Foto: Shutterstock
Tavs mazulis jau nosvinējis pirmo dzimšanas dienu vai ir vecumā līdz pusotram gadam? Tad tev, iespējams, varētu noderēt padomi par mazuļu ēdināšanas noslēpumiem šajā vecumposmā. Šis ir laiks, kad bērns beidzot var ēst daudzveidīgu un pilnvērtīgu ēdienu, un vairs nav nekādu problēmu ģimenei ieturēt maltītes kopā.

Pirmā dzīves gada beigās līdz šim tik ēdelīgais bērns nereti var kļūt noraidošs un izvēlīgs. Aptuveni šajā laikā strauji samazinās augšanas ātrums, līdz ar to dabiski pazeminās arī apetīte. Turklāt bērna jaunapgūtā staigāšanas prasme un no tās izrietošās patstāvības apziņa nozīmē, ka mazo būs grūti mierīgi nosēdināt pie galda uz ilgāku brīdi. Izprotot šīs izmaiņas, tu spēsi labāk pielāgoties bērna jaunajām vajadzībām.

Kā savā grāmatā "Zīdaiņa un mazuļa uzturs" uzsver tās autore Anabella Karmela, veselības speciālisti iesaka visiem ik dienu censties apēst piecas porcijas dārzeņu un augļu (neskaitot kartupeļus). No šīs skaitļa neesot jābaidās, jo patiesībā tas nav tik daudz, kā izklausās. Ir pilnīgi iespējams iekļaut bērna ēdienkartē piecas porcijas augļu un dārzeņu dienā.

Uztura plāns "pieci vienā dienā"

Lai dienā tavs bērns apēstu vismaz piecas augļu un dārzeņu porcijas, pamēģini ievērot šādu sistēmu:

  • Brokastīs pasniedz kādu svaigu vai vārītu augli vai atšķaidītu augļu sulu;
  • Pusdienā noteikti iekļauj porciju dārzeņu vai salātu, bet desertā pasniedz svaigus vai vārītus augļus;
  • Vakariņās pasniedz dārzeņus, bet maltīti noslēdz ar svaigiem augļiem vai augļu pudiņu.

Ja bērns atsakās ēst dārzeņus

Foto: Shutterstock

Bērni bieži vien nav īpašā sajūsmā par dārzeņiem, piemēram, ASV tikai viens no pieciem bērniem dienā apēd pietiekamu daudzumu dārzeņu. Ja arī tavs bērns ir no tiem, kam dārzeņi liek viebties, izmēģini kādu no turpmākajiem ieteikumiem, lai iemānītu dārzeņus bērna uzturā, viņam pašam to nemanot.

Reizēm bērni, kam negaršo vārīti dārzeņi, labprāt ēd tos svaigā veidā, tāpēc pamēģini bērnam piedāvāt sarkanās paprikas, burkānu un gurķu stienīšus ar gardu mērci vai atrodi mērci, kas tavam mazulim garšo, un izmanto to, gatavojot visdažādākos salātiņus.

Dārzeņus gatavojot, labāk tos tvaicē, nevis vāri ūdenī – tvaicēti dārzeņi saglabā gan daudz izteiktāku garšu, gan vairāk uzturvielu.

Bērniem bieži garšo dārzeņu sautējumi ķīniešu gaumē, kuriem pievienots nedaudz sojas mērces, mazliet rīsu vai nūdeļu.

Dārzeņus vari "noslēpt", samaltus piemaisot tos tomātu mērcei vai, sīki sasmalcinot, pielikt zupām un mērcēm. Cepeškrāsnī ceptos kartupeļu salmiņus un kartupeļu biezputru labāk gatavo no saldajiem, nevis parastajiem kartupeļiem – saldie kartupeļi ir barojošāki, jo satur vairāk beta karotīna.

Saldētie dārzeņi ir tikpat barojoši, cik svaigie, un bērniem nereti garšo tādi saldētie dārzeņi kā zirnīši un saldā kukurūza.

Ja neatkarīgi no visiem taviem pūliņiem tavs mazulis joprojām atsakās no dārzeņiem, samierinies un dārzeņu vietā mēģini dot divtik vairāk augļu, jo tie satur praktiski visus tos pašus vitamīnus, ko dārzeņi.

Uzturvielu varavīksne

Bieži vien jo spilgtāka ir dārzeņu vai augļu krāsa, jo lielāka tā uzturvērtība. Piemēram, saldais, oranžīgais kartupelis satur vairāk barības vielu nekā parastais baltais kartupelis. Dažādas krāsas dārzeņi satur arī dažādas uzturvielas, tāpēc bērna uzturā vēlams iekļaut zaļas, sarkanas, oranžas, dzeltenas, tumšzilas un violetas krāsas augļus un dārzeņus, iesaka speciāliste.

Kādam kopumā jābūt gadu līdz pusotru gada veca mazuļa uzturam

Foto: Shutterstock

Aptuveni gada vecumā tavs mazulis vēl izskatīsies pēc īsta apaļvaidzīša, bet, tiklīdz viņš piecelsies kājās un sāks staigāt pats, tā diezgan strauji kļūs slaidāks. Šajā vecumā mazuļi tipina nepārtraukti, un tu drīz apjautīsi, ka tavam bērnam arī maltīšu starplaikos vajadzīgas uzkodas, kas uzturētu un nodrošinātu nepieciešamo enerģiju viņa kustīgajam dzīvesveidam.

Pamudini mazo ēst visdažādākās uzkodas, piemēram siera šķēlītes, augļus vai mājās cepta kēksa gabaliņus, lai arī šie našķi veidotu pilnvērtīgu uztura sastāvdaļu.

Bērna uzturs

Kaut gan mazulis var piedalīties ģimenes kopīgajās ēdienreizēs, tomēr ne vienmēr uz viņu attiecas tie paši uztura nosacījumi, kas uz pieaugušajiem. Bērnam joprojām ir atšķirīgas uztura vajadzības, un salīdzinājumā ar pieaugušajiem tam nepieciešams uzņemt vairāk kaloriju, lai nodrošinātu muskuļu, audu un kaulu nepārtrauktu augšanu visas bērnības laikā.

Uz bērniem līdz piecu gadu vecumam neattiecas arī pieaugušajiem domātie dietologu norādījumi par tauku un šķiedrvielu daudzumu uzturā.

Kaut gan uztura speciālisti norāda, ka tiklab bērniem, kas vecāki par pieciem gadiem, kā arī pieaugušajiem nevajadzētu vairāk par 35 procentiem dienas kaloriju devas saņemt taukvielu veidā, speciālisti ir vienisprātis, ka tauku daudzumu līdz divus gadus vecu bērnu uzturā ierobežot nav nepieciešams. Tā kā pirmo divu dzīves gadu laikā bērna augšana noris īpaši strauji, taukvielas ir vajadzīgas, jo tās ir viskoncentrētākās enerģijas avots.

Taukvielas ir svarīgas arī veselīgas smadzeņu un nervu sistēmas attīstībai, uzsver Karmela. Tāpēc nav vēlams bērnam dot produktus ar samazinātu tauku saturu, piemēram, vājpienu, izņemot gadījumus, kad šādus norādījumus dod ārsts. Mazulim joprojām dienā jādzer aptuveni 400 ml piena, kaut gan ap šo laiku tu, visticamāk, vairs nebaro viņu ar krūti, un bērns tagad var dzert govs pilnpienu.

Arī uzturs ar augstu šķiedrvielu saturu šajā vecumā vēl nav piemērots. Mazulim vēderiņš ir mazs: šķiedrvielām parasti ir maz kaloriju, tās piebriest un piepilda kuņģi, bet neapmierina bērna vajadzības pēc kalorijām, turklāt tās var pat kavēt svarīgu uzturvielu uzsūkšanos.

  • Par biežāk pieļautajam kļūdām mazuļu ēdināšanā lasi šeit, kur padomus sniedz uztura speciāliste Olga Ļubina, bet te atradīsi uztura speciālistes Lienes Sondores viedokli par to, ka maziem bērniem nav pieļauja veģetāra vai vegāniska diēta.

Avots: Anabella Karmela "Zīdaiņa un mazuļa uzturs" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!