Foto: Shutterstock

Viens no bērna veiksmīgas attīstības pamatkritērijiem ir veselīgs dzīvesveids, tostarp sportošana. Vecāki bieži saskaras ar atvašu nevēlēšanos nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. "Elektrum" Olimpiskā centra vadītāja Zane Grundiņa-Arāja sniedz ieteikumus, kas motivēs bērnus pievērsties aktīvākam dzīvesveidam.

Grundiņa-Arāja uzsver, ka fiziskās sagatavotības izkopšana jau kopš bērnības spēlē būtisku lomu turpmākajā attīstības procesā. Piemēram, Olimpiskajā centrā sportot gribētājiem tiek piedāvātas 27 dažādas sporta aktivitātes, tostarp futbols, basketbols, mākslas vingrošana un citi sporta veidi. Pašlaik notiek aktīvs darbs pie Peldēšanas attīstības centra izveides, kas tiks atklāts gada nogalē. Katru dienu strādājot ar bērniem, sporta centra vadītājai radušies vairāki novērojumi, kas būtu noderīgi ikvienam vecākam.

Sporto pats

Labākais veids, kā bērnu radināt pie sporta, ir rādīt piemēru. Bērns visu mācās no vecākiem – runāt, ēst, staigāt, tāpat arī pārējās darbības tiek apgūtas līdzīgā veidā. "Ņem bērnu līdzi uz sporta zāli, skriet, spēlējiet futbolu pagalmā, velti viņam laiku. Ja vecākiem sportošana ir sveša lieta, tad atbalstu var meklēt radiniekos, kaimiņos un profesionālajos sportistos, kuru sniegums bērniem liek pievērsties konkrētajam sporta veidam. Latvija tādā ziņā ir ļoti pateicīga, jo sastapšanās ar augstākās meistarības sportistiem ir iespējama, ja vien vecāki to vēlas un izmanto iespējas, kad šādas tikšanās tiek organizētas," uzsver centra vadītāja.

Audzini bērnā atbildības sajūtu

"Bieži nākas dzirdēt, ka vecāki bērnus ikdienā ļoti ierobežo – neskrien, nelec, nedauzies. Kur lai liek to enerģiju, kas bērna mazajā ķermenī ražojas pārpārēm? Protams, sports prasa regularitāti – tiklīdz tas tiek tā uztverts un iekļauts ikdienas dzīvē, bērns pie tā pierod un katru izlaistu treniņu izjūt ar diskomfortu, jo ķermenis ļoti ātri pierod pie fiziskām aktivitātēm," stāsta Grundiņa-Arāja. Skaidro bērnam, ka sporta nodarbību apmeklēšana ir viņa darbs, kurā viņš gūs atzinību, gandarījumu un vecāku novērtējumu.

Foto: Shutterstock

Atceries paslavēt

Ikviens cilvēks vēlas saņemt atzinību par labi paveiktu darbu – uzslava un atzinība no vecākiem ir mazā cilvēka augstākais sasniegums. Turklāt der atcerēties, ka bērns pasauli redz citādi un viņa sasniegumi būs ne tikai uzvaras, bet pat veiksmīgi izdarīts bumbas spēriens vai pāris minūšu noturēta uzmanība uz vingrinājumu. Grundiņa-Arāja uzsver, ka vārdi – tu esi lielisks, tev labi sanāk, ir pietiekami, lai bērnā radītu vēlmi turpināt apmeklēt sporta nodarbības.

Sporta nodarbības – jaunu draugu iegūšana

Skaidro bērniem, ka sporta nodarbības ir kā rotaļa, tas ir veids, kā iegūt jaunus draugus un izskraidīties pēc sirds patikas. Fiziskās aktivitātes ir arī pirmā socializēšanās ar citiem bērniem ārpus ierastās vides. Tas ir rituāls, kas māca sistemātisku pieeju un disciplinē. "Fiziskās aktivitātes, lai kādas tās būtu, tas ir darbs komandā. Šādā sastāvā, pilnīgi nemanot un nepiespiesti, tiek apgūts, kas ir draudzība, bērni iemācās zaudēt, respektēt vadītāju/treneri, kontrolēt emocijas, stiprināt pašapziņu, mācās pacietību, vairot apņemšanos sasniegt mērķi, mācās strādāt komandā, kas mazina egocentriskumu un palielina indivīda elastību un pielāgošanos," stāsta Grundiņa-Arāja.

Foto: Shutterstock

Radi gaidas un pasniedz to kā svarīgu notikumu

Svarīgi atvasei skaidrot un stāstīt par sportošanu kā ievērības cienīgu un nozīmīgu nodarbi. Pievērs viņa uzmanību slaveniem sportistiem, pastāst, kā šie sportisti spējuši būt veiksmīgi, cik lielu vērību viņi pievērš aktīvam dzīvesveidam un sportošanai. Radi bērnā gaidas – tāpat, kā nozīmīga sporta pasākuma apmeklēšana, arī katrs treniņš ir notikums, kam ir jāgatavojas. Atzīmē sporta dienas un pārrunā gaidāmo treniņu pie brokastīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!