labākus lēmumus, kas saistīti ar mācīšanās procesu.

Foto: Shutterstock

Bērniem, kuri tomēr atkal un atkal turpina izdarīt tās pašas kļūdas, varētu būt mācīšanās traucējumi vai garīgās veselības problēmas. Vecākiem būtu jāzina, ka nekāda disciplīna nespēj ārstēt šo problēmu. Ir nepieciešams profesionāli novērtēt tavas atvases spējas un iespējas veikt uzdevumus.

Vecākiem jābūt aktīviem

Skolas sistēma ir veidota tā, lai aizsargātu bērnus un atpazītu sarežģījumus, pirms tā ir kļuvusi par nekontrolējamu problēmu. Bet tas nenozīmē, ka vecākiem būtu jāpaļaujas tikai uz skolu un skolotājiem. Vecākiem ir jābūt aktīviem, kad bērni saskaras garīgās veselības problēmām vai mācīšanās grūtībām. Ko tas nozīmē? Atbilde ir tikpat unikāla, cik tavs bērns.

Jautājumi, kurus sev vajadzētu uzdot:

  • Vai mans bērns ir ieguvis pilnīgu un godīgu novērtējumu?
  • Vai šis skolotājs ir piemērots manam bērnam?
  • Vai šī skola dara visu, lai atbalstītu manu bērnu?
  • Kāda izskatās ideālā vide manam bērnam?
  • Vai ir kaut kas, kas spētu mazināt stresu man un manam bērnam?
  • Vai skola sagādā nevajadzīgu stresu?

Tavam bērnam ir savas tiesības

Neviens no vecākiem nevēlas iekļūt tiesiskā cīņā ar mācību iestādi. Bet ir svarīgi apzināties sava bērna likumīgās tiesības. Tās iekļauj mācību vidi bez diskriminācijas, kurā spētu mācīties tavs bērns, ja tam būtu garīgās veselības problēmas. Tavam bērnam ir arī tiesības uz individuāli izstrādātu mācību plānu, kas tiek izstrādāts sadarbībā ar skolotāju un skolu. Nebaidies prasīt šīs lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!