Foto: Shutterstock

Daudziem vecākiem, audzinot bērnus, rodas jautājumi par to, vai un kā ir bērnam jāmāca sevi aizstāvēt, ja uzrodas kāds pāridarītājs. Šis darbiņš nebūt nav viegls, jo ir skaidrs, ka mācīt, piemēram, otram dot pa aci, nav pareizākais risinājums.

Un tomēr bērni ir dažādi, nedz bērnudārzā, nedz skolā, vismaz jaunākajās klasēs, neiztikt bez kāda konflikta vienaudžu vidū. Kā bērnam iemācīt prast pastāvēt par sevi un neļaut citiem darīt pāri, aplūko portāls "Ihappymama".

Nevienam neļauj pārkāpt tavas tiesības. Nevienam nav tiesību piespiest tevi rīkoties pretēji tavai gribai, draudēt tev, iedunkāt, apsaukāt vai citādi nodarīt sāpes. Ja esi nekomfortablā situācijā, ir vērts saņemt sevi rokās un aizstāvēties ar vārdiem vai rīcību. Bet arī tu nedrīksti pārkāpt citu cilvēku tiesības.

Esi pārliecināts savā rīcībā un domās. Atbalsti savā bērnā pozitīvu pašvērtējumu, slavē par personīgo domu izpaušanu. Slavē par labu rīcību, iemāci reaģēt uz savām kļūdām. Novērtē savu bērnu un viņa panākumus, un tad arī viņš būs pārliecināts par sevi.

Tici labajam. Iemāci bērnu pamanīt visu labo, neieciklējoties uz negatīvo. Cilvēkam – optimistam –ir vieglāk uztvert pasauli, šādi cilvēki pievelk sev tieši tādus pašus pozitīvus cilvēkus. Kā bērnu audzināt par optimistu, lasi šeit un arī šeit.

Tev ir tiesības uz personīgajām domām. Ieteicams radīt dažādus apstākļus, lai bērns varētu komunicēt ar dažādiem cilvēkiem, lai bērns iemācās izteikt savas domas, iemācās sākt un uzturēt sarunu. Komunicēšanas pieredze ar dažādiem cilvēkiem dažādās situācijās paaugstinās pārliecību par sevi.

Foto: Shutterstock

Kaušanās nav labākais risinājuma variants. Ne vienmēr kautiņš ir vislabākais veids, kā iziet no situācijas. Bieži vien šāda fiziska izrēķināšanās situāciju tikai pasliktina. Vārdi daudz labāk palīdz šādos brīžos.

Nekad neatbalsti bērnus, kuri apsaukā tevi vai citus. Iemāci bērnam, ka gan viņam, gan citiem cilvēkiem, ir savs vārds, kuram ir īsta vērtība. Visas pārējās iesaukas ir jāignorē.

Nekad nebaidies no kaut kā atteikties un teikt "nē". Svarīgi, lai bērns saprastu, ka viņam ir izvēle. Ka viņš vienmēr var atteikties, pateikt "nē". Un pats galvenais, ka viņa izvēli cienīs. Šeit uzzini par kādu īpašu vietu, kur bērnam var iemācīt droši justies attiecībās un pateikt "nē", ja radusies tāda nepieciešamība.

Vērsies pēc palīdzības. Iemāci bērnam lūgt palīdzību, ja viņš pats netiek galā. Pirmkārt, pēc palīdzības jāvēršas pie vecākiem.

Nodarbojies ar sportu. Sports, īpaši, ja tajā gūti panākumi, būtiski paaugstina pārliecību par sevi un saviem spēkiem. Sports attīsta pacietību un izturību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!