Foto: Shutterstock
Kādā brīdī visus vecākus sāk nodarbināt jautājums: cik mantu bērnam īsti ir nepieciešams? Daļa vecāku atvasei pērk aizvien vairāk un vairāk mantu, bažījoties, ka bērnam trūkst izklaides iespēju. Savukārt citi sāk pirkšanu piebremzēt, mēģinot pievērst bērna uzmanību iepriekš iegādātajām rotaļlietām un skaidrojot, ka mantas nevar pirkt tik bieži.

Kādēļ gan pirkt jaunas mantas, ja bērnam to jau ir vesels lērums, turklāt ar vairumu no rotaļlietām ķipars nemaz nespēlējas? Naudu taču var ieguldīt arī lietderīgākos pirkumos. "Letidor" veidotāji min vairākus iemeslus, kāpēc ar rotaļlietu pirkšanu nevajadzētu pārlieku aizrauties.

Kur tavs zaķītis? Mammu, kāds zaķītis?

Droši vien katrā ģimenē reiz pienāk brīdis, kad rotaļlietu ir tik daudz, ka tās vairs nav kur likt. Turklāt bērns spēlējas tikai ar dažām – savām mīļākajām – mantām, bet pārējās – kaut vai iesāli! Bērns pat neatceras visas mantas, kas viņam ir. Kādēļ gan pirkt jaunas, ja atvasei jau nepietiek laika parotaļāties ar visām esošajām? Un kur jūs liksiet visu šo mantu lērumu, ja tas vēl turpinās pieaugt?

Padoms. Lai pa istabu nemētātos daudz lieku mantu un rotaļlietas bērnam neapniktu, daudzi vecāki liek lietā šādu triku – novāc daļu mantu un noliek, piemēram, uz skapjaugšas, bet pēc kāda laika šīs rotaļlietas atkal, kā saka, ielaiž apritē, tajā pašā laikā tās, ar kurām mazais jau labu laiku spēlējies, novācot no acīm. Šādi mainot rotaļlietu klāstu, iespējams panākt, ka mantas bērnam neapnīk, un visu laiku ir sajūta, ka viņš spēlējas ar kaut ko jaunu. Ne velti ir teiciens – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais!

Labāk nopirkt ko lietderīgu vai aizbraukt ceļojumā

Foto: Shutterstock
Bieži vien no mammām var dzirdēt tamlīdzīgas sūdzības: "Rotaļlietu veikalā, šķiet, atstāju pusi savas algas!" Mammas, protams, savam bērnam grib vislabāko, tikai diez vai atvasei ir liels labums no tāda mantu lēruma. Tajā pašā laikā neplānotu tēriņu dēļ cieš ģimenes budžets, pat ja ienākumi ir ļoti labi.

Parēķini, cik daudz naudas pagājušajā mēnesī iztērēji rotaļlietās un citās izklaidēs bērnam. Ja vismaz daļu šīs summas katru mēnesi būtu atlikusi krājkasītē, varbūt jau sanāktu jauns ledusskapis vai ceļojums visai ģimenei.

Padoms. Mācies plānot ģimenes budžetu un neizšķied pārāk daudz naudas par rotaļlietām, no kurām liela daļa bērnam jau pēc īsa brīža nebūs vajadzīgas! Labāk atliec naudu visas ģimenes braucienam uz Disnejlendu.

Meitai radiovadāms auto nav vajadzīgs

Foto: Panther Media/Scanpix
Tētis nopērk meitai radiovadāmu auto, mamma dēlam – skaistu lelli. Cik gan vecāku nav atzinušies, ka pirkuši bērnam mantas, ar kurām patiesībā gribētu paspēlēties paši! Jā, jā, tiešā nozīmē – paspēlēties. Tādā veidā pieauguši vīrieši un sievietes neapzināti cenšas kompensēt rotaļlietu trūkumu, ar ko saskārušies savā bērnībā, kad tik daudz mantu nemaz nebija un, iespējams, vecāki neko daudz nopirkt nevarēja atļauties.

Padoms. Pērc bērnam rotaļlietas, ko viņš pats grib un prasa! Neuzspied to, kas tev liekas labāks. Pretējā gadījumā, kad atvase izaugs un nodibinās ģimeni, viņš saviem bērniem kaudzēm vien pirks mantas, pēc kurām pats alcis bērnībā. Nevis tās, ko bērni patiesībā gribētu.

Putekļusūcējs ir labāks putekļu savācējs

Foto: Panther Media/Scanpix

Kurš gan noliegs, ka mīlīgāki par vienu plīša lācīti var būt tikai divi plīša lācīši? (Iespējams, jūsu favorīti nav lācīši, bet kādi citi mīkstie zvēriņi.) Pēc vairākus mēnešus ilgas spēlēšanās mīkstā mantiņa parasti stipri nosmērējas, bet pēc mazgāšanas vairs neizskatās tik simpātiska, kā bija iepriekš.

Pat ja plīša mantiņa lielākoties stāv plauktā, to pēc dažiem mēnešiem vairs nevar nosaukt par tīru – mīkstajām rotaļlietām piemīt nelāga īpašība uzvākt putekļus.

Padoms. Nepērc bērnam daudz mīksto mantu, un piekodini to nedarīt arī radiniekiem. Lai mazajam ir daži pūkaini mīlulīši, vairāk gan nevajag. Putekļi lieliski var uzkrāties arī uz skapjaugšas.

Bērns nemāk priecāties

Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazajam jau ir ļoti daudz dažādu mantu, bet neviena ilgi nepiesaista viņa uzmanību. Vecāki pērk aizvien jaunas un jaunas mantas cerībā, ka ar kāda beidzot bērnu ieinteresēs uz ilgu laiku. Tomēr šādu rotaļlietu kā neizdodas, tā neizdodas atrast.

Jāpiebilst, ka psihologi uzskata – daudz mantu bērnam nenāk par labu, jo liels rotaļlietu klāsts traucē bērnam pievērsties rotaļai ar kaut ko vienu – bērns grābj te vienu mantu, te citu, bet rotaļa īsti nesanāk. Tas ir iemesls, kāpēc bērns ātri zaudē interesi par esošajām mantām un atkal prasa kādu jaunu.

Padoms. Jaunu mantu pirkšanas vietā velti bērnam vairāk laika un uzmanības! Necenties nopirkt sev vairāk brīva laika, iegādājoties bērnam kārtējo krāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!