Foto: Shutterstock

Grāmatās, internetā, žurnālos un citviet ir gana daudz informācijas par to, kādi augļi ieteicami topošo mammu uzturā, un no kādiem tomēr labāk atturēties. Portālā "Baby.ru" kāda sieviete dalās savā pieredzē par eksotisko augļu lietošanu grūtniecības laikā.

"Tātad, līdz šai, kas man ir otrā grūtniecība, es biju absolūta gaļēdāja. Bez tās, jebkādā veidā, es vienkārši dzīvot nespēju. Tā ir kā mīlestība uz saldumiem vai uz atsevišķiem miltu izstrādājumiem. Pret visu pārējo biju vienaldzīga, diemžēl, ieskaitot dārzeņus un augļus. Līdzko manī parādījās viena maza dzīvībiņa, mans skatījums mainījās kopā ar manām garšām. Savai ēdienkartei sāku izvēlēties daudz vērtīgākus produktus.

Lai cik tas nebūtu dīvaini, bet man arvien mazāk gribējās ēst gaļu un treknu ēdienu, un vairāk bija tieksme pēc svaigiem dārzeņiem un augļiem. Un, lūk, tagad es jau nevaru nevienu dienu sevi iedomāties bez svaigiem augļiem, īpaši āboliem.

Foto: Shutterstock

Domāju, ka visām grūtniecēm ir zināms, ka visveselīgākie ir tieši vietējie augļi jeb tie, kuri audzēti savā dzimtenē. Tie vienmēr man ir pa rokai uzkošanai. Pirmajā grūtniecības pusē man gribējās daudz ko no eksotiskajiem augļiem. Mans mīļotais vīrs ziemā kaut kur dabūja arbūzu. Tās bija tādas spontānas vēlmes apēst kaut ko vienu reizi, un vairāk to man tik ļoti negribējās.

Un tā, kā jau iepriekš minēju, visaugstākajā pozīcijā – āboli. Tie ir C vitamīna un dzelzs avots.

Bieži – kivi, banāni, plūmes. Kivi kļuva par manu iecienītāko augli pēc āboliem un biežu viesi uz mana galda, neraugoties uz to, ka tas ir visai eksotisks auglis. Kivi ir viens no nedaudzajiem augļiem, kas spēj nodrošināt nepieciešamo visu vitamīnu diennakts devu. Tajā ir gan C vitamīns, gan liels daudzums kālija, magnija, folijskābes. Kivi satur daudz šķiedrvielu, kas labi attīra organismu, palīdz izvairīties no grēmām un hemoroīdiem grūtniecības un pēcdzemdību periodā.

Foto: Shutterstock

Un vēl, neraugoties uz lielo C vitamīna daudzumu (vairāk nekā apelsīnos vai citronos), kivi neizsauc alerģiju. Un tomēr, kivi ir eksotisks auglis un netiek rekomendēts sievietēm grūtniecības laikā, ja vien viņas ar šiem augļiem nav aizrāvušās vēl pirms tās iestāšanās. Es tieši pie šīm arī piederu… Taču, man parādījās mežonīga vēlme pēc kivi (tieši tāpat kā pret āboliem) pēc pirmā trimestra un kopš tā laika es no tiem arī neatsakos. Vēl vairāk, lietojot pa diviem kivi pēc ēšanas, man patiešām bija mazāk problēmu ar kuņģa-zarnu trakta darbību.

Vēlos teikt, ka arī līdz grūtniecībai aizcietējumi bijuši ar mani visu dzīvi, bet tagad, atliek vien ēdienkartē iekļaut iecienīto kivi un šī problēma mani vairs netraucē. Galvenais ir nepārspīlēt, citādi pāris dienu nāksies kivi izslēgt no ēdienkartes, tāpat kā citus caureju izraisošos produktus. Pārbaudīts.

Bet, protams, viss ir individuāli un noteikti būs kāds organisms, kas kivi tik labi nepieņems.

Banāni – cenšos tos daudz neēst, jo šie augļi ir kalorijām bagāti, taču dievinu tos lietot kopā ar biezpienu, īsts banānu saldējums iznāk.

Plūmes – trešais auglis manā sarakstā, īpaši gadījumos, kad nav kivi, taču tas mīkstina vēdera izeju. Tas jāņem vērā.

Retāk – mandarīni, apelsīni, bumbieri, vīnogas. No citrusaugļiem esmu sev novērojusi alerģiju uz sejas (kas nebija pirms grūtniecības, kaut varēju apēst kilogramu citrusaugļu), tādēļ tos lietoju tikai gadījumos, kad rodas īpaša vēlme. Taču ne vairāk par vienu augli dienā, jo baidos, ka alerģiju var pārmantot mazulis.

Bumbieri – sākot ar otro grūtniecības pusi, mana interese pret šiem augļiem noplaka, es pievērsos āboliem, taču grūtniecības sākumā man tie ļoti garšoja.

Vīnogas – ļoti garšo, bet arī tās ir kalorijām bagātas, pērku tās reti, tāpat kā citrusaugļus.

Foto: Shutterstock

Vēl pa retam sevi lutinu ar mango, ļoti garšo. Īpaši pirmā trimestra laikā ļoti tos gribējās. Lai gan bija reizes, kad apēdu pa diviem mango, neko es nepamanīju, ka ar mani notiktu kaut kas dīvains, kamēr draudzene mani neuzcienāja ar mango, kas atvests no Taizemes. Tie mango nav salīdzināmi ar veikalos nopērkamajiem. Es apēdu tikai vienu, maigu, sulīgu, saldu taizemiešu mango un nākamo pusdienu es pavadīju tualetē. Sākumā pat nesapratu, no kā man tik spēcīgi kuņģis sagriezās, kamēr vīrs man neatgādināja par iepriekšējā dienā apēsto mango. "Bet es taču līdz tam tos ēdu un pa diviem milzu mango vienā reizē?! Nē, lūk, šis ir īsts eksotiskais auglis bez pesticīdiem un fermentiem. Organisms noreaģēja, kā vajag, un pats nepatīkamākais, ka šī situācija turpinājās turpmākās piecas dienas. Tāpēc es cenšos vairs neeksperimentēt ar eksotiku.

Foto: Shutterstock

Un rezumējot: protams, es piekrītu, ka vietējie augļi ir paši vērtīgākie un nekaitīgākie grūtniecēm, taču pilnībā tos izslēgt nav vērts. Mēs, protams, varam bez tiem iztikt, taču, kā rāda mana pieredze, lai normalizētu kuņģa-zarnu trakta darbību kivi man palīdz vairāk, nekā plūmes, skābpiena produkti vai svaigi dārzeņi (eksotiskais mango neskaitās). Esiet veselas un ēdiet augļus!"

Ko saka speciālisti?

Āgenskalna klīnikas uztura speciāliste Jeļena Pavlova portālam "Cālis.lv" iepriekš norādīja, ka augļi ir viena no tām produktu grupām, kas grūtniecei ir nepieciešama, bet jābūt uzmanīgām ar augļiem, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Tāpēc ar mēru jāēd eksotiskie augļi un citrusaugļi. Ja grūtniece tos labi panes, tad daži mandarīni vai viens apelsīns neko ļaunu nenodarīs. Kāda šokolādes konfekte arī nav liegta.

Ginekoloģe Margarita Puķīte atzīst, ka grūtniecības laikā bieži pazeminās zarnu tonuss, radot aizcietējumus. Tos var mazināt, lietojot uzturā vairāk rudzu un rupja maluma graudu maizi. Biežāk jāēd dārzeņus, svaigus augļus, vīģes un žāvētas plūmes. Nedrīkst aizmirst arī šķidruma daudzuma uzņemšanu – 2-3 litrus dienā. Aizcietējumus mazina arī kustības, kas grūtniecei būtu noteikti iesakāmas.

Līdz ar dzemdes apmēru palielināšanos, zarnas tiek pārvietotas uz augšu un sāniem. Ja auglis ir liels, uz augšu pārvietojas arī kuņģis, tā radot dedzināšanas sajūtu pakrūtē.

Mūsu uzturs parasti ir pietiekami bagāts un līdzsvarot, bet ir atsevišķas barības vielas, kam ir nozīme bērna attīstībā. Grūtniecības laikā ir nepieciešams papildus uzņemt olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas. Vitamīni – B grupas, folskābe, C un D. Minerālvielas un mikroelementi – cinks, dzelzs, fosfors, jods, kalcijs, magnijs. Tie ir sastopami piena produktos. Grūtnieces ēdienkartei jābūt sabalansētai, samazinot tauku, sāls un cukura patēriņu. Priekšroku jādod viegli asimilējamiem ēdieniem, lai vēderā neveidotos gāzes.

Foto: Shutterstock

Vitamīni ir sevišķi svarīgi – svaigi augļi, to spiestās sulas, dārzeņi un salāti. Jāpievērš uzmanība arī ēdienu gatavošanas tehnoloģijām. Vairāk jāizmanto tvaicēšana, nevis cepšana.

Uztura pamatu jāveido no ogļhidrātiem, jo tie ir enerģijas avots, kas grūtniecības laikā stipri palielinās. Vissvarīgākie pārtikas produkti ir kartupeļi, dārzeņi, augļi un pilngraudu maluma miltu izstrādājumi.

Ja ir vērojamas kādas alerģiskas reakcijas, tad iesakāms mazināt uzturā lietot pienu, šokolādi un citrusa augļus.

Ikvienu grūtnieci laiku pa laikam pārņem nevaldāma kāre pēc noteiktiem ēdieniem. Visbiežāk tie ir neveselīga rakstura – čipsi, coca cola, u.c. Šīm sajūtām nav jāpretojas, lai topošais tētis sagādā jums šos produktus.

Organisms pats zina vislabāk, kas tam ir nepieciešams. Parasti šīs reizes ir maz un prasības īslaicīgas. Tomēr, ja nepārtraukti kārojas neveselīgie uztura produkti, tad gan šīs vēlmes vajadzētu ierobežot. Nevajadzētu brīnīties, ja pēkšņi ļoti gribās apēst kādu noteiktu pārtikas produktu, kuru pirms grūtniecības pat ciest nevarējāt. Var būt arī tā, ka tie ēdieni, kas jums ļoti garšoja, tagad rada nepatīkamas emocijas un vairs negaršo. Topošām māmiņām būtu jāatceras, ka mazulis ēd kopā ar viņām. Jo veselīgāks būs topošo māmiņu uzturs, jo labāk tas ir mazulim, uzsver ārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!