Foto: Shutterstock
Šie vārdi, ko minēsim turpmāk, ir ļoti vienkārši, vienlaikus tiem piemīt milzu spēks un efektivitāte. Šajā vārdu sarakstā tu neatradīsi tādus banālus vārdus kā "paldies" un "lūdzu". Tāpat tu nesastapsi ne vārda par pacietību.

Lai gan, neslēpsim, protams, arī tie ir gana svarīgi. Šajā portāla "Mama-likes" autoru veidotajā 10 jaudīgu frāžu apkopojumā tiks pieminētas pavisam vienkāršas lietas, kuras ir zināmas ikvienam. Varēsi vairāk uzzināt par savām jūtām un padomāt par būtiskākajām kļūdām, ko, iespējams, pieļauj bērnu audzināšanā.

Čukstu ārstnieciskās īpašības

Ikviens pedagogs zina, ka ar bērniem nedrīkst pacelt balsi. Kliegšana ir vājuma pazīme. Īpaši negatīvi kliegšana ietekmē mazus bērnus: viņi nesaprot vārdu saturu, bet vienmēr asi reaģē uz intonāciju, kādā ar viņiem sarunājas.

Vecāki to visu saprot, bet ne vienmēr viņiem izdodas savaldīt sevi. Kā rīkoties šādā situācijā? Pamēģini kliegšanas vietā pieliekties tuvāk mazuļa austiņai. Un pirms tam ir vērts ar bērnu nodibināt acu kontaktu.
Foto: Shutterstock

Pēc tam, kad esi pieliecies pie bērna auss, sāc runāt čukstus un jo klusāk, jo labāk. Protams, šī prasme no vecākiem prasīs lielu izturību un paškontroli. Tomēr šī līdzekļa iedarbības efekts ir vienkārši satriecošs. Pamēģini!

Interesantais vārds 'varbūt'

Foto: Shutterstock

Daudzi vecāki pamanījuši, – kad viņi savam bērnam saka vārdu "nē", viņu uzvedība radikāli mainās. Un ne vienmēr tas notiek uz labāko pusi. Visbiežāk pēc aizlieguma bērns sarīko histēriju, sāk ar kājām spārdīt priekšmetus sev apkārt. Īpaši šāda uzvedība parādās, ja bērns vienkārši vēlas ēst vai ir stipri noguris. Psihologi stingrā "nē" vietā iesaka labāk izmantot daudz maigāko izteicienu "varbūt".

Speciālisti uzskata, ka šis vārds bērnam rada lielāku pārliecību, ka vecāki savu lēmumu varētu mainīt. Tādā veidā, kad bērns vaicā: "Mammu, mēs iesim pastaigāties?", vecāki mierīgi atbild: "Varbūt" un pēc tam piebilst: "Tā, sakārtosi mantas, tad arī iesim". Šajā gadījumā bērnam rodas motivācija ātrāk sakārtot rotaļlietas, lai ātrāk dotos ārā pie draugiem.

Rezultātā bērns sapratīs, – jo ātrāk savāks mantas, jo ātrāk ies pagalmā un kas būs, ja viņš rotaļlietas nesakārtos drīzākā laikā. Ir vērts atzīmēt, ka šajā gadījumā pieaugušajam ir jāizpilda bērnam dotie solījumi. Vēlākā vecumposmā var izmantot tādus vārdus kā "paskatīsimies" vai "nedaudz vēlāk".

Piedod man

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neviens no mums nav apdrošināts pret kļūdām, pat pieaugušie no tām nespēj izvairīties. Pieaugušie var atvainoties saviem draugiem, radiniekiem, kolēģiem. Un arī mūsu mazuļi gaida atvainošanos. Pateicoties tai, viņos veidojas cieņpilna attieksme pret vecākiem cilvēkiem.

Šāds vēstījums ir lielisks uzvedības piemērs attiecībā pret vecāko paaudzi, kuru bērns varēs izmantot nākotnē. Tāpat ar šādu uzvedību bērns sapratīs, ka arī pieaugušie mēdz pieļaut dažādas kļūdas un kļūs par sevi daudz pārliecinātāki.

Vārda 'stop' lietošana


Minēto vārdu vecāki izmanto tajos gadījumos, kad bērna darbības ir nekavējoties jāpārtrauc. Tāpat šis signāls ļoti bieži mazulim pasaka priekšā pareizo lēmumu vienā vai citā dzīves situācijā.

Piemēram, ja bērns skraida pa istabu un nespēj apstāties, vecākiem vajadzētu pateikt vārdu "stop". Pēc tam ir nepieciešams pārslēgt bērna uzmanību uz kaut ko citu. Piemēram, iedot puzli, lai viņš apsēstos pie galda un nodarbotos ar kartīšu salikšanu. Vecākiem der atcerēties, ka ar bērnu nepieciešams vienoties, ka vārds "stop" apstādina mazuļa darbības ikvienā situācijā.

Īpaši šis vārds noderēs, ja bērna darbības kļūst bīstamas viņa vai citu bērnu veselībai. Ir svarīgi nelietot šo vārdu lieki: ja vārds "stop" tiks lietots pārāk bieži, tā efektivitāte samazināsies.

Aci pret aci

Foto: Shutterstock

Psihologi atzīmē, ka komunikācija starp diviem sarunu biedriem veidojas daudz labāk, ja starp abiem ir nodibināts acu kontakts. Tas pats attiecas uz bērnudārzu audzinātājām. Piemēram, ja viņas grib būt pārliecinātas, ka teikto bērns sadzirdēs, tad ir nepieciešams nolaisties vienā līmenī ar bērnu un runāt vārdus ļoti lēnām, skaidri, skatoties bērnam acīs.

Šī metode uzlabos kontakta nodibināšanu starp pieaugušo un bērnu, kā arī palīdzēs labāk izprast sacīto.

Vienmēr mācīties

Foto: Shutterstock

Visbiežāk, ja mazulis pieļauj kļūdu, vecāki sāk viņu rāt par neveiklību. Protams, tas nepavisam nav patiesi. Labākais risinājums būtu satrauktajam bērnam pateikt, ka nekas briesmīgs nav noticis, ka tas ir normāli un visi cilvēki mācās.

Tāpat šī frāze palīdzēs izvairīties no svešinieku skatieniem, ja mazuļa neveiklība notikusi sabiedriskā vietā. Mēs visi esam auguši un pieauguši, pat pieaugušie ļoti bieži pieļauj kļūdas, no kurām pēcāk paši gūst mācību.

Tu to varēsi

Foto: Shutterstock

Ja bērns kārtējo reizi sauc tevi izdarīt kaut ko, jo pats nav pārliecināts par saviem spēkiem, ir vērts viņam pateikt: "Tu to varēsi izdarīt!". Bērna neveiksmes liecina tikai par to, ka viņš to varēs paveikt, ja vien pieliks nedaudz vairāk pūļu, nevis uzreiz sauks pēc pieaugušā palīdzības.

Parunā ar savu mazuli, pastāsti viņam, ka daudzas lietas, ko tu tagad dari patstāvīgi, kādreiz no tevis prasīja daudz pūliņu. Pastāsti, ka arī tev bija grūti mācīties, bet tu tās nepameti un neskrēji pēc palīdzības, taču centies reizi pēc reizes izdarīt to pats.

Esi blakus savam mazajam

Foto: Shutterstock

Katru reizi, kad bērns vēršas pie tevis, velti viņam vismaz dažas minūtes laika: pieliecies tuvāk savam bērnam un paskaties tieši acīs. Ja bērns ar tevi dalās iespaidos, tad uzmanīgi viņu uzklausi. Esi līdzās savam bērnam. Tas viņam ir ļoti svarīgi. Bērni ļoti precīzi jūt vecāku noskaņojumu.

Piemēram, ja tu ar bērnu pēc bērnudārza soļo mājup un uz viņa plūstošo runu par to, kā pagāja viņa diena, atbildēsi tikai ar vārdiem "jā", "nē", "es nezinu", tad esi gatavs, ka bērns uz tevi apvainosies un pārstās dalīties ar tevi savos iespaidos. Tāpat viņš tev var pārmest, ka tu viņam nevelti pietiekami daudz uzmanības un nepavisam viņā neklausies.

Vienmēr; smejies

Foto: Shutterstock

Protams, tur, kur ir bērni, vienmēr valda trokšņi un nemiers. Īpaši pamanāmi tas ir, kad vecāki aiziet uz bērnudārzu. Mājas apstākļos arī ne vienmēr ir mierīgi, īpaši, kad bērniem kā sods tiek piemērots liegums baudīt kādus labumus. Un tas notiek dienu no dienas. Protams, mēs rājamies un aizvainojam savus bērnus, bet, neraugoties uz to, mēs tāpat kā iepriekš viņus mīlam. Tad kāpēc mēs nepastāstām viņiem par savu bezgalīgo mīlestību pret viņiem? Īpaši patīkami to būtu dzirdēt pirms miega, kad visi ir noguruši un nomocījušies pēc grūtās darba dienas. Atrod pāris minūtes un velti tās savam bērnam, neraugoties uz nogurumu un kaudzi nepadarīto mājas darbu.

Katru dienu saki saviem bērniem tādus vienkāršus, bet ļoti iedarbīgus vārdus: "Dēliņ mans, mamma tevi ļoti mīl, neraugoties ne uz ko, es vienmēr būšu ar tevi". Mūsu bērniem ir ļoti svarīgi dzirdēt un zināt, ka mēs viņus mīlam, neraugoties ne uz ko. Viņiem jābūt pārliecinātiem, ka mūsu mīlestībai nav robežu un tā ir pastāvīga. Un tā tas turpināsies vienmēr!

Vairāk smejies

Ļoti bieži mēs satraucamies par niekiem, un visbiežāk mēs savu niknumu izrādām pret saviem bērniem. Protams, tas nav labi. Tā vietā, lai kārtējo reizi niknotos, pamēģini sarežģītā situācijā pasmaidīt vai pat pasmieties par šo situāciju. Tu pamanīsi, kā sasprindzinājums un aizvainojums pāries.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!